Az elmúlt évtizedben a biofil tervezés nagy figyelmet kapott az építészetben, mert a növekvő környezeti kihívásokra igyekszik választ adni. A téma ma is vitaindító, mivel gyakran nehéz megfogni és kezelni a természet „gyakorlati’ elemeit. A biofil tervezés a hangsúlyt a teljes környezetre vagy élőhelyre helyezi, nem a természet egyetlen vagy elszigetelt előfordulására. Minden élőlény egymáshoz kapcsolódó környezetben létezik. Amikor az élőhely az élő szervezetek legoptimálisabb érdekeit szolgálja, az ökoszisztéma teljesítménye magasabb, mint az egyes élőlények teljesítményének részösszege.

1990-től a biofília fogalma kibővült, az emberi és a természeti környezet kapcsolatát jelenti, a 21. században már az építészetben is egyre gyakrabban kap helyet. A biofil építészet és településtervezés gondolatvilága magyarázatot adhat arra is, hogy egyes épületek miért kedveltek, míg mások kevésbé - írta a Mezőhír cikke több külföldi forrásra hivatkozva.

A biofil tervezés szerint, mikor az élőhely az élő szervezetek legoptimálisabb érdekeit szolgálja, az ökoszisztéma teljesítménye magasabb, mint az egyes élőlények teljesítményének részösszege - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

A biofília kifejezést Erich Fromm pszichológus alkotta meg 1964-ben. A fogalom a természet szeretetét, az életszeretet jelenti, illetve azt, hogy van egy alapvető pozitív hozzáállásunk, egyfajta vonzalmunk a természet iránt - mutatták be. A biofília elmélet csak 20 évvel az első javaslat után kapott szélesebb körű elismerést. Ekkor Edward Wilson úgy értelmezte a biofília kifejezést, mint az ember és más élőlények veleszületett hajlamát a természet szeretetére. 

Vidéken és városban az élet 

Tanulmányában kifejti, hogy a modern világban az ’élettel’ való kapcsolatunk megmaradt akkor is, amikor az ember a természetes környezetből a mesterségesbe ’vándorolt’, vagyis városokba költözött. 1990-től a biofília fogalma kibővült, az emberi és a természeti környezet kapcsolatát jelenti, a 21. században már az építészetben is egyre gyakrabban kap helyet. A biofil építészet és településtervezés gondolatvilága magyarázatot adhat arra is, hogy egyes épületek miért kedveltek, míg mások kevésbé. Noha ezt az építészeti irányzatot nemrég nevezték el biofil építészetnek, tulajdonképpen már a Babiloni Függőkertekhez is visszanyúlik a története.

Akár beltéren, akár kültéren alkalmazzák a biofil tervezés szabályait, az mindenképpen egészségügyi, környezeti és gazdasági előnyökkel is járhat az épületet használók és a városi környezet számára. Ez elgondolkodtató a jelenkorban, hiszen az emberek sokat utaznak és képesek nagy távolságokat megtenni azért például, hogy megnézzenek egy nemzeti parkot vagy botanikus kertet, pénzt költenek strandokra, túrákra a természetben. 

Számos sport a természetben művelhető igazán, például a futás, az úszás, a síelés vagy a szörfözés is. Kimutatták, hogy az emberek nagyobb arányban vásárolnának olyan lakást vagy házat, amelynek ablakaiból látható a természetes környezet. Ezért akár 7%-kal is többet költenek, ahogy átlagosan 58%-kal fizetnek többet vízparti ingatlanokért. A biofil megközelítéshez az állatok szeretete is hozzátartozik. Amerikában 60,2 millió embernek van kutyája és 47,1 milliónak macskája.

A biofil építészet lényege

A biofil tervezés arra törekszik, hogy összekapcsolja a természethez való ragaszkodásunkat, erre való igényünket a modern épített környezettel. Elismeri és dolgozik azzal a ténnyel, hogy az emberiség története majdnem teljesen a természeti világhoz, nem pedig az ember által létrehozott, mesterséges erőkhöz alkalmazkodó válaszként fejlődött ki. Biológiailag kódolttá váltunk arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a természetes folyamatokkal. Ez az igény fontos szerepet játszik az emberek fizikai és mentális egészségében, fittségében és jólétében - írták.

Mivel napjaink „természetes élőhelye” nagyrészt az épített környezet, ahol időnk 90%-át töltjük, a biofil tervezés igyekszik kielégíteni azt a velünk született igényünket, hogy modern épületekben és városokban kapcsolódhassunk a természethez. Így a biofil tervezés alapvető célja, hogy élhető élőhelyet teremtsen az embereknek, mint biológiai szervezeteknek, amelyek modern környezetben és közösségekben élnek. E cél elérése bizonyos feltételek teljesítésétől függ. Először is, mivel a biofília alapvetően a kialakult emberi hajlamokról szól, a biofil tervezés a természet azon aspektusaira összpontosít, amelyek az evolúció során hozzájárultak egészségünkhöz és jólétünkhöz. Azt azonban érdemes tisztázni, hogy a természet bármely szintű megjelenése az épített környezetben nem nevezhető biofil tervezésnek - fogalmaztak.

Holisztikus, teljes és részletes szemlélet

A biofil tervezés másik megkülönböztető jellemzője, hogy a hangsúlyt a teljes környezetre vagy élőhelyre helyezi, nem a természet egyetlen vagy elszigetelt előfordulására. Minden élőlény egymáshoz kapcsolódó környezetben létezik. Amikor az élőhely az élő szervezetek legoptimálisabb érdekeit szolgálja, az ökoszisztéma teljesítménye magasabb, mint az egyes élőlények teljesítményének részösszege. Ezzel szemben a nem kapcsolódó elemekből álló élőhelyek kevés előnyt biztosítanak az ember számára, és akár károsíthatják is őket. Így a természet egyszerű ’beillesztése’ az emberi épített környezetbe, ha az nincs összefüggésben a teljes környezettel, csak csekély pozitív hatást gyakorol az emberek egészségére és teljesítményére - írták. 

Ez a természettől való növekvő elkülönülés tükröződik modern mezőgazdaságunk, gyártásunk, oktatásunk, egészségügyünk, városfejlesztésünk és építészeti tervezésünk nagy részében - fogalmaztak. A mai épített környezet nagy részét úgy tervezték meg, hogy hiányzik belőle a megfelelő természetes fény, természetes szellőzés, természetes anyagok, növényzet, kilátás, környezeti formák, valamint a természeti világhoz kialakult egyéb affinitások. Ezek az építmények sok tekintetben a régi stílusú állatkert kopár, érzékszervektől megfosztott ketreceire emlékeztetnek. Most kezdjük felismerni, hogy ezek a környezeti szempontból szegény élőhelyek növelik a fáradtságot, a betegségek esetleges kialakulásának esélyét, és a teljesítmény romlását - írták.

A biofil tervezés 6 aspektusa - Shepley és Bulfinch szerint:

1. Természetes környezet:

A természetes környezet az irodai környezetbe beépített természeti világ jellemzőire összpontosít. Olyan alapvető dolgokra, mint a földszínek, a napfény, a növények, valamint az állatok és a természet képei.

2. Természetes formák:

A természetes formák a természetben előforduló vonalakat és formákat jelentik.

3. Természetes minták:

A természetes formákhoz hasonlóan a természetes minták a természetben előforduló mintákat és folyamatokat mutatják. Ez megmutatkozhat a kőzetek időbeli erózióján, a növények növekedésén is.

4. Természetes fény:

Ez az egyik legkönnyebben érthető dolog. A napfény egészséges, a biofil kialakítás pedig a fényt és a teret hangsúlyozza. A fény segít egyesíteni a belsőt és a külsőt a meleg elemekkel és a különböző formákkal.

5. Növények:

A növények alkalmazása nem jelenti azt, hogy az irodát dzsungellé kell alakítania. Összpontosíthatunk a természetes növényekre, képekre vagy növényi színekre.

6. Az ember-természet kapcsolat:

Az utolsó elem az ember és a természet közötti kapcsolat újrateremtése. Egy évezredek óta fennálló kapcsolat helyreállításáról van szó.

Példák a biofil építészetre

Hollandia - A hollandiai Otterloban található Hoge Veluwe Nemzeti Park közepén egy pavilon várja a látogatókat az árnyas erdőből egy világos, csillogó belső térbe, amelyben étterem, üzlet és oktatási terület is található. Az épületet, amelyet De Zwarte Hond és Monadnock tervezett, Vos Interieur belső tereiben a Beersnielsen Lighting Designers biofil világítási installációja kelti életre. Kivetített minta táncol a nagy, boltíves mennyezet fehér felületén, ami kilenc Pringles (hiperbolikus parabolid) alakú csillár eredménye, amelyeket úgy terveztek, hogy a faágak levelein átsütő naphoz hasonlítsanak. A látogatók láthatják, hogy ezek a minták lassan lengedeznek, mintha enyhe szellő fújna át a lombozaton. Mókusok és madarak sziluettjei tűnnek fel, halk csicsergő hangok kíséretében, amelyek hangszórók tucatjain keresztül hallhatók.

USA, Baltimore - 2021-ben nyílt meg a CannonDesign, Baltimore új viselkedésegészségügyi kórháza. A kórház Mose Sheppard tervei alapján a mentális betegek természetes környezetben való gyógyulására összpontosít. Egyik fő koncepciója, hogy a természetes fény pozitív hatással lehet a fizikai és a mentális egészségre.

A cikket a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének szakemberei állították össze. 

A források és további tudnivalók a témában:
https://theconversation.com/biophilic-urbanism-how-rooftop-gardening-soothes-souls-76789
https://www.domusweb.it/en/sustainable-cities/2022/12/06/what-is-biophilic-architecture-and-how-it-works.html
https://metropolismag.com/viewpoints/what-is-and-is-not-biophilic-design/
https://en.wikipedia.org/wiki/Biophilic_design

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás