Mennyi jut tanyafejlesztésre; mikor teszik közzé a KAP rendeleteket; milyen módszer készül a zöldítési program teljesítése érdekében; hogy végződött a GMO-ügy; miről szól a TiJöttök! verseny; mi a helyzet a földeken és a nádasokban; módosul-e az ekáer; hogyan alakultak a termelői árak novemberben? Részletek agrárhír-összefoglalónkban!

2020-ig 12,4 milliárd eurónyi EU-s támogatás áll rendelkezésre, ez 1,9 milliárddal több, mint az előző időszakban. Nagy hangsúlyt kap a kertészeti, állattenyésztési ágazatok és az élelmiszeripari kapacitások fejlesztése. A célok között szerepel az öntözött területek nagyságának növelése, amely beruházásokra 40 milliárd Ft jutna. Több forrás jut az Alföldön 2011-ben beindított tanyafejlesztési programra is. Az eddigi évi 300 millió Ft helyett 1,4 milliárd Ft-ot különítettek el a költségvetésben. Várhatóan áprilistól lehet pályázni, és 150 tanya kaphat akár milliós támogatást. Rövidtávon cél az is, hogy a falugazdászokat és gazdákat felkészítsék arra, hogy a rendelkezésre álló forrásokat teljes mértékben le tudják hívni.

A KAP rendeletei elkészültek, és az egyeztetés különböző szakaszaiban vannak. Az összesen 7 rendelet azért nem jelenhetett meg eddig, mert a közösségi jogszabályok csak január 1-jétől hatályosak. Felkészülni viszont volt már mód, mivel tavaly többször is lehetett róla hallani, mely törvények állnak változás előtt. A rendeletek január és március között folyamatosan jelennek majd meg.

Eddigi támogatási összeg többszöröse jut majd tanyafejlesztésre
 

Közel egy éve, hogy folyik a vita a génmódosított növények tiltásáról. Tavaly novemberben már látszott a fény az alagút végén, azaz, hogy az Európai Unió Parlamentje várhatóan módosítani fogja a GMO-k termesztése kapcsán létrejött jogszabályt. A hét elején pedig meg is szavazták, hogy az egyes EU-s tagállamok rendelkezhessenek egyénileg, hogyan viszonyulnak saját országukban a témakörhöz.

Meghirdették a TiJöttök! elnevezésű innovációs versenyt. A gyakornoki programra többek között agrár- és élelmiszeripar kategóriában is lehet indulni, melyet az Agrár- és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. támogat. Jelentkezni február 15-ig lehet! A versenyen az innovatív termékeket, technológiákat, szolgáltatásokat díjazzák, amelyek hozzájárulnak országunk versenyképességéhez. El is kél az újfajta gondolkodás: az EU-ban 100 cégből 30 innovatív képességgel rendelkezik, itthon csak 13.

A zöldítési program teljesítése érdekében mérési módszert dolgoz ki a VadVilág Megőrzési Intézet. A módszer különlegessége, hogy azt veszi alapul, a mezőgazdasági területek ökológiai állapota összefügg a mezei nyúl állományával. Az állat úgynevezett bioindikátor, mert természetes élőhelyén gyomnövények, fűfélék, cserjék nőnek. Ez pedig az ökoszisztéma egyensúlyát hivatott megőrizni. Becslések szerint jelenleg 400.000 mezei nyúl él hazánkban.

Ahol van mezei nyúl, van ott nem lesz gond a zöldítés teljesítésével
 

Aktuális betakarítási helyzet

Mivel a növények nyugalmi állapotban vannak, a változékony időjárás nem árt a vetésnek. A kártevők miatt viszont szükség lenne enyhén fagyos időjárásra. A tartósabb fagy a még földeken lévő kukorica betakarítását is megkönnyítené a gépek számára. Még 60.000 hektár kukoricát érint a kései betakarítás.

A Balaton nádasállománya 1200 hektárra tehető, de a fele védett. A nem védett 600 hektárt 3 évente lenne célszerű vetésforgóban vágni, hogy meg tudjon újulni. Idén viszont csak 20 hektáron aratják le a nádat a 200 helyett. Az enyhe tél miatt ugyanis nem alakult ki a megfelelő jégvastagság, és várhatóan február közepéig, a nádaratás szezonjának végéig (ekkor kezdenek el költeni az első védett madarak) már nem is fog. Eddig több mint 30 kérelem érkezett tisztító nádaratásra, de további igények is érkezhetnek. Vízügyi szakemberek nem aggódnak vízminőségi problémák miatt. A tavasszal fészkelő madaraknak pedig kifejezetten jól jöhet az avas, régi nád.

A Tiszántúlon pedig több hetes késéssel indult meg a nádaratás a héten. Ezért itt csak a tervezett 3-400 hektárnak felét tudják majd learatni. Évtizedek óta nem volt ilyen rövid a nádaratási szezon, az esős, meleg ősz miatt a nádasok kifiatalodtak, leveleiket csak a decemberi fagyokban veszítették el.

A Tempo Kft-nél 70 embernek nyújt munkát a nádaratás, éves szinten 4-500 millió Ft-os árbevételt érnek el.
 

EKÁER

Január elsején indult, még a hónap végéig türelmi időszakkal működik az ekáer. A héten a MAGOSZ és a NAK fórumot tartott a rendszerről. Többek között arról a célról is volt szó, hogy a mezőgazdasági főszezon idejére mindenki jól tudja használni a rendszert. A felvetett kérdéseket pedig a kormány megvizsgálja, és szükség esetén módosítja a jogszabályt. Az érintettek fő kérdése, hogy tevékenységük ekáer-kötelesnek számít-e. A témakör tisztázása érdekében a NAK honlapján egyértelműbbé teszik az ágazat-specifikus kérdéseket. Egy új honlap indítása is kilátásba került, amelyen egy űrlap kitöltésével kiderül, szükség van-e ekáer-számra, és a bejelentést is segítik.

A héten hiba csúszott a rendszerbe a nol.hu szerint, aminek következtében más érintettek forgalmi adatait is lekérhették a felhasználók. A probléma azért lehetett volna súlyos, mert a konkurens cégek rendelései (árak, mennyiségek, termékek) is könnyen hozzáférhetővé váltak egy időre. Szerencse, hogy bár több érintett is jelezte a nem megfelelő működést, csak egy cégnél volt adatletöltés, és rövid időn belül el is hárították a hibát.

Mezőgazdasági árak változása

Novemberben közel 7%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak 2013 novemberéhez képest. A növényi termékek ára több mint 8%-kal, az élő állatok és állati termékeké 4,5%-kal csökkent.

                                                                           

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás