A ciroklikőr tudnivalóiról beszélt egy ruandai vállalkozó
A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette. A férfi a franciaországi Essonne régióban működteti vállalkozását, amely helyben elérhető alapanyagokat használ. Az első vásárlók tetszését elnyerte az alacsony alkoholtartalmú, jellegzetes ízű ital.
A Sorghum ID írta meg, hogy Justin Faida nem először kísérletezett rendhagyó italok gyártásával. Ruandában dolgozott újságíróként, de az 1994-es háború után más munka után kellett néznie. Úgy döntött, hogy különböző gyümölcsökből – banánból, ananászból, gyömbérből, mangóból, hibiszkuszvirágból stb. – gyümölcsleveket és szeszes italokat kezd el készíteni. Így aztán, amikor 2007-ben Franciaországba érkezett, úgy döntött, hogy folytatja ezt a tevékenységet, és megalapította saját, egzotikus termékek feldolgozására szakosodott vállalatát, a PHC Jus-t.
Különböző alapanyagokat tesztelt, hogy bővítse a gyümölcslevek és alkoholos italok kínálatát.
Hirdetés
A cirok egyike volt az első alapanyagoknak, amelyet ki akartam próbálni – emlékezett vissza. Kezdetben Maliból származó cirokmagot vettem a Rungis nagybani piacon, mivel helyi terméket nem találtam. Aztán némi keresgélés után felfedeztem, hogy egy szomszédos gazda, Eudes Coutté termeszt cirokmagot. Elmagyaráztam neki a projektemet, és beleegyezett, hogy néhány kilót szállít nekem. Így kezdődött az izgalmas kaland - fogalmazott.
Helyi cirokmag a helyi élelmiszerboltokban
„Az első üveg likőrt két évvel ezelőtt adták el egy baráti gazdaságban, amely más cirok alapú különlegességeket, például lisztet és készételeket is forgalmaz – folytatta Justin Faida. A vásárlók első visszajelzései nagyon kedvezőek voltak. Tetszett nekik az ital jellegzetes íze. A cirok kesernyés ízét egy kis mézzel kompenzálta, így a likőr édesebb ízt kapott. Egy likőrhöz képest alacsony, 15 százalék körüli alkoholtartalommal, hogy szélesebb közönséget is meg tudjanak szólítani. Jól lehűtve a legfinomabb - mondta Justin Faida. A vállalkozó helyi élelmiszerboltokban is szeretné forgalmazni a likőrjét.
1,5 kilogramm cirok 10 liter likőrhöz
A gyártási folyamat alapja meglehetősen egyszerű. Miután megkapom a cirokmagokat, kicsíráztatom őket, és két-három napig 40°C-on hagyom őket száradni – magyarázta Justin Faida. A szárítást követően ledarálom a cirokmagokat, hogy cirokkását kapjak, amelyet utána erjesztek és likőrré alakítok. Átlagosan 10 liter előállításához 1,5 kilogramm cirokra van szükség.
Az eljárást még finomítani kell, mert a mostani technikánk még túl sok hulladékot termel az én szememben – ismeri el. Ez egy újabb kihívás, ami azonban nem ijeszti meg a vállalkozót. Sőt, máris egy másik ötletet forgat a fejében: ciroksört szeretne előállítani. A kísérletek már megkezdődtek, és ígéretesnek tűnnek - írta a cikk.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.000 hirdetés 85 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés