Egyike a 9 esszenciális aminosavnak a metionin, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz. Segít a fehérjeszintézis beindításában, és számos szövet fontos összetevője, beleértve a csontokat, izmokat, szalagokat, szerveket, bőrt és tollat. Egy közös amerikai tudományos és kormányzati tanulmány célja, hogy új, magas metionintartalmú szántóföldi kukoricahibrideket hozzon forgalomba.

Az előrelépés örvendetes hír az ökológiai baromfitenyésztők számára, nekik a madarak optimális növekedése, egészsége, valamint a hús- és tojástermelés biztosítása érdekében szükségük van az aminosavtartalmú takarmánykészítményekre.

A kukorica a jelenlegi takarmányadagok egyik fő összetevője, de a kereskedelemben termesztett hibridekben nagyon kevés a metionin.
A metionin egyike a 9 esszenciális aminosavnak, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz (Fotó: Pixabay)

A metionin egyike a 9 esszenciális aminosavnak, és egyike annak a kettőnek, amely ként tartalmaz. Segít a fehérjeszintézis beindításában, és számos szövet fontos összetevője, beleértve a csontokat, izmokat, szalagokat, szerveket, bőrt és tollat. A metionin emellett fontos anyagcsere-, emésztési és immunrendszeri funkciókat is támogat.

Kiegészítés szabad tartású és biotermesztésű madarak számára

A szabadon tartott madarak természetes módon is hozzájuthatnak a metioninhoz a férgek és más rovarok fogyasztásából, de a kukoricaalapú takarmányokban lévő metioninnal való kiegészítés szükségesnek tekinthető ahhoz, hogy a madarak megfelelő mennyiségű aminosavhoz jussanak.

Jelenleg az Egyesült Államokban a biotermelőknek olyan szövetségi hatósági mentességet kellett kérniük, amely csirkék esetében tonnánként 2 font szintetikus metionin, pulykák, kacsák és más baromfifélék esetében pedig tonnánként 3 font szintetikus metionin használatát engedélyezi. Ez a projekt azonban más kutatások mellett olyan természetes alternatívákat keres, amelyek költsége és elérhetősége ígéretesnek tűnik a szintetikus metionin szükségességének kiszorítására.

Kukoricával történő kiegészítés

A kukorica a jelenlegi takarmányadagok egyik fő összetevője, de a kereskedelemben termesztett hibridek nagyon kevés metionint tartalmaznak. A tudósok azonban úgy találták, hogy a csíraplazma-gyűjteményekben vannak olyan variabilitási források a tulajdonság tekintetében, amelyek a megfelelő eszközökkel kiaknázhatók.

Paul Scott, a Mezőgazdasági Kutatószolgálat növénygenetikusa és kollégái 2 hagyományos növénynemesítési technológia – a duplázott haploid indukció és a visszatérő szelekció – kombinációját keresték, mivel a transzgenikus növényfajták nem engedélyezettek a biotermesztésben.

A B101-es hibrid a viszonyítási alap

E módszerek alkalmazásával – amint arról a Crop Science című szaklapban beszámoltak – 16 olyan beltenyésztett kukoricavonalat fejlesztettek ki, amelyek metioninszintje a szemcsékben elérte, egy esetben pedig meghaladta a B101-es hibridét, amely a természetes magas metioninkoncentrációja miatt hasznos összehasonlítási alapnak bizonyult.

„A B101 általában körülbelül 0,29 g metionint tartalmaz 100 g szemenként, a mi legjobb vonalaink pedig körülbelül 0,37 g-ot 100 g-onként” – mondta Scott, az ARS Corn Insects and Crop Genetics Research Unit (ARS Kukorica Rovarok és Növénygenetikai Kutatócsoport) munkatársa az iowai Amesben.

Ezenkívül néhány beltenyésztett vonal jelentős genetikai változatosságot mutatott bizonyos agronómiai tulajdonságok tekintetében is, amelyeket szántóföldi kísérletekben értékeltek – többek között a növénymagasság, a virágzás időpontja, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a narancssárga színű szemek tekintetében.

Fontos a tesztelés

„Fontos lesz ezeket a vonalakat hibridkombinációkban és különböző környezetekben tesztelni, hogy megértsük, mennyire stabil a tulajdonságuk, és mekkora a terméspotenciáljuk. Emellett szeretnénk a magas metioninszintet más, az ökológiai baromfitenyésztők számára értékes tulajdonságokkal kombinálni. A narancssárga gabona az egyik, amin most dolgozunk, valamint a transzgenikus pollen kizárásának képessége. Végső soron olyan kukoricát szeretnénk kifejleszteni, amely teljes értékű étrendet biztosíthat, kiegészítés nélkül” – tette hozzá.

A jelentés társszerzői a Practical Farmers of Iowa, az Iowa Állami Egyetem és a thaiföldi Khon Kaen Egyetem képviselői voltak.

(Forrás: poultryworld.net)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás