Az erdőink fenntartása és fejlesztése társadalmi érdek, azok védelme a jövő generációnak nagyon fontos. Hazánk kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkező ország, a domborzati és éghajlati viszonyok is kedvezőek a mező- és erdőgazdaság számára. A magyarországi erdőterületek a részletes és szigorú szabályozás következtében egyre jobb állapotban vannak, ezt az erdőtörvény biztosítja. Az Agrárágazat szakcikke írta meg bővebben, hogy az erdők védelme, a fenntartható erdőgazdálkodás feltételeinek biztosítása, továbbá az erdő hármas funkciójának – azaz a környezetre, társadalomra, valamint a gazdaságra gyakorolt hatásának – védelme érdekében jött létre jelenleg hatályos erdőtörvény. Ez az Erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény.
Az erdőtörvény több különlegességgel bír a földtörvényhez képest
A földforgalmi törvényhez hasonlítva az erdőtörvény különlegesnek számít, ezért előbbi rendelkezéseit az erdőtörvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Vagyis a földforgalmi törvény rendelkezéseit csak ott kell alkalmazni, ahol az erdőtörvény nem rendelkezik. A föld elidegenítésére és használatára vonatkozó követelmények természetesen az erdőre is vonatkoznak. Ugyanis a Mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben (földtörvény)a  szabályozott föld fogalmába az erdő is beletartozik. Azt, hogy mi minősül erdőnek, az erdőtörvény határozza meg. Eltérés a földtörvényhez képest, hogy az erdőnek minősülő föld használatára kötött megállapodásnak – amellett, hogy írásba kell foglalni – a felújítási biztosíték nyújtására vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaznia kell. A törvény szerint erdőnek minősül az Országos Erdőállomány Adattárban erdősrészletként, vagy szabad rendelkezésű erdőként nyilvántartott terület. Az Adattárat – amely tartalmazza az erdőkre vonatkozó adatokat, fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatos hatósági döntések, és a végrehajtott erdőgazdálkodási tevékenységek adatait – a miniszter működteti - írja az Agrárágazat.
Erdőtervezés Magyarországon
Magyarország erdőit a fenntartható gazdálkodás érdekeinek megfelelve körzetekre osztották fel. A törvény szerint az erdőket erdőtervezési körzetekre kell osztani, amelyeket a miniszter határoz meg és ezt rendeletben teszi közzé. Az erdőt továbbá erdőtagokra és erdőrészletekre kell felosztani. Ezeket az erdőrészeket pedig az erdészeti hatóság jelöli ki. A törvény előírja, hogy „Az erdőgazdálkodó az erdőtelepítési, erdőfelújítási, erdőnevelési, fahasználati és erdővédelmi munkák megkezdése előtt köteles az erdőrészlet határvonalainak töréspontjaira jól látható és időtálló határjeleket elhelyezni.”

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás