A generatív mesterséges intelligencia hatására az adatközpontok szén-dioxid-kibocsátása várhatóan háromszorosára nő a következő években. Az adatközpontok 2024 és 2030 között összesen 2,5 milliárd tonna üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Ez háromszor több, mint ha a generatív MI nem létezne. 

A szén-dioxid-kibocsátás nagy része az adatközpontok energiaigényéből származik, azaz az üzemeltetési szén-dioxidból, de jelentős mennyiségű kibocsátás kapcsolódik az építési anyagok és az infrastruktúra előállításához is - írta a Morgan Stanley kutatására hivatkozva az IT Business portál.

A generatív mesterséges intelligencia hatására az adatközpontok szén-dioxid-kibocsátása várhatóan háromszorosára nő a következő években
A generatív mesterséges intelligencia hatására az adatközpontok szén-dioxid-kibocsátása várhatóan háromszorosára nő a következő években

A jelentés megállapítja, hogy 2030-ig a globális CO2-kibocsátás mintegy 200 millió tonnáról 600 millió tonnára nő, ami háromszor nagyobb, mint az a mennyiség, ami a generatív MI okozta építési igények nélkül lenne.

Dekarbonizáció és környezetvédelmi projektek

A Morgan Stanley elemzése szerint hatalmas üzleti lehetőségek rejlenek a dekarbonizációs technológiákban. Az adatközpontok üzemeltetői komoly nyomás alatt állnak, hogy elérjék a 2030-ra kitűzött karbonsemlegességi céljaikat, ezért növekvő kereslet mutatkozik olyan megoldások iránt, mint a szén-dioxid-leválasztás és hasznosítás (CCUS), valamint a szén-dioxid-eltávolítás.

Az előrejelzés szerint a CCUS piaca 2030-ra elérheti a 260 megatonna CO2-ekvivalens értéket, amelyhez 15-45 milliárd dollár befektetés szükséges. A legnagyobb adatközpont-üzemeltetők, mint a Microsoft, a Google, a Meta és az Apple, együttesen 25 megatonna CO2 eltávolítására lesznek képesek 2030-ra, ami hússzorosa a jelenlegi értéknek. 

A jelentés megjegyzi, hogy a globális adatközpont-építések több mint fele az Egyesült Államokban fog megtörténni, ami ideális piacot teremt a CCUS technológiák számára. Az adatközpontok iránti kereslet folyamatosan nő, különösen az MI iránti igény fellendülése miatt, ami új létesítmények építését is előidézi.

A szén-dioxid-leválasztó technológiák mellett az erdősítési kezdeményezések is kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a karbonsemlegesség elérésében 2030-ig. Az adatközpont-üzemeltetők, különösen a nagyobbak, mint a hyperscalerek, egyre inkább ezekre a megoldásokra fognak támaszkodni, hogy teljesíteni tudják a kibocsátás-csökkentési céljaikat - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

A héten több hullámban érkezik a csapadék

2024.09.24.

A múlt heti jelentős esőzések után ismét napos, meleg idő tért vissza, ami kedvező feltételeket biztosított az őszi káposztarepce keléséhez és kezdeti fejlődéséhez, valamint az őszi betakarításhoz. Az előttünk álló időszak azonban változékonyabb lesz, hiszen délnyugatról nedves levegő érkezik több hullámban, ami csapadékot hoz, és a hét végén lehűlés is várható.

A vendéglátóhelyek teraszain is betiltanák a dohányzást

2024.09.24.

Az új javaslat széleskörűen kiterjesztené a dohányzási tilalmakat számos helyszínre, melyek közül több Magyarországon már jelenleg is dohányzásmentes övezet.

A generatív mesterséges Intelligencia pusztító hatást hoz a fenntarthatóságra a következő években

2024.09.24.

A generatív mesterséges intelligencia hatására az adatközpontok szén-dioxid-kibocsátása várhatóan háromszorosára nő a következő években.

Ma heves zivatarok is tásulnak a nagy meleghez

2024.09.24.

Kedden nyugat felől megvastagszik a felhőzet, illetve egy széteső, gyengülő félben lévő csapadékzóna halad keleti irányba, amely az északkeleti, keleti tájakat csak késő délután, este érheti el, addig ott szűrt napsütés várható. Mögötte átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet, de további záporok, zivatarok kialakulhatnak. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, az Alföldön helyenként meg is erősödik. Emellett a zivatarokat is kísérhetik erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, de a Dunántúl tartósabban felhős részein ennél több fokkal alacsonyabb, míg az Alföldön néhol kissé magasabb is lehet. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Nagy változások készülnek az Európai Unió agrártámogatásában, ami sokaknak nem fog tetszeni

2024.09.24.

Ismertették a „Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről” című programterv következtetéseit, ezek alapján gyökeres szemléletváltás készül az agrártámogatásban.

Partnerhírek
Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Partner

Miért lesznek egyre „gyengébbek” a talajaink? Miért termelünk kevesebbet, rosszabb minőségben?

2024.09.23.

Az elmúlt 20-25 évben is tovább folytatódott a talajokban a szerves anyag fogyása és lassú kicsúszásuk a semleges kémhatású (pH) tartományból. Ez pedig súlyos termésingadozást eredményez, főleg az egyre szélsőségesebbre váltó időjárási viszonyok esetén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás