A fényes vagy a szőrös paradicsom az édesebb?
Sokan jártak már úgy az üzletekből hazatérve, hogy hiába a hosszas és körültekintő válogatás: mégsem sikerült megtalálniuk a számukra megfelelő ízű paradicsomot. Az igazság persze csak a kóstolás közben derül ki. Ám egy Japánban élő kertész-videós most megmutatta, hogyan lehet már ránézésre megállapítani a boltban, hogy a paradicsom bogyója érett és édes. Vajon a fényes, vagy a matt, szőrös paradicsom a nyerő ízű?
A Japánban élő Zsíros Deszka vlog készítője mutatta meg a videójában, hogyan lehet kinézet alapján megállapítani a paradicsomról, hogy elég érett és édes-e annyira, amennyire a fogyasztó szeretné. A többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozó vlogger videóit eddig már több, mint 21 millióan nézték meg.
Néhány dolgot érdemes figyelni a paradicsom választásakor
Akik nem termesztenek otthon paradicsomot, és azt a boltban kell megvenniük, nincsenek könnyű helyzetben a választásnál. Az üzletekben megvásárolt paradicsom ugyanis bizony nem mindig jó ízű. Azonban néhány dologra odafigyelve egyszerűen fel lehet ismerni a megfelelő érettségű paradicsomot. Azt fontos tudni, hogy az alábbi meglátások csak a nagy, friss fogyasztásra alkalmasak paradicsomokra érvényesek, és nem vonatkoznak a koktélparadicsomokra - írta az Agrárszektor.
Hirdetés
A videós kertész szerint az ideális paradicsom kiválasztásánál az egyik legfontosabb, hogy a paradicsomon legyenek erezetek. Amennyiben ezek láthatóak a bogyón, akkor az már biztosan nem lehet rossz ízű. Érdemes odafigyelni a levélre is, ami sokat elárul a paradicsom érettségéről. Hogyha a csészelevél el van száradva, akkor a paradicsom már napok, vagy akár hetek óta is ott állhat a boltban. Ráadásul, ha a termés még így is kemény, az szintén nem jelenthet túl jót a vlogger szerint. Ezért olyan paradicsom választását javasolja, aminek zöld, rugalmas, hajlékony és friss a csészelevele, mert ez esetben a zöldség is biztosan friss.
Egy másik trükk, amit a videós szerint érdemes bevetnie a vásárlónak, hogy apró, kicsi szőröket keres a termésen, mert ha talál ilyet, és emiatt matt színe van a paradicsomnak, akkor az a bogyó biztosan elég édes és érett. Amennyiben viszont fénylik a paradicsom, akkor már biztosan nem édes. A Zsíros Deszka szerint tévhit, hogy a nagyon fényes, tükörfelületű paradicsomok a finomak és jó ízűek. Azért aki teheti, igyekezzen hazai termelőtől, piacon, vagy zöldségközösségben beszerezni a paradicsomot, vagy termesztheti maga is, akár egy lakás erkélyén is.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés