A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a Huminisz-technológia hatásáról és hatékonyságáról. Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az üzemi tesztek terméseredményei áttekinthetők honlapunkon: http://www.huminisz.hu/eredmenyek.htm. A Huminisz partner gazdaságainál beállított tesztek értékelésénél a többi kultúrához hasonlóan tömegnövekedést figyelhettünk meg a cukorrépa esetében is. A vizsgált paraméterek ebben az esetben kiegészültek a cukorfok (Brix fok) mérésével is, ami már a minőségre gyakorolt hatékonyságot igazolja. Ennél a tavaszi kultúránál a tapasztalataink és az eredmények is azt mutatják, hogy a növénykondicionálás és a növénytáplálás együttes alkalmazása vezet igazán eredményre.
A Huminisz technológia hatása a cukorrépa paramétereire (üzemi tesztek, 2017) – a kontroll terület (100%) arányában
A tolna-mözsi teszt eredménye azt mutatta, hogy a Huminisz kezelései 3%-kal nagyobb gyökérátmérőt, 5%-kal nagyobb gyökértömeget és 10%-kal nagyobb zöldtömeget eredményeztek a versenytárs technológiával szemben. A cukorfok 4%-kal volt magasabb a kezelt kontrollhoz képest.
2017-ben Tolna-Mözsön végzett üzemi teszt
Szója
A szója különlegessége, hogy a növény mellett a gyökerén szimbiózisban (kölcsönösen előnyös együttélés) élő nitrogénkötő baktériumok számára is megfelelő körülményeket kell teremteni a termesztéstechnológia egyes elemeivel. A gümők kialakulása ráadásul olyan folyamat, amelyben a növény a kezdeményező, tehát biostimulátorok alkalmazásával ez is befolyásolható. A Huminisz üzemi tesztjeinek értékelése során felfigyeltünk arra, hogy a Kondisol kezelés összefüggésbe hozható a kialakult gümők számával. (A grafikonon látható magas százalék (226%) csupán azt jelzi, hogy a kezelés valószínűleg hatással volt a kialakult gümőszámra, de további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy pontosan milyen mértékű növekedés várható el.) A 2018-as évben célirányos kísérletek beállításával igyekszünk ennek pontos körülményeit is meghatározni.
A 2017-ben elvégzett fenometriai mérések igazolták azt, hogy a szója rendkívül jól reagál a Huminisz-technológiára, azaz a növénykondicionálás és a növénytáplálás együttes technológiája mérhető és jelentős tömegnövekedést eredményez.
A Huminisz technológia hatására a kezelt szója tápanyaghasznosítása javul, ami többek között a zöldtömeg képen is jól látható növekedését okozza
(Sárszentlőrinc, 2017)
Azokban az üzemi tesztekben, ahol partnereink a Huminisz-technológia gazdasági vetületét is vizsgálták, igen kedvező, akár közel 15-szörös megtérülést is tapasztaltak.
A Huminisz technológia hatása a szója különböző paramétereire (Üzemi tesztek, 2016 - 2017) - a kontroll terület eredményéhez (100%) viszonyítva
A Lajtamag Kft-nél beállított technológiai kísérletsorozat első évében (2017) született eredmények jelzik, hogy a növénykondicionálás és növénytáplálás a hozamok mellett a minőségi mutatók javításában is fontos technológiai elem, illetve bizonyítja a huminsavas biostimulátorok alkalmazásának létjogosultságát:
Huminisz-technológiai kísérlet szójában (Lajtamag Kft. 2017)
 
Vetőburgonya
Vetőburgonya termesztésben az alábbi üzemi kísérlet eredményei igazolják, hogy az általunk javasolt technológia használatával a többlet ráfordítás hektáronként 16-szorosan is megtérülhet.
Keszthely, Pannon Egyetem, Burgonyakutatási Központ, vetőburgonya-termesztésben, már lombzáródáskor látható a pozitív eltérés az állományban, 2016-ban.
Tovább a részletekre: www.huminisz.hu (x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás