A dietetikusok szerint ezek a legjobb élelmiszerek a máj egészségének megőrzésére
A máj egy olyan szerv, amelyre nem gyakran gondolnak az emberek. Vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal vagy a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiával való ellátottságáért.
Sajnos az Egyesült Államokban egyre nő a májproblémákkal küzdő emberek száma. Becslések szerint a felnőttek 24 százalékának van nem alkoholos zsírmájbetegsége (NAFLD), egy olyan állapot, amikor a zsír felhalmozódik a májban. Az étrend közvetlenül befolyásolja a máj egészségét, beleértve a NAFLD megelőzését is. A máj egészségére szakosodott dietetikusok szerint a babnak rengeteg előnye van.
Miért olyan jó a bab a máj egészségéhez?
Dr. Jinan Banna, PhD, RD, regisztrált dietetikus, aki számos, a táplálkozásra összpontosító tanulmányt publikált, és a 28 napos májegészségügyi fogyókúra szerzője, hangsúlyozza, hogy a máj egészségét illetően az étrend egésze fontos. „A máj egészsége inkább a teljes táplálkozási mintával függ össze, nem pedig egy adott elemmel” – mondja. Ha azonban valaki a máj egészségét szem előtt tartva szeretne étkezni, szerinte a bab beépítése több étkezésbe remek kiindulópont.
Hirdetés
Dr. Banna szerint a bab valóban egy táplálkozási erőmű, amely rostokat, fehérjét, összetett szénhidrátokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Bár lehet, hogy nem gondolt valaki ezekre a tápanyagokra a máj egészségével kapcsolatban, közvetlenül támogatják azt. Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú étrend közvetlenül csökkenti a NAFLD kockázatát, és azok számára, akiknek NAFLD-jük van, hatékony kezelésként szolgál. (Fontos tudni, hogy a NAFLD visszafordítható és gyógyítható.)
„Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek hangsúlyozása fontos az egészséges máj megőrzésének szempontjából" – mondja Dr. Banna. Az összetett szénhidrátok ugyanis olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a májműködést és az anyagcserét, segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, és összefüggésben vannak a gyulladások csökkentésével.
A bab nagyobb mértékű beépítése az étkezésekbe közvetlenül támogatja a májat, és csökkenti a NAFLD kockázatát. De van egy másik élelmiszer is, amely szintén nagy hatással lehet: a lenmag.
És miért olyan jó a lenmag a máj egészségéhez?
„A lenmag egyike azon nagyon kevés élelmiszernek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat, amelyek jótékony hatással lehetnek a máj egészségére és különösen a nem alkoholos zsírmájbetegségekre" – mondja Andy De Santis, RD, MPH, regisztrált dietetikus és a The Essential Diet for Fatty Liver (A zsírmáj kivédésének nélkülözhetetlen étrendje) című könyv szerzője.
A lenmag magas omega-3- tartalma azért olyan figyelemre méltó, mert közvetlenül összefüggésbe hozták a májzsír csökkentésével. Emellett a babhoz hasonlóan De Santis szerint a lenmag is jó rostforrás.
„A lenmag jó mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amelynek egyedülálló előnyei vannak a vércukorszint és a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Az emelkedett vércukorszint és koleszterinszint a májbetegségek és számos más betegség kockázati tényezője” – mondja De Santis. A vércukorszint és a koleszterinszint emelkedésének megakadályozása fontos módja annak, hogy gondoskodjunk a májunkról.
Emellett De Santis szerint a lenmagban magas a polifenoloknak nevezett antioxidánsok egy speciális típusa, amelyekről szintén kimutatták, hogy támogatják a májat.
Egy másik ok, amiért De Santis a lenmagot ajánlja a máj egészségének megőrzéséhez, az az, hogy szuper sokoldalúan felhasználható. Könnyen hozzáadható joghurthoz, zabpehelyhez, turmixokhoz és pékárukhoz. De Santis szerint vásárolhatunk őrölt lenmaglisztet is, amelyet szintén be lehet építeni az ilyen típusú ételekbe, hogy simább, kevésbé ropogós állagú legyen.
Egyéb módok a máj támogatására az étkezésen keresztül
Mindkét szakértő megismétli, hogy a máj támogatása nem csak egyetlen konkrét élelmiszer fogyasztásán múlik; minden, amit eszünk és iszunk, jótékony vagy káros módon hat a májra. „Mivel ezek növelhetik vagy súlyosbíthatják a zsírmájbetegség kockázatát, vigyáznunk kell a cukorral édesített italok fogyasztásával, valamint a telített zsírok, például a magas zsírtartalmú tejtermékek, a vörös húsok és a feldolgozott húsok fogyasztásával” – mondja De Santis. Dr. Banna ezt azzal egészíti ki, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek szintén nem tesznek jót a máj egészségének.
Ehelyett Dr. Banna azt mondja, hogy helyezzük előtérbe a tápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztását, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat. Ha Ön kávéfogyasztó, De Santis szerint máris olyasmit fogyaszt, ami összefüggésbe hozható a zsírmájbetegség kockázatának vagy progressziójának csökkentésével.
(Forrás: parade.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés