A mikotoxinok ellenőrzésére használt standard módszer a nem tápláló felszívódó anyagok használata a takarmányban, amelyek megkötik a mikotoxinokat, és csökkentik azok felvételét a GIT-ből. Számos ilyen kötőanyagot használtak már sikerrel. A Poultry Science című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a berberin, egy növényi alkaloid, csökkenti az aflatoxinok és az ochratoxinok toxikus hatását a brojlerek takarmányában.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a növényi kivonatok használata a mikotoxinok toxikus hatásainak csökkentésére. A berberin egy olyan növényi alkaloid, amelyet a hagyományos kínai és indiai gyógyászatban régóta használnak. Ez az alkaloid számos növény, köztük a Coptis chinesis és a Berberis vulgaris gyökereiben, rizómáiban és hajtásaiban található. A berberin egyéb tevékenységei mellett erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kutatók kísérleti aflatoxikózist és ochratoxikózist idéztek elő brojlertakarmány aflatoxinnal és ochratoxinnal való szennyezésével (Fotó: Pixabay)

A tanulmány

A Poultry Science (2021) című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók kísérleti aflatoxikózist és ochratoxikózist idéztek elő brojlertakarmány aflatoxinnal és ochratoxinnal való szennyezésével. A cél az volt, hogy meghatározzák a "berberin" növényi alkaloid különböző szintjeinek hatékonyságát az akut aflatoxikózis és ochratoxikózis teljesítményre, antioxidáns státuszra, májműködésre és bélműködésre gyakorolt hatásainak csökkentésében brojlercsirkéknél.

A vizsgálatban összesen 288 napos csirkét használtak, mindkét mikotoxint 2 ppm-es koncentrációban alkalmazták, és a vizsgálat 9 takarmányozási csoportból állt, az alábbiak szerint:

  • NC: negatív kontroll (mikotoxin és adalékanyagok nélkül).
  • AFB: NC + AFB (aflatoxin; 2 ppm)
  • OTA: NC + OTA (ochratoxin; 2 ppm)
  • AFB + BBR: NC + AFB + BBR (Berberin három szinten: 200 mg, 400 mg és 600 mg mg/kg).
  • OTA + BBR: NC + OTA + BBR (Berberin három szinten: 200 mg, 400 mg és 600 mg/kg)

A brojlercsirkék teljesítménye

A vizsgálat azt mutatta, hogy a mikotoxinokkal etetett takarmányokban csökkent a takarmányfelvétel és a súlygyarapodás, valamint magas volt az FCR.

Az NC táppal etetett csirkék FCR-értéke jelentősen alacsonyabb volt az AFB-vel és OTA-val szennyezett pozitív kontrolltáppal etetett csirkék FCR-értékéhez képest. A berberin hozzáadásával minden teljesítményparaméter javult, dózisfüggő módon. A berberin hozzáadásával a mortalitás is csökkent. A teljesítmény csökkenését a mikotoxinok emésztőenzimek kiválasztását gátló hatásának tulajdonították.

A berberin minimalizálja a mikotoxinok hatását

Megfigyelték, hogy a berberin különböző mechanizmusokon keresztül minimalizálja a mikotoxinok hatását. Például a B-sejtes limfóma 2 konzervált fehérjecsalád aktiválásával, amely gátolja a mitokondriumok permeabilitását és az apoptózisfehérjék felszabadulását a mitokondriumokból. Végső soron gátolva az apoptózist vagy a nekrózist. A termelés javulását és az elhullási arány csökkenését a növényi kivonat antioxidáns és antimikrobiális hatásainak is tulajdonították, amelyek gátolják a patogén és nem hasznos GIT-mikrobákat.

Antioxidáns állapot

A mikotoxinok toxikus hatása oxidatív stresszhez és szabad gyökök keletkezéséhez vezethet, ami károsítja az antioxidáns rendszert. Ebben a vizsgálatban a berberin hozzáadása a szennyezett takarmányokhoz antioxidáns hatású volt, amit a malondialdehid csökkenésében figyeltek meg. A malondialdehid a lipidperoxidáció végterméke, amely oxidatív stressz során megnő, és az antioxidáns képesség alapvető mutatója.

Egy másik megfigyelés szerint a berberin növeli a „szuperoxid-dizmutáz” és a „glutation-peroxidáz” antioxidáns enzimek termelését, amelyek a szabad gyökök toxikus hatásait ellensúlyozó elsődleges rendszert alkotják. A kutatók hangsúlyozták, hogy az oxidatív stressz mértéke összefügg a mikotoxin-szennyezés időtartamával, a társszennyezéssel, a szinergikus hatásokkal, a toxinszintekkel, valamint az állatok korával, fajával és termelési stádiumával.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kettős helyzetben a magyar haltermelés: a tógazdasági toporog, az intenzív fejlődik 

2024.07.08.

Jelenleg a hazai haltermelést stagnáló állapot jellemzi - fogalmazott Lévai Ferenc, a MA-HAL elnökségi tagja, az  Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás