Az apró kertek a városi környezetet élőbbé teszik. Még egy erkély berendezésekor is számos tényezőt kell figyelembe vennünk, ám a talaj miatt nem kell aggódnunk, mivel olyan földkeveréket választhatunk, amely megfelel a növények igényeinek.

A hely tájolása és a rendelkezésre álló terület azonban korlátot szabhat a kertészkedésnek, emellett azt is érdemes átgondolni, mennyi időt tudunk a növények gondozására szánni, mielőtt ültetünk. A növényeket kisebb-nagyobb edényekbe, kaspókba helyezhetjük, és célszerű változatos növényfajokat választani.

A városokban kialakított apró zöld oázisok élőbbé teszik a közvetlen környezetünket (Fotó: Pixabay)

Szárazságtűrő növények választása ajánlott

A klímaváltozás miatt egyre nehezebb megőrizni azokat a növényeket, amelyek nedvesebb, hűvösebb éghajlatról származnak, ezért érdemes inkább a szárazságtűrő, mediterrán fajok közül választani.

A városi közösségi kertek, amelyeket általában önkormányzati területeken vagy lakótelepeken alakítanak ki, fontos szerepet játszanak a közösségépítésben. Ezekben a kertekben általában 25-30 család kertészkedik, hat négyzetméteres magaságyásokban, valamint közös fűszer- és gyümölcskertekben. A növények sokszínűek, és jelentős mennyiségű zöldséget termelnek.

Néhány növénnyel viszont nehézségek adódhatnak

Ha hétvégére elutazunk, érdemes figyelembe venni, hogy a vízigényes növények, mint a bogyósok, szamóca vagy málna, nem kapnak elegendő vizet, így ezek inkább szabadföldi körülmények között érzik jól magukat. Az erkélyen viszont jól megélnek a törpe, gömb alakú koronájú őszibarackfajták, amelyek kevesebb vízzel is beérik. Szűk előkertekbe oszlopos alma- és körtefajtákat, somot, illetve törpe alanyra oltott kajszibarackot ültethetünk.

Néhány növény könnyen kezelhetetlenné válhat. A legkisebb teljesítményű kerti gépekkel formára nyírhatjuk a bokrokat, igazíthatjuk a fűszegélyt, és összegyűjthetjük a lehullott lombot. Azonban a bambusz, a borostyán, és a gyorsan növő szilsövény hamar túlnőhet a kis kerteken, a szilsövényt például hetente kell nyírni, hogy ne váljon kezelhetetlenné.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

További híreink

Partner

Versenyfutás a klímaváltozással - Növénytermesztés változó környezetben 2.0

2024.09.21.

A KITE Zrt. idén ősszel “Növénytermesztés változó környezetben 2.0” címmel hívta életre két szántóföldi bemutatóját. A vállalat rendezvényén az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó legújabb technológiák, inputanyagok, valamint a megújult John Deere T/S/X kombájncsaládok és a betakarítás gyakorlati megoldásainak bemutatását célozta meg.

A falatnyi kertecskék gondozása is bőven okozhat gondot

2024.09.21.

Az apró kertek a városi környezetet élőbbé teszik. Még egy erkély berendezésekor is számos tényezőt kell figyelembe vennünk, ám a talaj miatt nem kell aggódnunk, mivel olyan földkeveréket választhatunk, amely megfelel a növények igényeinek.

Több hívatlan vendég is betelepedett a Bükk erdeibe

2024.09.21.

Az erdészeknek küzdeniük kell a már megjelent inváziós, azaz tömegesen elterjedt idegenhonos fajokkal, ugyanakkor fel kell készülni újabbakra is.

Versenyt futnak a klímaváltozással a hazai kukoricatermesztés megmentéséért

2024.09.21.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont szakemberei folyamatosan nemesítik azokat az új gabonafajtákat, amelyek jobban ellen tudnak állni a növekvő forróságnak és szárazságnak.

Hogy kikerülhessen a tábla a kertre: PATKÁNYMENTES ÖVEZET!

2024.09.20.

Elege van abból, hogy a rágcsálók tönkreteszik értékes termékeit és virágait? Most nyolc olyan eljárást ismertetünk, amelyek révén különösebb erőfeszítés nélkül patkánymentes övezetté tehető a kert!

Újabb árucikkekkel bővítette lejárati útmutatóját a Nébih

2024.09.20.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás