Ahogy világszerte növekszik a kereslet a mandula iránt, a spanyolok egyre inkább arra törekszenek, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mandulaültetvényekkel helyettesítsék. A mandula a tudatos és egészségközpontú táplálkozás elterjedésével igen népszerű lett. Ráadásul feldolgozva is nagy rá a kereslet, mert a fejlett országokban egyre többen fogyasztanak mandulalisztet vagy mandulatejet. A Syngenta blogja írt a témáról, ezt az anyagot szemléztük. A világ legnagyobb mandulatermesztője az Egyesült Államok (Kalifornia állam egymaga a világ mandulaigényének 80 százalékát biztosítja), majd Ausztrália és Spanyolország következik a sorban. Spanyolország a 2018/2019-es szezonban több mint 61.000 tonna mandulát takarít be, ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban – állítja a helyi szakmai szövetség a cikk szerint.
A mandula termesztése egyre népszerűbb és jövedelmezőbb Dél-Spanyolországban
A mandulatermesztés volumene világszerte az elmúlt 10-12 évben megduplázódott: 600.000 tonnáról 1,2 millió tonnára nőtt. Így tudja kiszolgálni a keresletet – mondta Cristobal Perez, aki a közelmúltban nyitotta meg mandulafeldolgozó gyárát a spanyolországi Cordoba közelében. A környékbeli gazdákat pedig mandulaültetvények telepítésére ösztönözték, mert a felvásárlási árak jók. A 4-5 évvel ezelőtti 3 eurós kilónkénti árral szemben tavaly egyes helyeken 9 eurót is adtak, idén pedig 5 euró körül alakul a mandula kilónkénti felvásárlási ára – tette hozzá Perez. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=NfzqdsHet0g[/embedyt]
A manduláról általában
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó mandula több hasonló elnevezése közül mára a Prunus dulcis illetve nálunk az Amygdalus communis is elfogadott neve a termesztett mandulának. A növény Kína és Mongólia hegyeiből származik. Az alacsonyabb, párásabb hegyvidéki régiókban élő, vele rokon őszibarack több millió éve genetikailag elkülönült a sivatagi régiók széleire szoruló mandulától. Ez alatt sok mandula változat jött létre, közülük több kisebb termetű, tövises fácska ma is él a Tien San hegység nyugati lejtőin. A mandula nemesítése csaknem a termesztésbe vonással egyidejűleg kezdődött. A főként a magbél íze (keserű vagy édes) alapján végzett népi szelekcióval kiválasztott egyedeket magvetéssel szaporították tovább. Az így létrejövő heterogén populációk a tudatos nemesítő munkához nagyon jó genetikai anyagot biztosítottak - írja a Tuja.hu oldal. Az első hazai tájfajta szelekciót a budai hegyekbe Magyar Gyula és Szisz Gyula végezte, és munkájuk eredményeként számos értékes fajta került a termesztésbe. Ilyen a Diósdi félpapírhéjú, Szisz mandula. Ezt a munkát Brózik Sándor folytatta, és a Budatétény környékén szelektált tájfajtái, mint például a Budatétényi 1 mandula jelentősen felújították a korábbi fajtaszortimentet.
Magyarországon a mandula termesztése a múlt század végén kezdődött, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a barack mellett mandulát is telepítettek.
A második nagy mandulatelepítési hullámban (1930-as és 40-es években) már magyar mandulafajták telepítését ajánlották. Európában elsősorban a vastagabb héjú fajtákat termesztik. Az USA déli részén elterjedtebbek a vékonyabb héjú, könnyen törhető csemegefajtát. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=s3n5NKtSnDU[/embedyt]

Megosztás

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás