​Hektáronként 10 ezer forintos adót kell fizetniük januártól a 4 hektárnál nagyobb földterületek tulajdonosainak a Csongrád-Csanád vármegyei Hódmezővásárhelyen. A Márki-Zay Péter polgármester által előterjesztett és a városi közgyűlés által megszavazott rendelettel növelnék az önkormányzat bevételét. Az új, helyi adónemet országosra nőtt tiltakozás fogadta. A gazdák petíciót indítottak, Lázár János, a térség országgyűlési képviselője pedig egyenesen kuláküldözésnek nevezte a bevezetését.

​A hódmezővásárhelyi termőföldek megadóztatásának ötlete már 2020 őszén felvetődött. Akkor meg is szavazta a városi közgyűlés, hogy a 2 hektárnál nagyobb termőterületekkel rendelkezők az értékesebb földhektárok után 6 ezer, az alacsonyabb értékű területeknél hektáronként 3 ezer forintos adót fizessenek meg az önkormányzatnak - írta a Telex összefoglalója. A helyi fideszes képviselők határozottan tiltakoztak az új adó ellen, végül azonban egy, a települési közterhek bevezetését tiltó veszélyhelyzeti kormányrendelet akadályozta meg a földadó hatályba lépését.

Az önkormányzat becslése szerint 80 millió forint folyhat be a földadóból, amelyet rezsitámogatásra és a nyugdíjasokra fordítanak.

Az önkormányzat becslése szerint 80 millió forint folyhat be a földadóból, amelyet rezsitámogatásra és a nyugdíjasokra fordítanak. A gazdák petíciót indítottak, Lázár János, a térség országgyűlési képviselője pedig egyenesen kuláküldözésnek nevezte a bevezetését - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

A költségeket a tulajdonosok a bérlőkre, a bérlők a vevőkre terhelik

2022 őszén a polgármester ismét a közgyűlés elé terjesztette a javaslatot, amely szerint a 4 hektárnál nagyobb szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőterületek tulajdonosainak hektáronként 9990 forintos éves adót kellene fizetniük, ami négyzetméterenként 0,99 forintot, az egyéb területek esetében 0,59 forintot jelent.

A közgyűlés ezt többséggel meg is szavazta, bár nem volt teljes az egyetértés, ugyanis nem csak a fideszes képviselők, hanem Kis Andrea alpolgármester is nemmel szavazott. Az MSZP és a DK önkormányzati képviselői attól tartanak, hogy a földadó azokat a nyugdíjas földtulajdonosokat is sújtaná, akiknek az alacsony nyugdíjuk mellett a földjük az egyetlen bevételi forrásuk. „Az önkormányzat becslése szerint 80 millió forint folyhat be a földadóból, amelyet a jövő év első felében rezsitámogatásra, az év második felében a nyugdíjasokra fordítanak” – írta meg a hvg.hu novemberben a közgyűlésről tudósítva, ahol elfogadták az új adónemet.

Így néz ki a birtok és a bérlet rendszere

Hódmezővásárhely közigazgatási terület tekinetében a főváros után és Debrecen előtt Magyarország második legnagyobb városa. Összesen 42 ezer hektárnyi mezőgazdasági területe van, ebből nagyjából 12 ezer hektáron bérlők gazdálkodnak. Az eredeti, 2020-as előterjesztésben is az szerepelt, hogy az adót nem a bérlőkkel, hanem a tulajdonosokkal fizettetnék meg. A mezőgazdasági érdekképviseletek ezt azonban kifogásolták, mert a földtulajdonosok szerintük emiatt megemelhetik a földek bérleti díját, ezzel tovább nehezítené a történelmi aszállyal és inflációval sújtott mezőgazdaság helyzetét.

„Van olyan bérlőm, aki még a bérleti díját sem tudta kifizetni, mert hat és fél hektáron egy cső kukoricája sem termett az aszály miatt, noha előzőleg a beművelési költségei súlyos összegeket vittek el” – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Mihály hódmezővásárhelyi gazda, hozzátéve, hogy az adót „a bérbeadó, ha tudja, ráterheli a bérlőre, aki nem tehet mást, mint beépíti a megnövekedett költséget az áraiba”.

Lázár János és a közös petíció – Fotó: Lázár János / Facebook

Lázár János szerint: kuláküldözés a földadó

A földadó országos visszhangot váltott ki, az előterjesztés megszavazása előtt a Magyar Gazdák Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös nyilatkozatot adott ki El a kezekkel a termőföldtől! címmel, amelyben határozottan tiltakoznak az általuk a „gazdák megsarcolásának” nevezett rendelet ellen, és kérik a hódmezővásárhelyi közgyűlést, hogy ne támogassák a javaslatot. Miután a közgyűlés végül megszavazta a földadót, a két szervezet közös petíciót indított, amit már Lázár János miniszter is aláírt. 

„A történelmi aszály, valamint a háború miatt drasztikusan megemelkedett energia- és takarmányárak után nem büntetni kell a magyar gazdát, hanem segíteni nekik” írta közösségi oldalán a miniszter.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője 2022. december 1-én egy a Rádió 7-nek adott interjújában „kuláküldözésnek” nevezte a hódmezővásárhelyi földadó bevezetését, és arra a felvetésre reagálva, miszerint a földek adóztatása az ő és családja – a köztudottan földbirtokos szülei – elleni politikai lépés volt, azt mondta, „természetesen befizetem a rám kirótt adót, de egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy Lázár Jánosnak és családjának be kell fizetni ennyit és ennyit, minthogy több száz vagy több ezer vásárhelyi embert büntessenek meg”.

A cikk szerint az Agrárminisztérium is elutasítja a földadó bevezetését. Attól tartanak, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester példáját követve több ellenzéki vezetésű város is fontolóra venné a földadó, vagy ahhoz hasonló közterhek kivetését. Farkas Sándor, a minisztérium miniszterhelyettese egy sajtótájékoztatón azt mondta, „egyértelmű hogy a földadó kivetésének továbbgyűrűző hatása lenne, a gazdálkodók képtelenek lennének kigazdálkodni azt, továbbhárítanák, és végül a fogyasztóknál jelenne meg, tovább növelve az inflációt”.

A miniszterhelyettes továbbá arról is beszélt, hogy „az agrártárca szerint a kettős adóztatást a magyar és az uniós jogszabályok is tiltják”, és kilátásba helyezte, hogy még akár törvényjavaslatot is készek benyújtani a Parlamentnek a földadó megakadályozása érdekében.

Csakis szociális célra, a rászorulóknak adják

A nagy port kavaró adóval kapcsolatban a cikkben megkérdezték Márki-Zay Péter polgármestert, hogyan vélekedik a NAK és a Magosz közös ellenállásáról. 

„Először is azt érdemes tudni, hogy ezek az emberek is olyan településeken élnek, ahol régóta van már földadó. Álságosnak tartom a Hódmezővásárhellyel szembeni kritikát, mivel az országban 90 másik település vezette már be a földadót” – mondta a Szegedernek a polgármester. Szerinte az országban ez az egyetlen olyan földadó, amelyet kizárólag a szegények, a rezsiárak miatt nélkülözők megsegítésére, és a nyugdíjasok támogatására vezettek be.

Válasz a megnevezésre

Lázár János kuláküldözéses nyilatkozatára reagálva Márki-Zay azt mondta, nyilvánvaló ostobaság, hogy az önkormányzat a gazdákat sújtaná, szerinte ez egyáltalán nem így van. „Azok az emberek fognak most fizetni, akik nem maguk művelik a földet és semmilyen más adót nem fizetnek, ráadásul minimális adómennyiségről beszélünk”.

A hódmezővásárhelyi polgármester hozzátette, hogy a „két évvel ezelőtti helyzethez képest átlagosan 40 ezer forinttal nőtt a földtulajdonosok hektáronkénti bevétele, és ebből az adómentes jövedelmükből kér most a város, hogy segítsék a szegényeket”. Külön hangsúlyozta, hogy abban az esetben, ha a tulajdonosnak az adó befizetése a megélhetését veszélyeztetné, s ezt tudja is megfelelően igazolni, akkor az önkormányzat méltányosságból eltekint a földadó beszedésétől. A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás