A kutatók azt remélik, hogy a táplálkozás szempontjából feljavított rovarok alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal biológiailag megerősíthetik a baromfitakarmányokat, növelve azok tápértékét. A légylárvákat olyan élelmiszerhulladékkal fogják etetni, amelyet nanoméretű természetes ásványi anyagokkal javítanak fel, mielőtt a baromfitakarmányhoz adnák.

Ez a Flybox légy- és agrotechnikai vállalat tudósai által vezetett megvalósíthatósági tanulmány része, amelynek célja nemcsak a baromfitakarmány tápértékének növelése, hanem az összetevők szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése is.

A fekete katonalégy lárváit, ezekből lesznek a feljavított rovarok, bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges ásványi anyagokkal. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét (Fotó: Pixabay)

A fekete katonalégy lárváinak bioerősítése

A kutatás során a fekete katonalégy lárváit bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges ásványi anyagokkal, például cinkkel, vassal, kalciummal és szelénnel. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét.

A fehérje az állati takarmányok alapvető összetevője, amely nélkül az ipar nem tud meglenni. Mely új fehérjék ígéretesek az állati takarmányok számára?

Alacsony kibocsátású fehérjealternatívák

Jelenleg a madarak gyakran olyan fehérjékre támaszkodnak, mint a szójaolaj, de a világméretű hiány miatt ez az összetevő gyakran nagyon drága, és környezeti szempontból is fenntarthatatlan. A csirketakarmányok ára az elmúlt két évben a másfélszeresére nőtt, és a kereslet 2050-ig várhatóan megduplázódik.

A nottinghami kutatók szerint a tanulmány lehetővé teszi egy alternatív, hiperlokális, alacsony kibocsátású fehérjemegoldás bevezetését, mivel csökkenti az előállítási költségeket, miközben növeli a baromfi és más haszonállatok takarmányának értékét.

A projekt

A projekt, amely egy kétéves, 1 millió fontos kezdeményezés része, egy moduláris rovarfarm telepítését foglalja magában egy egyetemi campuson. A rovarfarm a fekete katonalégy lárváinak élelmiszerhulladékkal és nanoanyaggal történő etetésére szolgál.

A kutatók a baromfi egészségéhez nélkülözhetetlen, természetesen előforduló ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmazó, nanoerősített szubsztrátumot fognak kifejleszteni. Az elemeket atomi léptékben egyesítik, amíg azok egyenletesen nanoméretűvé nem nőnek. Azáltal, hogy az ásványi anyagokat ebben a méretben hasznosítják, a madarak és a rovarok hatékonyabban tudják felhasználni és anyagcseréjüket végezni.

A fekete katonalégy lárváinak lisztjét már mérsékelt ipari méretekben gyártják, de a rovarliszt felhasználása Európában és az Egyesült Királyságban jelenleg nagyrészt a kisállateledel-ágazat magas haszonkulcsú rései miatt korlátozódik.

A baromfi természetes táplálékának részévé válik

Dr. Gareth Cave, a Nottingham Trent kutatója, az egyetem tudományos és technológiai karának munkatársa elmondta: „Megkerüljük, hogy a jelenleg szükséges összes kiegészítőt használnunk kelljen, amelyek drágák, hiányosak, és környezetvédelmi szempontból nem fenntarthatóak. A rovarok alapvetően élelmiszerhulladékból származó tápanyaggal vannak feltöltve, és ez aztán a baromfi természetes táplálékának részévé válik. Fontos, hogy ez hiperlokális, körkörös és alacsony szén-dioxid-kibocsátású módja az állati takarmányozási ágazatban jelentkező komoly kihívás megoldásának”.

Úgy látjuk, hogy a rovarlárvák kulcsfontosságúak az élelmiszertermelés körforgásba hozásához, ezért nagyszerű, hogy támogathatunk egy olyan projektet, amelynek célja a termelés optimalizálása és baromfitakarmányként való felhasználása – jelentette ki Emily Burton, az egyetem Állat-, Vidék- és Környezettudományi Karának fenntartható élelmiszertermeléssel foglalkozó professzora.

Andrea Jagodic, a Flybox vezérigazgatója hozzátette: „Ez egy izgalmas út, a rovarfehérje-iparág egészének egységnyi gazdaságosságát képes pozitívan befolyásolni. Itt az ideje, hogy a rovarliszt kereskedelmi takarmányba való integrálásakor elkezdjük a precíziós mezőgazdasági megközelítés integrálását.”

A projektet az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatási Tanácsa és az Innovate UK finanszírozza.

(Forrás: allaboutfeed.net)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás