Különösen az ország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége. Márpedig erre a következő hét végéig kicsi az esély, csak elszórt záporok alakulhatnak majd ki. A forróság pedig tovább fokozódik, mérséklődés majd a jövő hét második felében lehet.

Az elmúlt egy hétre visszatekintve, múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton országszerte száraz, napos idő volt, majd vasárnaptól elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok. Az elmúlt egy hét során csak foltokban hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, az ország döntő része teljesen szárazon maradt. A 30 napos csapadékösszeg már egyre kisebb területen, inkább csak északkeleten mutat többletet az átlaghoz képest, az ország nagyobb részén 20-60 mm-es a hiány. A fölső 50 cm-es talajréteg országszerte egyre szárazabb, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz. A növények nagy területen már csak az ettől mélyebb rétegekben találnak nedveséget, mely még a téli félévben halmozódott föl. Ennek megfelelően az aszályos területek kiterjedése egyre nő, az aszály mértéke fokozódik, a legsúlyosabb a helyzet jelenleg a Duna-Tisza közén, és Szentes-Orosháza-Hódmezővásárhely térségében van.

30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól
30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól

A hőmérséklet csúcsértéke az elmúlt hét közepe óta (amikor még 25-28 Celsius fok között alakult) egyre emelkedett, a hét végre megérkezett az idei harmadik hőhullám, amely elég tartósnak ígérkezik. Kedden napi melegrekord született, szerdán pedig már a 39 fokot is elérte a hőmérséklet a déli országrészben - olvastuk a HungaroMet elemzésében.

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések aratása még zajlik, erre a rendkívül fontos munkára a száraz, meleg idő kedvező.

A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. A talaj azonban egyre jobban kiszárad, a legnagyobb gond a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén van, ahol egyre fokozódik az aszály, sürgős csapadékra lenne szüksége az állományoknak. Változatos területi eloszlásban hazánk mintegy harmadán még elegendő nedvességet tartalmaz a talaj az optimális fejlődéshez, a mélyebb talajrétegekben még többnyire országszerte találnak nedvességet az állományok. A fejlettség időben valamivel megelőzi a szokásos szintet, Miskolc térségében jellemzően kedvezőnek mutatkoznak az állományok.

A levélnedvesség időtartama csak kisebb foltokban haladta meg egy-egy nap az öt órát, jellemzően szárazak voltak az állományok. A párás időszakok hossza, mely a harmatos időtartamot jellemzi, alacsonyan alakult, így a gombás megbetegedések kialakulását ez a száraz, meleg idő nem támogatta.

A legfrissebb NDVI vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően magas. Az őszi kalászosok beértek, zöld tömegük már lecsökkent, viszont a nyári kapás növényeké a maximumot közelíti. Az anomália térkép továbbra is az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat az ország északi felén, ami a szokásosnál melegebb és csapadékosabb idő következménye. Azonban elsősorban az Alföldön már kiterjedt területek mutatkoznak az átlagosnál kisebb zöld tömeggel, amely a szokásosnál kevesebb csapadék következménye.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 770 és 930 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 140-190 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 90-150 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A folytatásban is marad a hőség, záporok, zivatarok csak elszórtan alakulhatnak ki, csak kisebb foltok ázhatnak meg. Területi átlagban a következő 8-10 nap során számottevő csapadék nem valószínű, így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése jelentősen nőni fog, az aszály fokozódik. Tartósabban vizes állományok nem várhatók. A hőmérsékletben nagyobb változás nem valószínű, folytatódik a forróság, a legmelegebb péntektől keddig lehet. Akkor a csúcsértékek helyenként a 40 fokot is elérhetik. Ez a nagy meleg mind a növényeknek, mind az állatoknak komoly stresszt jelent. A hőség kis mérséklődése a jövő hét második felében valószínű, de nagyobb esőre addig nem sok esély van.

További híreink

Forradalom a mezőgazdaságban: 133 millió dolláros befektetéssel érkeznek az elektromos traktorok Európába

2024.08.03.

A Monarch Tractor 133 millió dollár (120 millió euró) finanszírozást biztosított a terjeszkedéshez, különös tekintettel Európára. A bejelentés szerint ezzel befejezte a mezőgazdasági robotika történetének legnagyobb finanszírozási akcióját. A társaság a 133 millió dollár (122 millió euró) növekedési tőkét a belga Astanor Ventures alap és a Foxconn-nal kapcsolatban álló HH-CTBC Partnership befektetési alap által vezetett körben vonta be. Ez a finanszírozás több mint félmilliárd dollár értékűre becsüli a céget.

Drónokról is szó volt Rajkán, a “Digitális jövő, digitális vidék” konferencián

2024.08.03.

Digitális jövő, digitális vidék konferencia címmel szerveztek bemutatóval egybekötött konferenciát Rajkán, ahol a drónok egyre nagyobb elterjedéséről is szóltak.

Magyarországon és Európában is nagy rekord érik szójából

2024.08.03.

A tavalyi 73 ezer után dinamikusan tovább nő a szójatermesztési kedv: 120 ezer hektárt meghaladó területen nyújtottak be támogatási igényt szemes fehérjenövény támogatására.

A gazdák 10 millió tonnával kevesebb búzát takarítanak be - a gabonaárak még mindig csökkennek

2024.08.02.

A gabonatermés megkezdődik, és az eredmények egyre rosszabbak. A mezőgazdasági termelők hatalmas károkról számolnak be. De az árak nem mutatják a drámát.

Óriási pusztítást végeztek a tavaszi fagyok az almaültetvényekben

2024.08.02.

Az előző évinél lényegesen kisebb, 60-70 ezer tonna közötti almatermést várnak az osztrákok az áprilisi fagykárok miatt.

A cégvezetésről is beszélt Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója

2024.08.02.

A KEFAG Zrt. bérmunka segítséget nyújt a térség magánerdő-gazdálkodói, a nemzeti park, valamint az önkormányzatok számára.

Partnerhírek
Partner

Növelje hatékonyságát Technopol és GRIM gépekkel

2024.08.02.

A Kond-Coop idén augusztus 9-én újra megrendezi a Kirovec Nap – Kond-Coop - szántóföldi gépbemutatóját, ahol idén a hatékonyság, a gazdaságos termelés lesz a téma. Most a cég értékesítési vezetője, Trabach Botond, mutatja be portfóliójukat ebből a szempontból a Magro.hu olvasóinak.

Partner

Biztos védelem a termésminőségért

2024.08.01.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedéke jelen van a kukoricatáblákon, az ellenük történő védekezés időszerű.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 27 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás