Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja lehetővé tette, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterületet vegyenek bérbe a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák. A lőszermentesített területeket a telekalakítás után vonhatták művelésbe; a haszonbérbe adás folyamata pedig csak ezután indulhatott el. A lőszermentesítésre kijelölt területen összesen 40.720 darab feltételezett robbanószerkezetet vagy robbanótestet, és robbanótest-maradványt találtak meg és kezeltek.

Több 1000 hektár legelőt vehettek bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól a helyi gazdák. A Karcag, Kunmadaras, Nádudvar, Nagyiván települések külterületén található egykori bombázólőtér területe sokáig magán viselte a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a projekt keretében a bombázó lőtér célterületének és védőzónájának északi és déli részén a tájsebekkel tarkított táj eredetihez hasonló állapotba történő helyreállítását, a bombatér használatából maradt hulladékok összegyűjtését és elszállítását, valamint a teljes tűzszerészeti mentesítést valósította meg.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén található egykori bombázólőtér tájrehabilitációja tette lehetővé azt, hogy közel 4 ezer hektáron legeltethessenek a helyi gazdák állatai - Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

A mentesített területeken a földmunkálatok során az eredeti felszínből kiemelkedő úgynevezett pozitív mesterséges felszínformák (hangárimitációk, céldombok) elbontása, valamint a célterületen becsapódott lövedékek által okozott tájsebek – mintegy 5000 bombatölcsér - betemetése történt meg a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével és anyagnyerő helyekről szállított anyag felhasználásával - írta a HNPI oldala.

Négy halott tűzszerész

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen 2016. július elsején mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült - írta korábban a Cívishír oldala.

Vizes élőhelyek

Anyagnyerés céljából vizes élőhelyeket alakítottunk ki a sűrűn bombázott területeken a nagyobb bombatölcsérek egybenyitásával. Az egy hektárt elérő egybefüggő bolygatott felszíneken gyepesítés zajlott. A bolygatott felszínek utókezelése szárzúzással és legeltetéssel történik a gyepesedési folyamatok elősegítése érdekében - írta a projektről a HNPI oldala.

Sokan jelentkeztek, 54-en nyertek

Nagy István agrárminiszter szerint az új területekre rendkívül nagy volt az érdeklődés. A túljelentkezés egyes birtoktestekre több mint húszszoros volt. Az Igazgatóság arra törekedett, hogy az észszerűen megosztható telkeken minél több nyertest hirdessen ki. Ezzel a gyakorlattal a HNPI azt szerette volna elősegíteni, hogy minél több gazdálkodó kaphasson legelőterületet állatai számára tartósan, 10 éves időtartamra. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a folyamat eredményeként 29 birtoktestre 54 nyertest hirdettek ki. Közülük sokan polgári jogi társasági formában pályáztak, így egyesítve az eredményes gazdálkodáshoz szükséges erőforrásaikat. A nemzeti park nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy a szigorú jogszabályi keretek között zajló pályázati eljárás a lehető legrövidebb idő alatt lezáruljon, mivel a szankciómentes agrár-támogatásigénylési határidő június második hetében lejár. Így az összes nyertes pályázó még időben tudja igényelni a földalapú támogatásokat - írta az MTI híre. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően a legelők kezdik elérni optimális természeti állapotukat. Ennek következtében pedig alkalmassá válnak arra, hogy elindulhasson rajtuk a legeltetéses művelés.

Cikkajánló: 350 milliós környezetvédelmi beruházás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás