Az agrárszektort érintő legfontosabb kérdésekről tartottak országos konferenciát a Bács-Kiskun megyei Kecskeméten. Az esemény célja az volt, hogy a jövő kihívásaira reagálva megmutassa, hogyan tud tovább növekedni a hazánkban kiemelten fontos gazdasági terület. Az Agrárium 2022 konferenciáról Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának összefoglalóját szemléztük.

Az Agrárium 2022 című esemény célja minden évben, hogy a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújtson a hazai agrárgazdaság résztvevőinek. A rendezvény arra fókuszált, hogy bemutassa és részletesen kifejtse azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják a piaci szereplők tevékenységeit. Ebben a szellemben hívták meg az előadókat is - írta a Hírös.hu.

Kecskemét, 2022. április 6. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitóelőadást tart a Portfolio Agrárium 2022 címmel tartott konferencián a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban 2022. április 6-án. MTI/Ujvári Sándor

Három ügyet mindenképpen ki kell emelni, ami előttünk tornyosul. Az egyik az a válságkezelés, amely itt és most Európában a teljes gazdaságot érinti. A másik nagy ügy, amely már agrárspecifikusabb, az a tavalyi évben kiírt, meghirdetett Megújuló vidék, megújuló agrárium nevű program levezénylése, amely sok ezer gazdálkodó számára jelent fejlesztési lehetőséget. Végül az idei évben a harmadik nagy ügy, amely azt gondolom, hogy a következő időszakot is meghatározza mindannyiunk számára, az a közös agrárpolitikai stratégiai tervünknek a brüsszeli elfogadtatása és a felkészülés, intézményi és gazdálkodói oldalról egyaránt – mondta az államtitkár.

Háború, járvány és inputanyagok

A Covid-járvány utóhatásai az agráriumra is kihatottak. Az energiaár-növekedés, és bizonyos szegmensekben az alapanyagbeszerzés nehézségei visszahatottak a termelés költségeire is.

Inputanyag-ellátásban és a világ élelmiszer-ellátásában is komoly szerepe van a két háborúzó félnek, Ukrajnának és Oroszországnak. Ez a két ország éves szinten 100 millió tonnányi árut ad el. A háborús helyzet jelentősen befolyásolja az árszinteket – emelte ki az államtitkár. Ez ráadásul már nem csak az élelmiszeriparra hat majd ki. Éppen ezért a magyar kormány jelenleg figyeli és monitorozza a gabona- és olajosnövény-exportot. Feldman Zsolt hozzátette: az ellátásbiztonságot semmiképpen nem fenyegetheti veszély idehaza. A magyar stratégia a fejlesztés, ez az, ami ebben a nehéz gazdasági helyzetben a jó kiút lehet – mondta.

Hogyan javítsuk a magyar agrárium versenyképességét a jövőben? Az egyik kulcskérdés a fenntarthatóság – említette előadásában Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A magyar mezőgazdaság az elmúlt években dinamikus növekedési pályára állt. Az elmúlt 10 évben több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a kibocsátásunk – fogalmazott. 

A portál az agrárkonferenciával bővebben is foglalkozott Kiemelő című magazinműsorában:

https://www.youtube.com/watch?v=RMwzGhGXvag
Az Agrárium 2022 konferencia Kecskeméten

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Csütörtök magasságában egy hurrikán hatásait Magyarországon is érezzük majd

2024.10.08.

Szerdán érheti el a Kirk nevű hurrikánból továbbfejlődött ciklon Franciaország partjait. A hidegfrontja ráadásul csütörtökről péntekre virradóra hazánkba is beköszönhet.

Gazdatüntetés volt Újvidéken, Szabadkán a rendőrség intézte el, hogy ne legyen újabb

2024.10.08.

A Szerbia magyarok által sűrűn lakott északi részén, a Vajdaságban található Újvidéken tüntettek szeptember végén az elégedetlen mezőgazdasági termelők

Jelentős eltérések az EU búzaterméseiben: Franciaország és Németország erős csökkenést mutat

2024.10.07.

Az USDA előrejelzése szerint a 2024/2025-ös globális búzatermés várhatóan 797 millió tonna lesz, míg a felhasználás 805 millió tonnára tehető. Az Európai Unióban a búzatermés 10%-kal csökkenhet idén az előző évhez képest, különösen Franciaország és Németország rossz eredménye miatt.

Roppant veszélyes, hogy a világ élelmezésének 75 százalékát 12 növény és 5 állatfaj biztosítja

2024.10.07.

A világ élelmezésének 75 százalékát 12 növény és 5 állatfaj biztosítja, így a klímaváltozás sebezhetővé teszi az élelmiszerellátást. A világon 12, Magyarországon 4 növényfajról van szó a termőterületeket tekintve. Az elmúlt száz évben használt növényfajták 75 százaléka kikerült a termesztésből.

Magyar kukoricaárak az egekben: 31%-os áremelkedés a tavalyi évhez képest

2024.10.07.

A 2024/2025-ös gazdasági évben a globális kukoricatermés várhatóan elmarad az előző évi szinttől, míg a kereslet enyhén növekedhet. Az Európai Unióban a meleg és száraz időjárás negatívan befolyásolta a terméshozamokat idén, különösen Délkelet-Európában és Közép-Európában.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás