A berkenyefa, más néven sorbus vagy rowan, egy gyönyörű és sokoldalú fa, amelyet gyakran ültetnek dísznövényként kertekben és parkokban. Az emberek sokféle kérdést tesznek fel a berkenyével kapcsolatban, amelyek a fa gondozásától kezdve a betegségeken át a terméshozamig terjednek. Ebben a cikkben választ adunk a leggyakrabban feltett kérdésekre, hogy segíthessünk a berkenyefa gondozásában.

Hogyan ültessük el a berkenyefát?

Leginkább ősszel, télen vagy kora tavasszal érdemes ültetni. Ássunk egy 60x60 cm-es és 30 cm mély gödröt, majd adjunk hozzá egy réteg szerves anyagot, például komposztot vagy jól elrothadt trágyát. Az ültetőgödör talaját keverjük össze még több szerves anyaggal, és töltsük vissza a gödörbe. Az újonnan ültetett fákat az első években rendszeresen öntözni kell, hogy megfelelően megerősödjenek​​.

berkenye
Forrás: Pixabay

Mikor érdemes átültetni a berkenyefát?

Az átültetés legjobb ideje a késő ősz, amikor a fa már nyugalmi állapotban van. Ekkor a legkevesebb stressz éri a növényt, és jobban tud alkalmazkodni az új helyéhez. Ha a fa már új leveleket hajtott, érdemes várni a nyugalmi időszakig, hogy minimalizáljuk a sérülés kockázatát​.

Miért sárgulnak a berkenyefa levelei?

A sárguló levelek gyakran stresszre utalnak, különösen az újonnan ültetett fáknál. Ez lehet a hőség és a nem megfelelő öntözés következménye. A gyökerek még nem erősödtek meg eléggé ahhoz, hogy ellenálljanak a magas hőmérsékletnek és a szárazságnak. Győződjünk meg róla, hogy a fa elegendő vizet kap, különösen a nyári hónapokban​.

Mit tegyünk, ha a berkenyefa ágai elhalnak?

Az elhaló ágak számos ok miatt megjelenhetnek, beleértve a betegségeket és a kártevőket. Az egyik legjobb megoldás, ha egy képzett arboristát hívunk, aki pontos diagnózist tud adni. Az elhalt ágakat azonnal el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a betegség további terjedését​.

Miért nem virágzik a berkenyefa?

Néha lassan fejlődnek, és előfordulhat, hogy több évbe telik, míg elkezdenek virágozni. Az is lehet, hogy nem kapnak elég napfényt vagy megfelelő tápanyagokat, különösen foszfort és káliumot, amelyek fontosak a virágzás szempontjából. A helyes napfényviszonyok és a megfelelő tápanyagellátás elősegítheti a virágzást​​.

A berkenyefák lenyűgöző dísznövényei lehetnek bármely kertnek, ha megfelelően gondozzuk őket. Reméljük, hogy ez a cikk választ adott néhány gyakori kérdésre, és segített jobban megérteni, hogyan gondozzuk ezeket a csodálatos fákat. Ha további kérdéseid vannak, bátran keresd fel a helyi kertészeti szakértőket vagy nézz utána az interneten, ahol rengeteg hasznos információt találhatsz.

Megosztás

További híreink

Egy térkép, ami mindent megmutat arról mekkora bajt okozott idén az aszály a magyar agráriumban

2024.09.10.

Gyökeresen átalakult időjárásunk, ma reggelre megérkezett az eső és a lehűlés. A héten csapadékból jelentős mennyiség várható, így jó eséllyel véget ér a hosszú aszály. A nyári kapás növényeink terméskilátásain ez már nem segít, de az őszi káposztarepce keléséhez égető szükség van a talaj (legalább fölső rétegének) átnedvesedésére.

Lehet, hogy Önt is érinti a kárenyhítő juttatás újraszámítása?

2024.09.10.

A Magyar Közlönyben megjelentek a kárenyhítő juttatás újraszámítására való jogosultság feltételei.

A héten a kánikulából késő őszire vált időjárásunk

2024.09.10.

Kedden a Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, a tartós eső legtovább északkeleten tart ki.

Megmérték, milyen a magyar sajtszeretet

2024.09.10.

Az általános sajtfogyasztást ösztönző, edukatív kampány kidolgozását megelőzően a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megbízásából az Inspira Research Kft. végzett piackutatást 2024 nyarán.

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás