Olasz, brit és spanyol kutatók olyan keresztezett sertések székletmikrobiótáját vizsgálták, amelyeket folyékony tejsavóba integrált táppal etettek. Céljuk az volt, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolhatják a bélsármikrobióta változásai a sertések egészségét és teljesítményét. A sertés bélmikrobióta összetétele és diverzitása idővel és a teljes béltraktus mentén változik.

A sertéságazatban a folyékony takarmányok pozitívan járulnak hozzá az állatok bélrendszerének egyensúlyához, így támogatva a takarmánygyógyszeres kezelés csökkentését. A sajtkészítés mellékterméke, a folyékony savó a jó minőségű fehérje összes esszenciális aminosavát tartalmazza. Így lehetőséget nyújt az élelmiszerpazarlás csökkentésére, valamint a sertések növekedési teljesítményének, immunfunkciójának és bélrendszerének javítására.

. A sertéseket véletlenszerűen osztották fel a kontroll- és a folyékony tejsavóval együtt etetett csoportokra. A kontrollcsoportba tartozó sertéseket pelletált takarmánnyal etették . a ko-takarmány-kiegészítés hatással volt a bélmikrobióta néhány alfadiverzitási indexére (a fajok gyakoriságának eloszlására (Fotó: Pixabay)

Adatgyűjtés

A kutatócsoport 14 keresztezett sertést (Landrace × Large White) használt a kísérlethez. A sertéseket véletlenszerűen osztották fel a kontroll- és a folyékony tejsavóval együtt etetett csoportokra. A kontrollcsoportba tartozó sertéseket pelletált takarmánnyal etették. A folyékony savót kapott csoportban lévő sertések ugyanazt a pelletált takarmányt fogyasztották, folyékony savóval kiegészítve.

A kutatók a sertések növekedési teljesítményét az átlagos napi hízás és a takarmányátalakítási arány alapján határozták meg. Egyéni vérmintákat vettek a fehérvérsejtszám, valamint a haptoglobin és a C-reaktív fehérjefrakciók koncentrációjának felmérésére. Ezen kívül bélsármintákat gyűjtöttek a kezelés beadása előtt, valamint 1 és 2 hónappal a társtakarmány-integráció megkezdése után.

Mikrobiális genomiális DNS-extrakciót végeztek, és szekvenálták a 16S rRNS-gént a keresztezett sertések székletmintáiból.

A bélbaktérium-közösségre gyakorolt hatás

Törzsszinten a ko-takarmány-kiegészítésben részesülő sertések és a kontrollcsoportban lévő sertések baktériumközösségében a Firmicutes dominált, majd a Bacteroidetes, a Spirochaetes és a Proteobacteria következett. Családi szinten a Prevotellaceae, Ruminococcaceae, Clostridiaceae, Lactobacillaceae és Spirochaetaceae volt a leggyakoribb mind a kontroll-, mind a ko-takarmányozási csoportban.

Továbbá a Prevotella, a Clostridium, a Lactobacillus és a Treponema nemzetségek voltak a leginkább képviselve mind a kontroll-, mind a takarmányozási csoportokban.

A diverzitási mérőszámok azonban arra utaltak, hogy a ko-takarmány-kiegészítés hatással volt a bélsármikrobióta néhány alfadiverzitási indexére (a fajok gyakoriságának eloszlására).

Leginkább pozitívan módosított

A ko-táp csoportban a legpozitívabban modulált nemzetségek a Bifidobacterium, Parasutterella, Oxalobacter, Lactobacillus, Cellulosilyticum, Ruminococcus, Petrimonas és Rubrivirga voltak, amelyek megelőzték a hasmenést, javították a növekedést, szabályozták az immunműködést, és ellensúlyozták a potenciális patogén állapotokat.

A legtöbb negatívan modulált

A legnegatívabban moduláltak a Mogibacterium, Faecalibacterium, Collinsella, Oribacterium, Mediterranea, Gemmiger, Coprococcus, Sutterella, Slackia, Butyricicoccus és Corynebacterium. A differenciális abundanciaelemzés  jelentős különbségeket mutatott ki a különböző nemzetségek esetében, ami arra utal, hogy a folyékony tejsavóval való kiegészítés idővel potenciálisan befolyásolta a baktériumközösség egy részét.

A teljesítményre és a fiziológiai paraméterekre gyakorolt hatás

A sertések testtömege, átlagos napi hízása, átlagos napi takarmányfelvétele és takarmányátalakítási aránya mind a kontroll-, mind a társított takarmányozási csoportban nőtt. Ez arra utalt, hogy a folyékony tejsavós kiegészítés nem befolyásolta negatívan a sertések súlyát a hízási szakaszban. A ko-takarmány-kiegészítés csökkentette a haptoglobin és a C-reaktív fehérje szérumkoncentrációjának értékeit, valamint a fehérvérsejtszámot az idő múlásával.

A bőséges nemzetségek és az élettani paraméterek közötti kapcsolat

A testtömeggel pozitívan korreláló egyes nemzetségek, köztük a Bifidobacterium, Corynebacterium, Petrimonas és Oxalobacter, negatív korrelációt mutattak a C-reaktív fehérjével, a haptoglobinnal és a fehérvérsejtszámmal, valamint egyes nemzetségek, köztük a Collinsella, Slackia, Mediterranea, Mogibacterium, Oribacterium, Faecalibacterium, Gemmiger és Sutterella, amelyek negatív korrelációt mutattak a testtömeggel, pozitív korrelációt mutattak a C-reaktív fehérjével, a haptoglobinnal és a fehérvérsejtszámmal. Ami arra utal, hogy ezek a nemzetségek szerepet játszanak a sertések immunrendszerében és gyulladásos állapotában.

Következtetés

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a folyékony tejsavó kiegészítése befolyásolja a sertések bélsármikrobiótáját a hasznos baktériumok pozitív modulációja és a káros baktériumok potenciális csökkentése révén.

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás