A sertések bélrendszerének egészsége alapvető fontosságú az optimális növekedéshez és a jó immunrendszerhez. A megfelelő bélmikrobióta fenntartása, az emésztőrendszer védelme és a kórokozók elleni védekezés kulcsfontosságú tényezők a sertéstenyésztés sikerességéhez. Az alábbiakban bemutatjuk azt a 10 legjobb táplálékkiegészítőt, amelyek segítik a sertések bélrendszerének egészségét.

1. Szelén

A szelén elősegíti a bélflóra egyensúlyának fenntartását a jótékony baktériumok, például a Lactobacillus és a Faecalibacterium növelésével, miközben csökkenti a kórokozókat, mint például a Bacteroides és Clostridia. Az elégtelen szelénellátottságú malacok fogékonyabbak a fertőzésekre, például a Salmonella Typhimurium-ra.

sertések
Fotó: Pixabay

2. Réz

A réz javítja a bélrendszer egészségét, csökkentve a hasmenés előfordulását, és segíti a bélfejlődést. A növendék sertések étrendjéhez hozzáadott szerves réz növeli a jótékony baktériumok, például a Prevotella és Lactobacillus mennyiségét, ezzel támogatva a bél mikrobiom egyensúlyát.

3. Cink-oxid

A cink-oxid antimikrobiális hatása révén hatékonyan csökkenti a kórokozó baktériumok jelenlétét, segít a választás utáni hasmenés mérséklésében, és elősegíti a bélhám védelmét. Azonban nagy mennyiségben a cink-oxid felhalmozódhat a májban és a vesében, ami káros lehet.

4. Szerves savak

A szerves savak, mint a hangyasav és a citromsav, segítenek csökkenteni a bél pH-értékét, ezáltal korlátozva a savérzékeny kórokozók szaporodását. A sertések takarmányába keverve javítják a bélflórát, növelve a tejsavbaktériumok számát, és csökkentve a Salmonella és a coliform baktériumok jelenlétét.

5. Lipidek

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak pótlása javítja a bél egészségét azáltal, hogy csökkenti a gyulladásos folyamatokat és fokozza a jótékony baktériumok számát a bélrendszerben.

6. Prebiotikumok

A prebiotikumok, mint az inulin és a galakto-oligoszacharidok, támogatják a jótékony baktériumok növekedését, csökkentve a kórokozók, például a Clostridium és az Enterobacteraceae számát, és elősegítik a bél mikrobiom stabilitását a választás utáni időszakban.

7. Probiotikumok

A probiotikumok, mint a Lactobacillus és a Bifidobaktérium, csökkentik a hasmenést okozó patogének, például a coliform baktériumok számát, miközben javítják a bél mikrobiom egyensúlyát és támogatják az immunrendszer működését.

8. Illóolajok

Az illóolajok növelik a tejsavbaktériumok arányát a bélben, ami javítja a bélflóra egészségét és segíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását. Emellett javítják a sertések növekedési ütemét és csökkentik a stressz hatásait.

9. Aminosavak

Az olyan aminosavak, mint a glutamin és az arginin, segítenek fenntartani a bélsejtek regenerációját, erősítik a bélnyálkahártyát, és javítják a bél barrier funkcióit, ami különösen fontos a választási időszakban.

10. Szénhidrátok

Bizonyos szénhidrátok, mint a búzakorpa és a répapép, elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását a bélben, például a Lactobacillus és a Bifidobaktérium növekedését, miközben csökkentik a kórokozók, mint például a coliform baktériumok mennyiségét.

Ezek a táplálékkiegészítők nagyban hozzájárulnak a sertések bélrendszerének egészségéhez, elősegítve a megfelelő növekedést és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, különösen a választási időszakban és stresszes körülmények között.

Forrás: A sertés

További híreink

Már csak néhány napig tart a kibocsátás-csökkentési és a zöldenergia-termelési célszámok társadalmi egyeztetése

2024.09.17.

Az Energiaügyi Minisztérium az átdolgozott NEKT tervezetében az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal szándékszik csökkenteni az üvegházhatású gázok bruttó kibocsátását 2030-ig.

Székesfehérvári erdészetre hivatkoztak a tűzifás csalók, a Nébih ellenőre buktatta le őket

2024.09.17.

A székesfehérvári állami erdőgazdaság, a Vadex Zrt. nevét felhasználva hirdettek csalók olcsó tűzifát, a Nébih ellenőre telefonos próbavásárlás során buktatta le a szélhámost.

Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Nagyon sok veszteséget szenvedtek el a magyar kukorica- és napraforgótermelő gazdák

2024.09.17.

Kényszer vagy lehetőség, a hazai kukorica- és napraforgó-termesztés jövője” címmel tartotta meg a XXVII. Kukorica-, Napraforgó- és Szójatanácskozást a Debreceni Egyetemen.

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Partnerhírek
Partner

Borjúnevelés - segít a Noack Magyarország Kft.

2024.09.17.

Az üsző borjak nevelése kiemelten fontos a tejtermelő gazdaságok számára, mivel az egészséges és gyorsan növekvő borjak biztosítják a jövőbeni magas tejhozamot. A Noack Magyarország több speciális terméket is forgalmaz, amelyek hozzájárulnak a borjak optimális fejlődéséhez. Ezek közé tartozik az Ascomilk tejpótló, a Garant Kalber Müsli Omega borjútápja és a Progut Rumen.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 72 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás