A hatékony betakarítás nemcsak nagy teljesítményű kombájnokat, de megfelelően szervezett logisztikát is igényel. A menet közbeni magtartályürítéssel a betakarítógépek napi teljesítménye terménytől függően akár 15-35%-kal is növekedhet. Ahhoz, hogy ezt zökkenőmentesen, minden betakarítási körülmény közt biztonságosan meg lehessen valósítani, elengedhetetlen az átrakókocsik alkalmazása.

A J&M márka

Az Ohio-i székhelyű J&M Észak-Amerika egyik legnagyobb anyagmozgató gépeket gyártó vállalata, amely 60-éves múlttal rendelkezik. Sikertermékük az 1988-ban kifejlesztett és azóta védjegyükké vált csukható sarokcsigás átrakókocsi, melyet jelenleg is 25 m3-től 53 m3-es kivitelig gyártanak.

J&M átrakókocsi

Típusválaszték, műszaki tulajdonságok

Jelenleg két típus érhető el a termékkínálatból teljes CE európai homologizációval: az X1925, illetve a X2431, melyek 25, illetve 31 m3-es tartálykapacitással rendelkeznek.

Az átrakókocsik nagy szilárdságú zártszelvényekből felépülő, integrált vonórúd-alváz kialakítással rendelkeznek. A gép alvázára csavarkötéssel csatlakozik az egytengelyes, hidraulikus nyomtávállítással rendelkező futómű, amely kialakítása révén kiváló manőverezőképességet és oldalstabilitást eredményez még meredek domboldalakon is, ugyanakkor biztosítja a 3-méteres szállítási szélességet közúti vonulás esetén. A talajkímélésről 900 mm széles alacsony nyomású gumiabroncsok gondoskodnak, melyek nagy felfekvőfelületüknek és alacsony gördülési ellenállásuknak köszönhetően kiváló terepjáró képességet biztosítanak még nedves talajviszonyok esetén is.

A nagyméretű, tölcséralakú acéltartályt a legnagyobb betakarítógépek kiszolgálásához tervezték. A kombájnból való jó rálátást és a termény túlrakásának elkerülését a széles kocsiszekrény aszimmetrikus felépítése biztosítja.

A gravitációs töltésű, TLT-hajtású, akár 17,6 m3/perc teljesítményű egycsigás ürítőrendszer gyors táblaszéli terményátrakást eredményez, minimális szemtörés mellett. A termény ráfolyását a csigára hidraulikus állítású tolózár segítségével lehet szabályozni. Az „X-tended” hosszított előrenyúlású sarokcsiga hidraulikusan nyitható/csukható, mely ürítéskor kényelmes, oldalsó rálátást biztosít a gépkezelő számára. Az állítható pozíciójú ürítőcsigavég pedig precíz terményeloszlást tesz lehetővé a szállító járműre.

J&M átrakókocsi

Üzemeltetés, karbantartás

A J&M átrakókocsik kezelése gyorsan elsajátítható. Üzemeltetésükhöz 180-300 LE motorteljesítményű erőgépek ajánlhatók. Egyszerű felépítéséből adódóan jelentős árelőnnyel is rendelkeznek a nyugat-európai tandem-/tridemtengelyes kétcsigás átrakókocsikkal szemben, ugyanakkor ez a tulajdonság a karbantartási munkákat és a gépek fenntartási költségeit is minimalizálja. Néhány zsírzópont kenésén és a szöghajtómű éves olajcseréjén kívül gyakorlatilag nincs különösebb karbantartási igénye a gépnek. Tisztításuk szintén egyszerű a tölcséralakú felépítésnek és a csiga alsó végén kinyitható tolózárnak köszönhetően.

Intelligens megoldások

A gép opcióban egy 5-pontos mérlegrendszerrel szerelhető fel, mely telefonról vagy egy táblagépről az J&M iFarm applikáció segítségével ellenőrizhető. Az applikáció nemcsak az aktuális terménysúly megjelenítését teszi lehetővé, hanem pontosan, táblaszinten dokumentálható a betakarított termésmennyiség is, akár ürítésenként lebontva. Ez a funkció a hídmérleggel nem rendelkező gazdaságoknak is pontos információt ad a betárolt termésmennyiségről. Ezen kívül a rendszer rendelkezik egy automatikus kihordócsiga-tolózár elzáró funkcióval is, mely lehetővé teszi az előre beállított termésmennyiség átrakását. Pl.: ha 22 tonna terménytömegből 19 tonnát szeretnénk átrakni, a rendszer automatikusan elzárja a tolózárat, ezzel elkerülve a szállító járművek túlterhelését. További opció a kocsiszekrényre szerelhető nedvességszenzor, mely a betakarított termés nedvességtartalmáról ad pontos információt. A gép természetesen kamerákkal is felszerelhető, mely további segítséget nyújt a termény átrakásához, tolatáshoz vagy éppen a kocsiszekrény töltöttségének ellenőrzéséhez.

J&M átrakókocsi

Méretezés, üzemszervezés

Az átrakókocsik számát és méretét a betakarításban részvevő kombájnok száma, áteresztőképessége, magtartály-kapacitása (előző kettő aránya), a tábla mérete, a közúti szállító járművek kapacitása, valamint az átrakás teljesítménye határozza meg. Gyakorlati tapasztalatok alapján őszi búza betakarításnál 1 db 25 m3-es J&M X1925 átrakókocsi 3 db „kis” teljesítményű (JD T550/W650 – 8000/9000 L), illetve 2 db „közepes” teljesítményű (JD T660/T670/S770 – 11000/10600 L) kombájn kiszolgálását tudja elvégezni, míg 1 db 31 m3-es J&M X2431 átrakókocsi 3 db közepes teljesítményű (JD T660/T670/S770 – 11000/10600 L) vagy 2 db nagy teljesítményű (S780/S790 – 14100 L) kombájnt tud zavarmentesen kiszolgálni.

Kukorica esetén a nagyobb szemtömeg-teljesítmény és a rövidebb magtartálytöltési idő miatt 1 darab átrakókocsi jellemzően 1 „nagy” teljesítményű kombájnt, esetleg 2 db „kis” teljesítményű kombájnt tud kiszolgálni. Pl. 2 db J&M X2431 átrakókocsi kukorica betakarításakor hatékonyan kiszolgál 2 darab S780/S790 betakarítógépet.

Természetesen az 1 darab kombájnt üzemeltető partnereknek is érdemes beruházni, hiszen ez esetben csökkenthető a szállító járművek száma, mivel az átrakókocsi ilyenkor jelentős pufferkapacitást nyújt (2-3 tartálytöltődés idejéig, amely akár 1 óra is lehet, nincs szükség közúti szállító járműre) betakarításkor, illetve lehetővé teszi a kamionokkal történő zavartalan szállítást, nem beszélve az átrakókocsik már előzetesen ismertetett előnyeiről, mint a jó terepjáró képesség, talajkímélés és a kiváló oldalstabilitás.

Az átrakókocsik üzemeltetési előnyei:

  • Akár több kombájn összehangolt betakarítását teszi lehetővé
  • Folyamatossá teszi a betakarítási láncot – A kombájn soha nem áll
  • Ideiglenes tárolókapacitást nyújt – Csökkenthető a szállító járművek száma
  • Jó terepjáró képesség, kiváló oldalstabilitás – Nincs elakadás a táblán belül
  • Talajkímélő – Kevesebb taposási kár a hagyományos pótkocsikhoz képest
  • Könnyű menet közbeni ürítés – Nagy nyitottságú raktér, jó rálátás
  • Különválasztja a közúti szállítást a szántófölditől – Teherautók alkalmazása

Műszaki adatok:

J&M átrakó kocsi műszaki adatai

További részletekért keresse gépértékesítési menedzser kollégáinkat!

Bellai Tamás, kereskedelmet támogató mérnök
KITE Zrt.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Eső helyett ma a bitang erős széllökésektől kell tartani ebben a 4 vármegyében

2024.09.15.

Síkvidéken északnyugaton kisebb területen délutánig egy-egy átmeneti 90 km/h körüli széllökés nem zárható ki. Hegyvidéken a Kőszegi-, Soproni-hegységben délutánig, illetve kezdetben a Bakony magasan fekvő részein fordulhat elő efeletti széllökés. 70 km/h körüli vagy feletti széllökések a délutáni órákig északnyugaton (Győr-Moson, Veszprém, Vas megye) előfordulhatnak, majd estére már csak Sopron térségében, Győr-Moson-Sopron megyen nyugati felében. Ezeken a részeken csak hétfő délután mérséklődik tartósan a szél.

Új fejezetet nyithat a mezőgazdasági robotika területén a Solix dokkolóállomása

2024.09.15.

A Solinftec bejelentette legújabb fejlesztését a mezőgazdasági robotika területén: a dokkolóállomást. A boone-i Farm Progress Show-n jelentették be, hogy a fejlesztés elindítása lehetővé teszi a Solix Ag Robotics 100%-ban autonóm működését az egész szezonban, anélkül, hogy kézi utántöltésre lenne szükség.

Még pontosabb a navigáció a Harxon és az Agres együttműködése révén

2024.09.15.

A világ vezető GNSS helymeghatározó antennamegoldás-szolgáltatója, a Harxon Corporation együttműködik a brazil mezőgazdasági navigációs megoldásokat és rendszereket fejlesztő Agresszel.

Kerttulajdonos? 100 ezertől 3 millió forintig terjedő büntetést kockáztat, ha nem tudja helyesen a szabályokat

2024.09.14.

Ahogy beköszönt az ősz, a kertekben egyre több lomb és egyéb kerti hulladék halmozódik fel, amelynek kezelése sokak számára napi rutinná válik. Az avarégetés régóta elterjedt módszer, de sokan nem ismerik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, melyek megsértése súlyos büntetéseket vonhat maga után. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerülhesd a bírságokat.

Sertéséleteket menthet a jó vakcinateljesítmény-ellenőrző rendszer

2024.09.14.

Az elmúlt években az ázsiai sertéstartás jelentős kihívásokkal szembesült számos kritikus betegség megjelenése és terjedése miatt. Nevezetesen a 2-es típusú sertéscircovírus (PCV2), amely súlyos gazdasági veszteségeket okozott a 2000-es évek elején, és az afrikai sertéspestis (ASF), amely a 2018-as kínai járvány óta pusztította az ágazatot, továbbra is komoly aggodalomra ad okot.

Növekedés és beltartalom: a LED-fényreceptek jótékony hatása

2024.09.14.

A korszerű üvegházakban és beltéri növénytermesztő létesítményekben egyre elterjedtebb a LED-ek használata. Ez a technológia számos beállítási lehetőséget kínál, azonban ezek teljes körű kihasználásához sok vizsgálat szükséges.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás