A bő három hetes szeptemberi száraz idő után, a múlt szombaton átvonult hidegfront a lehűléssel együtt egy csapadékos időszakot is elindított. A talaj felszín közeli rétegei országszerte átnedvesedtek, így a repce a szezon kezdeti nehézségek után regenerálódhat és az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is már kedvezőek a talajnedvességi viszonyok. Az előttünk álló napokban az eddigieknél melegebb, de változékony időjárás várható újabb csapadékkal.

A múlt hét második felében a megelőző hetekhez képest nedvesebb léghullámok érkeztek fölénk. Szerdán és csütörtökön csak elszórtan fordultak elő kisebb esők, záporok, majd pénteken nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érte el hazánkat, és az esős idő szombaton is folytatódott. A Dunántúlon és az északkeleti határszélen esett a legnagyobb mennyiség, 20-45 mm, míg a Dunától keletre 5 és 20 mm közötti összegek voltak jellemzőek. Vasárnap átmeneti szárazabb időjárás után hétfőn hajnaltól ismét sokfelé eredt el az eső, és a Dunántúlon és északkeleten újabb 5-15 mm csapadék esett. Szerdán főleg északkeleten hullott jelentős csapadék, összességében az elmúlt 6 nap során 15-60 mm eső esett az országban. A legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső és déli részein. A talajok felszíne sokfelé sárossá vált, a lehullott csapadék csaknem országszerte átnedvesítette a felső 20 cm-es réteget. A mélyebb rétegekbe is jutott, a felső fél méter nedvességtartalma már az Alföldön is meghaladja a kritikusan száraz 40%-os értéket.

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2020. szeptember 30-án (%)

A hőmérséklet a múlt csütörtökig országszerte 25 Celsius fok fölött alakult a legmelegebb órákban, és a hét közepén hajnalonként sem hűlt 10 fok alá a levegő. Nyugaton már pénteken elkezdődött a lehűlés, és csak 20 fokig melegedett a levegő, de délkeleten ekkor még 30 fok közeli értékek voltak jellemzőek, majd szombaton országszerte 7-8 fokot esett vissza a hőmérséklet. Vasárnap már meglehetősen hűvös volt a reggel: sokfelé 10 fok alá, a Kisalföldön pedig 5 fok alá csökkent a hőmérséklet. Ezen a héten a sok felhő és a csapadék mellett jellemzően átlag alatt alakult a hőmérséklet.

Az ősz első hónapjára visszatekintve azt állapíthatjuk meg, hogy a hónap első napjának jelentős csapadéka után bő három hét teljesen száraz és meleg idő következett. Ezt követően 25-től kezdődött esős idő, a talaj ekkortól kezdett feltöltődni nedvességgel. A csapadék szélsőséges időbeli eloszlása mellett térben is nagy különbségek alakultak ki az országban, ugyanis a hónap összcsapadéka többnyire 20 és 80 mm között alakult. Az ország déli részén 30-40 mm-rel maradt el az átlagtól a havi csapadékösszeg, északon pedig 5-10 mm-es többlet is előfordult. A hőmérséklet szeptemberben 1-3 fokkal haladta meg a sokéves átlagot.

A szeptemberi csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (mm)

A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak. Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé elkezdték a betakarítást. A jelenlegi csapadékos idő ezt most akadályozza. Ugyancsak hátráltatja az esős idő a most érő gyümölcsök, az alma és a körte szedését és a szüretet is. A repce számára azonban életmentő volt a csapadék. A szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok most már elkezdik a regenerációt. Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez is nagy szükség volt az esőre.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony, többször csapadékos időjárás. Fokozatosan az Európa nyugati része fölött kialakuló hatalmas méretű légörvény veszi át időjárásunk alakítását. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől eleinte egyre melegebb és még száraz, majd a hét végétől többször is nedves levegő érkezik fölénk. Péntek délelőttig északkeleten még várható kiadós eső, majd újabb csapadék a vasárnapra virradó éjszaka érkezik. A jövő hét első felében is többször kell számítani elszórt záporra, zivatarra, de tartósan esős idő nem valószínű. Összességében jövő szerdáig többnyire 5-15 mm csapadék várható az országban, de északkeleten ennél jóval több is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő, ezúttal délies irányból várható erős, helyenként viharos szél. A hőmérséklet szombatig emelkedik, akkor délkeleten akár 30 fokig is melegedhet a levegő. Vasárnaptól több fokos lehűlés várható, de a jövő hét első felében sem lesz hűvös idő.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás