A környezet- és az éghajlat változása miatt az élőlények minden korban vándoroltak, hogy a számukra leginkább megfelelő feltételek között tudjanak élni. Ez nem csak az állatvilágra, hanem a növényekre is igaz. A globális felmelegedés és a szélsőséges éghajlatváltozás miatt a növénykultúrák elkezdtek észak felé terjeszkedni. Ez egy hosszadalmas folyamat, de hatásai már Magyarországon is érzékelhetőek. Az átlaghőmérséklet és a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása miatt a málna már csak kiskerti környezetben termelhető, nagy földeken szinte lehetetlen a gyümölcs termesztése. 

Eközben Lengyelországban a feltételek pont úgy változtak, hogy a málna számára kiváló környezet jött létre, így ma leginkább lengyel terméssel lehet találkozni a boltok polcain - írta a Világgazdaság. Hasonló a helyzet a kávéval és például a kakaóval is. A trópusi és mediterrán térségekben a felmelegedés hatására túlságosan nagy forróság lett ezeknek a növényeknek. Két lehetséges megoldás van. Vagy fokozatosan észak(abb)ra költöztetik a termőterületeket, ami azzal jár, hogy például Brazíliában több esőerdőt kell kipusztítani, vagy kevesebb kávét fogyaszt a világ. Természetesen vannak más megoldások is, amelyekkel segíteni lehet a problémán. Ám hosszú távon kifejezetten fontos, hogy globálisan visszafogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ahogyan a felmelegedés hatására a burgonya és a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények hazánkba is

Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa elmondta, hogy 

amikor a Föld eléri a 4 fokos hőmérséklet-emelkedést, akkor már Norvégiában sem lesznek megfelelő feltételek bármilyen mezőgazdasági növény termesztésére. Ez egy szélsőségesen rossz forgatókönyv, de tudomásul kell venni, hogy ez sincs kizárva. A cél továbbra is az, hogy a globális felmelegedés ütemét 1,5 fokon tartsa az emberiség.

A kávéhoz és a kakaóhoz hasonlóan érzékeny növény például az olívabogyót adó olajfa is. A mediterrán térségben honos növénykultúra számára is egyre nagyobb a hőség, illetve az éves csapadékeloszlás sem kedvez neki. 

Nem csak egy gond jön a klímaváltozás hatására

Kis Anna elmondta, hogy az éghajlatváltozásnak csak az egyik tünete az egyre melegebb idő. Problémát jelent még a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása is. Az olíva például rosszul viseli az egyszerre nagy tömegben lehulló esőt, amit aztán hosszú szárazság követ. A csapadék fokozatos szétoszlása számos növény esetében fontos. Ide lehet sorolni a szélmozgás változását is, ami ugyancsak árthat egyes fajoknak. Ahogyan a burgonya és a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények hazánkba is. A hazai éghajlati viszonyok például már kiválók a füge számára, de a kivi is egyre gyakrabban megjelenik a kertekben. Amennyiben ezen az úton haladunk tovább, évek múlva eltűnhetnek a kertek végéből a cseresznyefák, és olívabogyó-szüretre indulhatnak a magyarok a nyári hónapokban - írták.

A témához kapcsolódó Podcast beszélgetést itt lehet meghallgatni Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa részvételével:

https://anchor.fm/vilaggazdasag/episodes/Az-olajbogy-vlthatja-a-cseresznyt-a-magyar-kertekben-e1jqevb/a-a83fcd5

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás