Az általánosan elfogadott nézet szerint a mezőgazdasági termelés nem jár együtt a környezet védelmével. Ez azonban nem fedi a valóságot. A termelés jelentős része ugyanis az élő környezetben történik, amire a mai művelési folyamatok kiemelt figyelemmel vannak. Az erőforrások felhasználása korunkban már sokkal hatékonyabb, amivel jelentősen csökken az agrárium okozta környezetterhelés. Többek között ezekről is beszélt Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója. Szóba kerültek a Green Deal követelményei, a helyspecifikus gazdálkodás hatékonyságnövelő megoldásai és a cég tudásátadásban betöltött szerepe is.

A mezőgazdasági termelés jelentős környezetterheléssel jár. Milyen lépéseket tesz meg a KITE Zrt. ennek csökkentéséért?

A fenntarthatóság manapság rendkívül népszerű és aktuális kérdés, aminek társadalmi, gazdasági és környezeti dimenziója is van. Ezeket sok mindennel ki lehet még egészíteni, amit nagy mértékben meghatároz az, hogy éppen melyik területről van szó. Teljesen mást jelent a fenntarthatóság a mezőgazdaság, az ipar és az egyén szempontjából. Azonban az említett dimenziók szoros együttműködésben állnak egymással, hiszen a társadalomnak és a gazdaság minden szereplőjének a környezetben, a meglévő adottságok között kell léteznie és dolgoznia. Ezért nagyon fontos, hogy nem élhetjük fel a tartalékokat, sőt, újakat kell képeznünk a jövő nemzedékének, hogy legalább a mostanihoz hasonló körülmények között tudjon élni a Földön.

Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója a Green Deal követelményeiről, a helyspecifikus gazdálkodás hatékonyságnövelő megoldásairól és a cég tudásátadásban betöltött szerepéről is beszélt - Fotó: Magro.hu, BT, Nádudvar

Ezen belül kell megvalósítani - többek között - a világ élelmezését és az ipar kiszolgálását. Ennek az új irányelveit fektette le a Green Deal, az európai Zöld Megállapodás, ami a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos környezetterhelés csökkentésének szükségességét és a módjait rögzítette. Beletartozik a káros anyagok kibocsátásának és a felhasznált vegyi anyagok mennyiségének drasztikus csökkentése is.

Amiben mi lehetőséget látunk, az a mezőgazdasági technológiák fejlesztése, aminek egyik leghatékonyabb módja a precíziós gazdálkodás, amit ma már inkább helyspecifikus gazdálkodásnak nevezünk. Ezzel a mezőgazdaságban egy több évtizedes, nagyon fontos alapelvének megfelelve termelnek: csak a szükséges és elégséges beavatkozásokat hajtják végre, mert a természettel összhangban kell dolgozni. Ez korábban tábla- vagy gazdaság szinten volt tervezhető, ám az új technológiáknak köszönhetően egyre kisebb egységekben lehet dolgozni, egyre több adatot és információt tudunk beszerezni a természetről, a talaj, a növény és a víz állapotáról, és egyre kisebb területekre tervezhetők meg a beavatkozások ahhoz, hogy azok a leghatékonyabban és a legkisebb anyagfelhasználással valósulhassanak meg. Win-win helyzet jön létre, amiben az egyik oldalról növekszik a termelés hatékonysága, a másik oldalon pedig a beavatkozás mértékét, a kijuttatott inputanyagok mennyiségét lehet csökkenteni.

Hogy néz ki ez a telephelyeken és a termelés gyakorlatában?

A KITE telephelyein is érvényesül a fenntarthatóság, odafigyelünk arra, hogyan alakítjuk ki az új épületeket, amelyekben a lehető legkorszerűbb megoldások segítik azt, hogy minél kevesebb energia felhasználásával tudjuk üzemeltetni azokat. A személygépjármű-flottánk szinte teljesen hibrid autókból áll, ezzel is igyekszünk csökkenteni a cég ökológiai lábnyomát. Az újonnan beépítendő megoldásoknál pedig folyamatosan keressük a zöld megoldások lehetőségét.

A korszerű eszközökkel, például a kisebb talajnyomású gumiabronccsal, az alacsony károsanyag-kibocsátású motorral felszerelt traktorral hármas összhang jön létre. Az egyik részt az alaptechnológia, a műveletek és a genetika adják, a másikat az ehhez kapcsolódó technikai kivitelezés; az eszköz, ami nagy kapacitást és hatékonyságot tesz lehetővé, a harmadikat pedig az informatika, ami biztosítja a kapcsolatot az adat és a gép között, valamint kulcsszerepet tölt be a szántóföldön képződött adatokból létrehozott döntések, technológiák megalkotásában. A bemutatókon, az ismertető anyagainkban, az ajánlatainkban mindig tájékoztatjuk a partnereinket ennek fontosságáról. Lényeges, hogy a beruházásokhoz kapcsolódó edukációs részt is vállaljuk, megtanítjuk a megoldások használatát, és az üzemeltetésben is támogatjuk a termelőket. A cél, hogy a vevők a legjobban, leghatékonyabban tudják alkalmazni ezeket az eszközöket, amivel a hagyományos termeléshez képest a környezetterhelést is csökkentik.

Ezt viszont meg is kell tanulni, amiben eladóként és szolgáltatóként nagy felelősségünk van. Kötelességünk az eszköz mellé a tudást is biztosítani, amire nagyon odafigyelünk.

A KITE missziója, hogy a technológiák megismertetésével és elterjesztésével a magyar mezőgazdaság eredményességét és versenyképességét is tudja javítani. Teljesen mindegy a beruházás mérete, a néhány millió forintos gépfelokosítástól kezdve a milliárdos fejlesztésekig mindenhez megvan az a szolgáltatáscsomagunk, ami tartalmazza azt, hogyan tudja a megrendelő eredményesen használni az újonnan beszerzett technológiát.

(x)

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás