A Foodmet Belgium fővárosában, Brüsszelben található, ahol az egyik leghíresebb, egyben legnagyobb élelmiszerpiac. A földszintje több mint 40 üzletnek ad otthont, a létesítmény tetején pedig fenntartható gazdaságban termesztik a növényeket és tenyésztik a halakat. Itt nem csak az üzletek által előállított hőt használják fel, az esővizet is felfogják. A növénytermesztés és a haltenyésztés 2018 óta zajlik az épület tetején, ahol évente több mint 200 ezer cserépnyi bazsalikomot és egyéb fűszernövényt termesztenek, illetve 20 tonna pisztrángot nevelnek.

A Rakéta.hu írta meg, hogy a 19. században, eredetileg vágóhídnak épült szabadtéri Foodmet piacot mintegy 100 ezer ember látogatja hétvégente. 2015 óta a Brüsszel anderlechti régiójában elhelyezkedő létesítmény fedett résszel is rendelkezik, ahol élelmiszereket, például halat, egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket, pékárut, olajbogyót és magvakat áruló üzletek és standok vannak.

A Foodmet piac és fenntartható gazdaság bejárata Brüsszelben - Fotó: FB

A piac egyik különlegességét az adja, hogy az épület tetején egy városi gazdaság található, ahol zöldségeket termesztenek és halat tenyésztenek növényvédő szerek és antibiotikumok felhasználása nélkül, kizárólag az épületben keletkező hőt felhasználva. A számos élelmiszerüzlethez ugyanis sok hűtőhelyiség is tartozik, ami jelentős mennyiségű hőt termel, ezt használják a tetőn lévő üvegházak fűtésére, illetve a halak medencéinek hűtésére. A piac egyedi megoldásaival a világ számos szakértőjének figyelmét keltette fel - írták.

A Foodmet földszintje több mint 40 üzletnek ad otthont, a létesítmény tetején pedig fenntartható gazdaságban termesztik a növényeket és tenyésztik a halakat - Fotó: FB

Újrahasználat, növénytermesztés és haltenyésztés

A létesítményben gyakorlatilag semmi nem vész kárba: a tetőn lévő farmon nem csak az üzletek által előállított hőt használják fel, de az esővizet is felfogják. A növénytermesztés és haltenyésztés 2018 óta zajlik az épület tetején, ahol évente több mint 200 ezer cserépnyi bazsalikomot és egyéb fűszernövényt termesztenek, illetve 20 tonna pisztrángot tenyésztenek, az úgynevezett akvapónia technológia alkalmazásával. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a halak ürülékét kiszűrik a vízből és a növények trágyázására használják fel.

Az itt előállított zöldséget és halat a farm 20 kilométeres körzetén belül lévő éttermeknek és üzleteknek adják el, ezzel is elkerülve a távoli helyekre történő szállítással járó szén-dioxid-kibocsátás többletet.

https://www.youtube.com/watch?v=MYHbE_oegS0
A Foodmet piac és gazdaság videója

A Brüsszel Anderlecht nevű körzetében található piac a biológiai sokszínűség és fenntarthatóság mellett a foglalkoztatás szempontjából is jelentős szerepet tölt be a környéken. Az egykori ipari vágóhíd helyén épült piac kezdeményezéséhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 7.5 millió euróval (mintegy 2.8 milliárd forinttal) járult hozzá.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás