A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette. A férfi a franciaországi Essonne régióban működteti vállalkozását, amely helyben elérhető alapanyagokat használ. Az első vásárlók tetszését elnyerte az alacsony alkoholtartalmú, jellegzetes ízű ital.

A Sorghum ID írta meg, hogy Justin Faida nem először kísérletezett rendhagyó italok gyártásával. Ruandában dolgozott újságíróként, de az 1994-es háború után más munka után kellett néznie. Úgy döntött, hogy különböző gyümölcsökből – banánból, ananászból, gyömbérből, mangóból, hibiszkuszvirágból stb. – gyümölcsleveket és szeszes italokat kezd el készíteni. Így aztán, amikor 2007-ben Franciaországba érkezett, úgy döntött, hogy folytatja ezt a tevékenységet, és megalapította saját, egzotikus termékek feldolgozására szakosodott vállalatát, a PHC Jus-t. 

A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette
A banánbort ciroklikőrtől csak egy lépés választja el – és ezt a lépést Justin Faida 2019-ben megtette - Fotó: Sorghum ID

Különböző alapanyagokat tesztelt, hogy bővítse a gyümölcslevek és alkoholos italok kínálatát. 

A cirok egyike volt az első alapanyagoknak, amelyet ki akartam próbálni – emlékezett vissza. Kezdetben Maliból származó cirokmagot vettem a Rungis nagybani piacon, mivel helyi terméket nem találtam. Aztán némi keresgélés után felfedeztem, hogy egy szomszédos gazda, Eudes Coutté termeszt cirokmagot. Elmagyaráztam neki a projektemet, és beleegyezett, hogy néhány kilót szállít nekem. Így kezdődött az izgalmas kaland - fogalmazott.

Ciroklikőrök palackjai
Ciroklikőrök palackjai - Fotó: Sorghum ID

Helyi cirokmag a helyi élelmiszerboltokban

„Az első üveg likőrt két évvel ezelőtt adták el egy baráti gazdaságban, amely más cirok alapú különlegességeket, például lisztet és készételeket is forgalmaz – folytatta Justin Faida. A vásárlók első visszajelzései nagyon kedvezőek voltak. Tetszett nekik az ital jellegzetes íze. A cirok kesernyés ízét egy kis mézzel kompenzálta, így a likőr édesebb ízt kapott. Egy likőrhöz képest alacsony, 15 százalék körüli alkoholtartalommal, hogy szélesebb közönséget is meg tudjanak szólítani. Jól lehűtve a legfinomabb - mondta Justin Faida. A vállalkozó helyi élelmiszerboltokban is szeretné forgalmazni a likőrjét.

1,5 kilogramm cirok 10 liter likőrhöz

A gyártási folyamat alapja meglehetősen egyszerű. Miután megkapom a cirokmagokat, kicsíráztatom őket, és két-három napig 40°C-on hagyom őket száradni – magyarázta Justin Faida. A szárítást követően ledarálom a cirokmagokat, hogy cirokkását kapjak, amelyet utána erjesztek és likőrré alakítok. Átlagosan 10 liter előállításához 1,5 kilogramm cirokra van szükség. 

Cirokból likőr
Cirokból likőr készül

Az eljárást még finomítani kell, mert a mostani technikánk még túl sok hulladékot termel az én szememben – ismeri el. Ez egy újabb kihívás, ami azonban nem ijeszti meg a vállalkozót. Sőt, máris egy másik ötletet forgat a fejében: ciroksört szeretne előállítani. A kísérletek már megkezdődtek, és ígéretesnek tűnnek - írta a cikk.

Megosztás

További híreink

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Hérics: mérgező szépség vagy értékes vadvirág?

2024.11.20.

A hérics, ez a különleges és szemet gyönyörködtető vadvirág, számos érdekességet rejt mind nevében, mind természetes élőhelyében.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 88 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás