Megsínyli a hazai málnatermesztés az egyre melegebb klímát, a gyümölcs nem bírja a forró, száraz nyarakat, így egyre inkább eltűnik a magyar termelésből. Nagyon kevés málna kerül a friss piacra, normális áron pedig inkább csak Budapest környékén tudják értékesíteni a termelők a gyümölcsöt. Gyakorlatilag megszűnt a málnatermesztés Magyarországon: amíg az 1980-as években az ország több területén is kiterjedt és jelentős málnások voltak, addig mára leginkább már csak a hobbikertekben termesztik a gyümölcsöt. Ma már alig létezik hazai málnatermesztés. Pedig az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelői voltunk, az akkori 7 ezer hektár termőterület ma már nem haladja meg a 100 hektárt – mondta az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Erről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara híre számolt be.
Haldoklik a hazai málnatermesztés: hamarabb érik, és sokkal kevesebb van a gyümölcsből, mint 20-30 éve
Főként Pest megyében vannak még málnások, a meleg idő miatt pedig idén hamarabb értek be a málnaültetvények. Az alelnök azt is hozzátette: ha a hobbikerteket nem számolják, akkor az 50 hektárt sem érheti el a termőterület. Ebből nagyon kevés kerül a friss piacra, így főleg Budapest környékén tudják normális áron értékesíteni a termelők a málnát. Ugyan a feldolgozóipar is vesz át málnát, de ez elhanyagolható mennyiség. Az itthon kapható málna nagyobb részét ma már Szerbiából és Lengyelországból hozzák be Magyarországra.
Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek.
Apáti Ferenc
Lengyel, szerb vezetés a málnapiacon
Korábban ebben a cikkünkben számoltunk be arról, hogy az unió legnagyobb málnatermelője Lengyelország, ahol 100 ezer tonna termett 2016-ban. A fő termesztett fajták a Polka és a Glade. Lengyelországban kedvező az éghajlat a málnának, hűvösebb a nyár, az ottani fajták hozama magas. Gépesítették a munkálatokat, kombájnok takarítják be a termést, ezért a termelés olcsóbb, a lengyel termék versenyképesebb. Szerbia világelső málnatermelésben, közel 20 ezer hektáron 110 ezer tonna málna terem évente, amelynek több mint 90 százaléka exportra kerül, tavaly az exportból származó bevétel 250 millió eurót tett ki. Különösen a korai érésű Willamette és Meeker fajták népszerűek, ezek átlagosan 4 tonnát teremnek hektáronként, öntözéses intenzív agrotechnikával hektáronként 10 ezer eurós bevételt is el lehet érni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás