A nyúlhús ízletes és egészséges, alacsony koleszterintartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, éppen ezért kiváló állati fehérjeforrás – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a IX. Országos Nyúlkiállításon, Mosonmagyaróváron. A hazai gasztronómiában sajnos még nem kellően elterjedt a nyúlhús és a nyúl belsőség. Ezért a kormány promóciós, kóstoltatási és gasztronómiai kampányokat indított a hazai nyúlhús-fogyasztás növelésére. A cél a jelenlegi, évi fejenként 20 dekagrammos fogyasztás legalább 50 dekagrammosra növelése. Az Agrárminisztérium anyagát szemléztük. Az államtitkár szerint a nyúlhús nem csupán a boltok polcairól származhat. Mivel a nyúl könnyen tartható gazdasági állat, így otthoni körülmények között is lehet egészséges, tökéletes fehérjeforrást jelentő nyúlhúst előállítani.
Egyre nagyobb a háztáji és a hobbinyúl tartás szerepe Magyarországon
Segítik a hazai nyúltenyésztőket a támogatások
Ahol tudunk, segítünk a nyúltenyésztőknek és –tartóknak, és támogatást adunk a tenyész-növendéknyulak beállításához, vagy a vakcinázás költségeinek csökkentéséhez – fogalmazott az államtitkár.
Külön kihívást jelent a hobbinyúl-tartóknak a küllem és a termelési tulajdonságok összehangolása. A mosonmagyaróvárihoz hasonló kiállításokon az is megmérettetik, hogy sikerül-e a sztenderdekhez igazodó, a szemnek is tetszetős állatokat előállítani. A bírálati pontszámok azt jelzik, hogy a nyulas gazdák eleget tudnak tenni ennek a nehéz feladatnak. Itt nézheti meg a 2018-as mosonmagyaróvári országos nyúlkiállítás képeit.
A IX. Országos Nyúlkiállítás méltó kereteket jelent a hazai és külföldi nyúltenyésztők számára kedvenceik bemutatására, a magyar nyúltenyésztés népszerűsítésére – tette hozzá Feldman Zsolt.
A 2018-as mosonmagyaróvári országos nyúlkiállítás plakátja
Tenni kell azért, hogy a magyar nyúltenyésztés kilábaljon a gödörből - interjú
Már kisgyerek korában nyulászkodni kezdett, foglalkozott sokszínű házinyulakkal, hollandi nyúllal, új-zélandi-, kaliforniai-, lepketarka-, magyar vadas nyulakkal, és Zika hibridekkel is. 2008-ban kezdett az őshonos magyar óriásnyúl fajtamentésébe. 2009-ben alapítója és első elnöke volt a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületének, 2016-tól pedig a Bíráló Bizottsága elnöke 2017-ig. 2008 óta foglalkozik fajtatörténeti kutatásokkal. Nagy Jánossal, a Baranyai óriásnyúl tájfajta tenyésztőjével, őshonos fajtamentővel beszélgettünk a magyar nyúltenyésztés aktuális kérdéseiről.
János nyulas ételekkel is kísérletezik, támogatja és terjeszti a kézműves értékeket. 2017-től kizárólag tájfajta-tenyésztéssel foglalkozik: a magyar óriásnyúl Baranyai Tájfajtáját tartja fent, a Biológiai Sokféleség Egyezmény tiszteletben tartásával. Ugyanebben az évben alapította meg a „Nyúl a Bárkán” programot, mely az önellátást, illetve a tradicionális hazai óriásnyúl-tenyésztést hívatott fenntartani és terjeszteni.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás