A természetben élő apróvadállomány nem képes olyan mértékű szaporulatra Magyarországon, hogy fenntartható módon biztosítsa azokat a nagyobb terítékű apróvad-vadászatokat, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt jellemzők voltak. Ezt jellemzően az intenzív mezőgazdaság miatt kialakult élőhelyváltozás okozta. Ezért az országban néhányan apróvadtenyésztésbe kezdtek, hogy a tenyésztett állomány kibocsátásával és visszavadászásával megidézzék az említett akár több 100-as apróvadterítékeket. A tevékenység a hozadékaként pedig a természetes apróvadállományról is némiképpen lekerül a vadászati nyomás. 

A fonyódi székhelyű Hunnia Vadgazdálkodási Kft. is ennek a célnak rendezte be a tevékenységét immár 1989 óta - írta meg a Magyar Mezőgazdaság. A Somogy megyei cég vadkacsa- és fácántenyésztés mellett vadásztatást is végez, ennek a két tevékenységnek a folyamatát ismertette Kanizsay Gábor tulajdonos. A társaság Magyarország első magán vadgazdálkodó, vadásztatást végző cége, és talán elsők között volt, akik apróvadtenyésztéssel foglalkoztak ebben az országban. Alaptevékenysége a vadkacsa és a fácán tenyésztése és vadásztatása. Ehhez egy éves vertikumot dolgoztak ki a törzsállomány tartásától kezdve a keltetésig, a napos állomány nevelésétől egészen a vadásztatásig.

A fácánnal felhagytak, de a vadkacsa tenyésztés és vadásztatás még működik a Somogy megyei cégnél - képünk illusztráció

Ezres törzsállomány adja a vadkacsa tenyésztés alapját

Ez mostanra már csak a tőkés récére igaz, a fácán tenyésztésével felhagytunk, már csak a területi utónevelését végezzük – mondta Kanizsay Gábor. Tőkés réce esetében átlagosan ezres törzsállományt tartunk év közben, és mintegy 30-35 ezer napos állományt keltetünk saját keltetőinkben, amit aztán saját istállónkban nevelünk Eddén. Az állomány egy részét 4 hetes korban magyarországi partnereknek értékesítjük, esetenként külföldre, a maradékot pedig a somogyvámosi tavainkon neveljük. Az itt található állományt aztán a cég tulajdonában álló Hunnia Vadásztársaságnak értékesítjük, ez végzi a vadásztatást.

Az egyik legjelentősebb különbség az apróvad- és a házi víziszárnyas-tenyésztés között, hogy az értékesítési végcél esetünkben a vadászható vad. Nem a húskihozatal nagysága a mérvadó, hanem hogy a madarak erős izomzatúak, szép tollazatúak, jó és magas röptűek legyenek. Minél jobban hasonlítsanak az természetben élő állományuk vadászatára – közölte az ügyvezető. A cég árbevételének 90-95 százalékát a vadászati értékesítés adja, a többi bevétel a vadászatot követő hús eladásából származik.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás