Egyre több olyan fogyasztási cikk van, amely elősegíti a fenntartható táplálkozás felé vezető út fejlődését. Az unióban készített felmérés alapján a legtöbb fogyasztó nyitott a fenntartható táplálkozás iránt, viszont aggályokba is ütköznek ezzel szemben. Legfőképp a növényi alapú fehérjék az elfogadottak, azonban a rovarokkal szemben továbbra sem túl elfogadóak az emberek.

Az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) 11 ország fogyasztói számára tett fel kérdéseket, amelyek a fenntartható táplálkozás vizsgálatára vonatkoztak, mint például, hogy hajlandóak-e csökkenteni a vörös hús fogyasztását, vagy, hogy a kormány elősegíti-e a fenntartható élelmezés előremozdítását. A felmérés értékelése során az a megállapítás született, hogy az unióban a legtöbb fogyasztó hajlandó változtatni étkezési szokásain, ehhez viszont meg kell könnyíteni a fogyasztók számára az élelmiszerek közötti választást.

A fenntartható táplálkozás legfontosabb alapja az, hogy a fogyasztók is áttérjenek a fenntartható élelmiszerek fogyasztására. (Fotó: Pixabay, Annca)

A felmérést még a világjárvány kitörése előtt készítették, amely már akkor is pozitív véleményt mutatott a kielemzést követően. A járvány kitörése után viszont valószínűsíthető, hogy még javultak az eredmények. A háztartásokra ható befolyásoló tényezők között az élelmiszerek a legfontosabbak, ezt követi a fűtés illetve a lakhatás tényezői, továbbá a személygépkocsik használata.

Továbbá a felmérés azt is megállapította, hogy a fogyasztók alábecsülik az élelmezési szokásaik környezetre gyakorolt hatásait, viszont általánosságban tisztában vannak az étkezési szokások környezeti hatásával. A fogyasztók kétharmada hajlandó lenne megváltoztatni étkezési szokásait, viszont ehhez több információra lenne szükség. Ugyanis az ár, ismeretek, korlátozott élelmiszerválaszték és konkrét információk hiánya nagyban befolyásolja a fogyasztók döntését. A felmérés kitöltőinek több, mint 40 százaléka állította, hogy már nem fogyaszt vörös húst annak környezeti hatása miatt, viszont a vörös hús fehérjeforrásait nem rovarokból származó, vagy laborban előállított hússal pótolnák. A legtöbben inkább a növényi alapú fehérjéket részesítik előnyben, így inkább hüvelyesek szolgálnának helyettesítésképp.

Monique Goyens, a BEUC főigazgatójának elmondása szerint az eredmények alapján a fogyasztóknak több információra lenne szükségük az élelmiszerek leírásában és cimkéjén, illetve több olyan terméket megismerni és látni, amelyek fenntartható módon készülnek. A szabályozók, a kiskereskedő, és az előállítók az árképzéssel, a marketinggel, illetve további egyéb tényezőkkel is ösztönözhetik a fogyasztókat arra, hogy melyik élelmiszert válasszák inkább, és részesítsék előnyben. Nem hiába az ár áll legelső helyen a fenntarthatóbb étkezés akadályai között. A kormányok és fogyasztói csoportok viszont nagyban elősegíthetik azt, hogy a fogyasztók felismerjék, nem kell feltétlenül többet költeniük a fenntartható táplálkozásért. Az étkezési szokásokat viszont meg kell változtatni ahhoz, hogy ezt a változást el tudják érni, így például a húsfogyasztás és a pazarlás mértékének csökkentésével.

A felmérésben Ausztria, Belgium, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország vett részt.

Forrás: Beuc.eu, Origo.hu

Megosztás

További híreink

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás