Hirdetés
A 3+1 legnagyobb tévhit a növényi alapú táplálkozásról
Több olyan megállapítással is találkozhatunk a növényi alapú táplálkozás tekintetében, amelyek terjednek a köztudatban, viszont nem feltétlenül mondhatók igaznak. Így például az is, hogy a vegán és vegetáriánus étkezés hiánybetegségeket okozhat, illetve hogy azzal, hogy lemondunk az állati eredetű termékekről, eleget tehetünk a fenntarthatóságért. Tény, hogy a húsmentes étkezésnek is vannak előnyei, viszont nem mindegy, hogy milyen ételeket választunk étkezésre.
Fehérje kérdése
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás rengeteg pozitív hatással jár, viszont az étrendek között található olyan, ami kizár bizonyos élelmiszereket. Így minél több élelmiszert zár ki egy adott étrend, bizonyos tápanyagokból hiány merülhet fel, és megnő az alultápláltság kialakulásának esélye. Ezek közé a tápanyagok közé tartoznak a fehérjék is, tudatos élelmiszerválasztással azonban segíthetünk abban, hogy ne legyen probléma a fehérjék hiánya. Kellő változatossággal, illetve rendszeresen nagyobb mennyiségű olajos magvak, hüvelyesek és gabonafélék fogyasztásával nagy mennyiségű fehérje juttatható be a szervezetbe.
![](/public/agronews/an_article_inner/6997/c3ffef8428a39ba0114817a02087cc90_1.jpeg)
Hiánybetegség kialakulásának veszélye
Az Omega-3 zsírsavak nagyon fontosak az agy, a sejtmembránok és a retina fejlődéséhez és működéséhez, továbbá elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését. A hiedelmekkel ellentétben azonban a vegán és vegetáriánus étrendekbe is beiktathatók az omega-3 zsírsavak, ugyanis néhány növényi olaj, mint a repce- és a lenmagolaj is kiválóak erre a célra. Továbbá a növényi olajok mellett is áll az a tény is, hogy telítetlen zsírsavakban nagyon gazdagok, amelyek szintén a szív és érrendszer egészségét szolgálja.
Hirdetés
Földterület a növénytermesztéshez
A hús előállítása is hatalmas területhasználattal jár, főképp a marhahúsé, illetve a vízhasználat sem elhanyagolható. Érdemes megemlíteni, hogy a tejipar környezeti lábnyoma kisebb, mint a hústermelésé, de a növényi olajokból előállított margarinok karbonlábnyoma csak 30 százaléka a tehéntejből készült vajénak.
A növényi alapanyagok előállítására használt földterület csak egyharmada a vaj előállításához szükséges területek méretének.
A vega étrend összeköttetése a zöld étrenddel
Nem minden növényi alapú étrend tekinthető kis környezeti lábnyomúnak, nagyban befolyásolja az, hogy milyenek a termesztési körülmények. Ez leginkább az avokádót és a kesudiót jellemzi, amelyeknél például egy gyümölcs előállításához 140-270 liter vízre van szükség úgy, hogy az ültetvények sokszor vízhiányos területeken találhatók. A kesudió vízigénye viszont még ennél is nagyobb: egy kiló kesudióbél előállításához több mint 4 köbméter víz szükséges.
Ezért ha úgy is döntenénk, hogy növelnénk a növényi élelmiszerek arányát életünkben, akkor érdemes arra is odafigyelni, hogy hol, és milyen körülmények között állítják elő az adott növényt. Tehát ha van rá mód, inkább a környezetbarát gazdálkodású, környékbeli és szezonális növények mellett döntsünk.
Forrás: https://www.origo.hu/tafelspicc/20200624-tevhitek-a-novenyi-alapu-taplalkozasrol.html
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés