Egy új tanulmányban a Texas A&M Egyetem kutatói megállapították, hogy az állatok hosszabb ideig tartó, önzáró fejrögzítő karámokban való tartása káros hatással van a tejelő tehenek teljesítményére. A rögzítési idő az az idő, amelyet egy állat naponta egy fejrögzítő karámba zárva tölt. Ez a karám a tejtermelő gazdaságokban általában a takarmányozóhelyeken található.

A tejelő szarvasmarhákat rendszeresen bezárják vemhességdiagnosztika, mesterséges termékenyítés, állatorvosi kezelések és vizsgálatok, vakcinázások, hőérzékelés és takarmányozás céljából.

A különböző tanulmányokból származó megfigyelések szerint a tehenek tejtermelésének csökkenése gyakori, ha a bezárási idő meghaladja a 4 órát (Fotó: Pixabay)

A fejrögzítés mint korlátozási módszer azonban negatív hatással van az egyes állatok jólétére és az állományon belüli termelési teljesítményre. Különösen akkor, ha a rendszert a szokásos gazdálkodási rutinon túl használják ki.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ha ezt a gazdálkodási gyakorlatot nem megfelelően hajtják végre, és a teheneket hosszabb ideig (napi 4 óránál hosszabb ideig) lekötözik, az állatok különböző mértékű stressznek vannak kitéve. Ez pedig veszélyeztetheti a termelésüket, egészségüket és jólétüket.

Ebben a tanulmányban a kutatók a tejelő szarvasmarhák esetében vizsgálták a hosszan tartó vagy meghosszabbított elzárási idő különböző hatásait.

A tejtermelésre gyakorolt hatások

A különböző tanulmányokból származó megfigyelések szerint a tehenek tejtermelésének csökkenése gyakori, ha a bezárási idő meghaladja a 4 órát. A Cambridge-i Egyetem tudósai kutatásukban megállapították, hogy a patanyírás során, amikor a teheneket több mint 4 órán keresztül megfosztják az etetéstől és a fekvéstől, a tejtermelés 3 napon keresztül napi 2 literrel csökken.

A hosszabb ideig tartó zárva tartás stresszel jár. Tanulmányok szerint a tejelő tehénben az emlő homeosztázisa megváltozik a stressz hatására. Feltételezhető, hogy a hosszan tartó zárva tartásból eredő stressz az emlőmirigy alveolusainak nem optimális teljesítményéhez vezethet,. Ez csökkent tejhozamot, a tőgygyulladás gyakotibb előfordulását és alacsonyabb tejminőséget eredményezhet.

Egy hasonló vizsgálat, amely a fekvés vagy állás hatását vizsgálta a tejelő tehenek emlő-véráramlására, arra a következtetésre jutott, hogy a fekvés 24%-kal nagyobb véráramlást indukált az emlőmirigyekbe a gravitáció miatti szív- és érrendszeri homoeosztázis miatt. Ezért a hosszan tartó zárva tartás miatti csökkent fekvési idő egy másik magyarázat lehet a tejelő szarvasmarhák napi tejhozamának csökkenésére.

A tehenek jóléte

A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a napi 4 óránál hosszabb ideig tartó fejrögzítés a tejelő szarvasmarhák fokozott agressziójával jár együtt. Úgy találták, hogy ez az agresszív viselkedés a lefogási időszak alatti frusztrációnak vagy kényelmetlenségnek tulajdonítható. Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint a tejelő tehenek agresszív viselkedése alacsonyabb reprodukciós teljesítménnyel, többek között az üszők alacsonyabb fogamzási arányával hozható összefüggésbe az első elléskor.

A szokásos állománykezelés a tehenek fekvéssel, önápolással, kérődzéssel és evéssel töltött idejének növekedését eredményezte a meghosszabbított bezártsági időszakban tartott tehenekhez képest. A hosszabb (>4 órás) zárva tartás miatt megváltozott időbeosztás befolyásolja a tehenek általános napi viselkedését. Egy másik vizsgálatban a szerzők megállapították, hogy a 2 órán át fekvéstől megfosztott tehenek a következő 24 órára elveszítették az etetési idejüket, míg a 4 órán át fekvéstől megfosztott teheneknek 41 órára volt szükségük a takarmányozási idő helyreállításához.

Sántaság és hőstressz

A sántaság világszerte kritikus probléma a tejtermelő gazdaságokban, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a hosszabb elzárási idő súlyosbíthatja a helyzetet. Bár nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, amelyek értékelnék a zárva tartási idő és a sántaság közötti közvetlen kapcsolatot, néhány kutatási munka utal a hatás lehetőségére.

A Journal of Dairy Science című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók megfigyelték, hogy a szűk takarmánysávoknak és az akadályozott kifutóhelynek kitett tehenek, amelyek a tehenek fokozott állását eredményezik, hajlamosabbak voltak a sántaságra.

Az átmeneti időszakban lévő tejelő tehenek hajlamosabbak a hosszabb fejési időre, mivel az állatot szorosan figyelemmel kell kísérni az ellés utáni értékelések és az egészségügyi rendellenességek kezelése céljából (Fotó: Pixabay)

Egy másik hasonló tanulmány megállapította, hogy a hosszabb elzárási idő hozzájárul a rendszeres napi időbeosztástól való eltéréshez, ami a fekvési idő és a fekvési szakaszok változékonyságára utal, hajlamosítva a teheneket a sántaságra. A kutatók azonban további vizsgálatokat javasolnak a meghosszabbított tartási idő és a sántaság közötti lehetséges közvetlen kapcsolat feltárására.

Másfelől a vizsgálatok szerint a hosszabb (>4 órás) zárva tartási idő melegebb hőmérsékleten károsabb, mint enyhe hőmérsékleten, a visszatartási stressz és a hőstressz additív hatása miatt, ami arra utal, hogy a szélsőségesen meleg környezetben a zárva tartási idő minimalizálása még fontosabb az említett stresszorok együttes hatásaiból eredő káros hatások csökkentése érdekében.

Tehenek az átmeneti időszakban

Az átmeneti időszakban a tehenek számára a hosszabb elzárási idő kritikusabb. Az ellés miatti stressz miatt a tehenek megváltoztatják viselkedésüket az átmeneti időszakban, amelyet az ellés előtti 3 hét és az ellés utáni 3 hét közötti időszakként határoznak meg. Az átmeneti időszak kritikus pont a tejelő tehenek életében a betegségekre való fogékonyság, valamint a táplálkozási, élettani és szociális változások miatt, amelyeket az állat az ellés idején tapasztal.

Az átmeneti időszakban lévő tejelő tehenek azonban hajlamosabbak a hosszabb fejési időre, mivel az állatot szorosan figyelemmel kell kísérni az ellés utáni értékelések és az egészségügyi rendellenességek kezelése céljából. Ezért az átmeneti tehenekre nehezedő stresszhatásokat korlátozni kell, és a zárlatkezelési rutinokat szorosan figyelemmel kell kísérni az átmeneti időszakban élő tehenek időháztartásának és a tehenek komfortérzetének megváltoztatására gyakorolt hatások szempontjából.

Mi a megfelelő fejzárási idő?

A fejlezárási idővel kapcsolatos tanulmányok hiányosak a megfelelő idő meghatározásában a későbbi egészségügyi és termelési problémák nélkül. Több tanulmány is azt mutatja, hogy a tehenek hosszabb ideig (>4 óra naponta) önzáró fejrögzítő karámban való lekötése többszörösen káros hatással lehet a tejelő tehenek teljesítményére.

A hangsúlyt a gazdaság megfelelő irányítására kell helyezni azáltal, hogy a lekötözési időt napi 4 óránál kevesebbre csökkentjük, és a nyári hónapokban a késő délelőtti és délutáni órákban kerüljük a fejrögzítés használatát.

Mitch Theurer és Mike Brad, a Standard Nutrition Companyhoz csatlakozott tejipari tanácsadók a tehenek időköltségvetését korlátozó tényezőkre összpontosító jelentésükben a következőket tanácsolták a lekötözési időkkel kapcsolatban:

- Az elzárási időt legfeljebb 2 órára kell csökkenteni.

- Az elzárási időket úgy tervezzék, hogy egybeessenek az etetéssel, és a teheneket az ólakba tereljék, ahelyett, hogy a zárakat 3 órával a tervezett esemény előtt állítsák be.

- Mindig gondoskodjanak arról, hogy a zárva tartási idők alatt friss takarmány legyen bőségesen.

A kutatók a megfelelőbb elzárási idő érdekében azt javasolták, hogy a jövőbeni kutatómunka során vizsgálják meg a különböző elzárási idők hatását a tejelő tehenek egészségére és termelésére.

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás