A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette. A férfi a franciaországi Essonne régióban működteti vállalkozását, amely helyben elérhető alapanyagokat használ. Az első vásárlók tetszését elnyerte az alacsony alkoholtartalmú, jellegzetes ízű ital.

A Sorghum ID írta meg, hogy Justin Faida nem először kísérletezett rendhagyó italok gyártásával. Ruandában dolgozott újságíróként, de az 1994-es háború után más munka után kellett néznie. Úgy döntött, hogy különböző gyümölcsökből – banánból, ananászból, gyömbérből, mangóból, hibiszkuszvirágból stb. – gyümölcsleveket és szeszes italokat kezd el készíteni. Így aztán, amikor 2007-ben Franciaországba érkezett, úgy döntött, hogy folytatja ezt a tevékenységet, és megalapította saját, egzotikus termékek feldolgozására szakosodott vállalatát, a PHC Jus-t. 

A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette
A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette - Fotó: Sorghum ID

Különböző alapanyagokat tesztelt, hogy bővítse a gyümölcslevek és alkoholos italok kínálatát. 

A cirok egyike volt az első alapanyagoknak, amelyet ki akartam próbálni – emlékezett vissza. Kezdetben Maliból származó cirokmagot vettem a Rungis nagybani piacon, mivel helyi terméket nem találtam. Aztán némi keresgélés után felfedeztem, hogy egy szomszédos gazda, Eudes Coutté termeszt cirokmagot. Elmagyaráztam neki a projektemet, és beleegyezett, hogy néhány kilót szállít nekem. Így kezdődött az izgalmas kaland - fogalmazott.

Ciroklikőrök palackjai
Ciroklikőrök palackjai - Fotó: Sorghum ID

Helyi cirokmag a helyi élelmiszerboltokban

„Az első üveg likőrt két évvel ezelőtt adták el egy baráti gazdaságban, amely más cirok alapú különlegességeket, például lisztet és készételeket is forgalmaz – folytatta Justin Faida. A vásárlók első visszajelzései nagyon kedvezőek voltak. Tetszett nekik az ital jellegzetes íze. A cirok kesernyés ízét egy kis mézzel kompenzálta, így a likőr édesebb ízt kapott. Egy likőrhöz képest alacsony, 15 százalék körüli alkoholtartalommal, hogy szélesebb közönséget is meg tudjanak szólítani. Jól lehűtve a legfinomabb - mondta Justin Faida. A vállalkozó helyi élelmiszerboltokban is szeretné forgalmazni a likőrjét.

1,5 kilogramm cirok 10 liter likőrhöz

A gyártási folyamat alapja meglehetősen egyszerű. Miután megkapom a cirokmagokat, kicsíráztatom őket, és két-három napig 40°C-on hagyom őket száradni – magyarázta Justin Faida. A szárítást követően ledarálom a cirokmagokat, hogy cirokkását kapjak, amelyet utána erjesztek és likőrré alakítok. Átlagosan 10 liter előállításához 1,5 kilogramm cirokra van szükség. 

Cirokból likőr
Cirokból likőr készül

Az eljárást még finomítani kell, mert a mostani technikánk még túl sok hulladékot termel az én szememben – ismeri el. Ez egy újabb kihívás, ami azonban nem ijeszti meg a vállalkozót. Sőt, máris egy másik ötletet forgat a fejében: ciroksört szeretne előállítani. A kísérletek már megkezdődtek, és ígéretesnek tűnnek - írta a cikk.

Megosztás

További híreink

A magashegyi fogaspontyok megmentéséért dolgoznak a kutatók a Kisalföldön

2024.11.12.

A KLG Goodeid Projekt a magashegyi fogaspontyok fajmegőrzésével foglalkozik, erről szólt a konferencia Magyarországon.

Ez nem jó hír! Az alapvető élelmiszerek árai újra megugrottak

2024.11.12.

A fogyasztói árak jelentős növekedését tapasztalhattuk októberben Magyarországon, elsősorban az élelmiszerek és szolgáltatások drágulása miatt.

Hárman pácban Kecskeméten: pénzt kértek, hogy ne licitáljanak a termőföldekre

2024.11.12.

Vádat emeltek három férfival szemben, akik több földterület árverését megelőzően jogtalan előnyt kértek a földet megvásárolni szándékozó vevőktől azért, hogy ők ugyanazokra a földekre ne licitáljanak.

Kína áttörő találmánya: áramtermelés levelekkel – valóban megváltoztatja a világot?

2024.11.12.

Kínai tudósok egy olyan transzspirációs generátort fejlesztettek ki, amely képes áramot előállítani lótuszlevelek felhasználásával.

Új munkaszüneti nap lehet Magyarországon

2024.11.12.

Egy országgyűlési képviselő ismételten törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy december 24., azaz Szenteste hivatalosan is munkaszüneti nappá váljon Magyarországon.

Elpusztult a spanyol narancs és kaki, jégeső tarolta le Valencia termését

2024.11.12.

1 500 hektár kakiszilvát és citrusfélét pusztított el a jégeső Valenciában, Spanyolországban.

Partnerhírek
Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 85 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás