A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács körképe szerint áruhiánytól ebben az évben sem kell tartani a hazai liba- és kacsatermékek terén. A Magyarországon előállított baromfifélék, köztük a lúd- és kacsatermékek nem csak ízletesek és biztonságosak, valamint jó minőségűek, de előállításuk során kiemelt figyelmet fordítanak az állatjólétre is.

Miközben a kacsahús fogyasztása ma már nem tekinthető szezonálisnak, a libatermékek iránti kereslet még mindig elsősorban néhány ünnephez – Márton nap, karácsony, húsvét – köthető - írta a NAK. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baromfi Termék Tanács közös körképe szerint az idén a hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat, bár az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő.

Az idén a hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat, az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő
Az idén a hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat, az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő

A lúd ágazaton belül ebben az évben novemberig előállított és vágásra adott egymillió darab hízott liba - az élő tömege alapján – a tavalyi szinthez képest mintegy 8 százalékos növekedésnek felel meg. A leadott 1,2 millió húshasznosítású liba viszont 18 százalékkal marad el a múlt évitől. A hízott libamáj előállításában Magyarországnak vezető szerepe van, hazánkban termelődik meg a teljes, kóser elismertségű mennyiség, ez a termékpálya egyelőre tudja tartani a korábbi termelési szintet.

Egyszerre segít és gátol a madárinfluenza

A víziszárnyas termékek elsősorban exportra kerülnek (mintegy 80%-ban), és a hazai fogyasztás nagy része a vendéglátáson keresztül történik. Így a hazai piacon csak akkor keletkezik zavar, ha a madárinfluenza járványhelyzet miatt olyan alacsony szintű a termelés, hogy a preferált időszakban a hazai piacra nem jut elég áru. A libahúsfogyasztás szezonalitása miatt a kereslet sem egyenletes. A korábbi, Franciaországot is erősen sújtó madárinfluenza-járvány miatt jelentősen csökkent az árualap, ami kedvező piaci lehetőségeket nyújtott a magyar víziszárnyas ágazatnak, azonban a termelés szintjének felfutása jelenleg igen gyenge export-árakat eredményez.

Mire érdemes figyelni az igazán jó liba-, vagy kacsapecsenye sütésekor?

A vásárlás során az áru megjelenése (frissesség, feldolgozás igényessége, csomagolás) mellett az áru származását sem árt szem előtt tartani. Hízottmáj vásárlásakor arra is figyelni kell, hogy a beszerzés, illetve felhasználás között várhatóan mennyi idő telik el. Amennyiben a vásárlás után közvetlenül készítjük el a májat, akkor vásároljuk frissen, viszont, ha fagyasztásra van szükség, úgy vásárláskor érdemes inkább a fagyasztott, vagy feldolgozott (különböző pástétomok, elősütött) termékeket választani. A feldolgozóüzemekben használt berendezések minőségvesztés nélkül tudják elkészíteni a friss alapanyagot, míg a háztartásokban fellelhető eszközök erre kevésbé alkalmasak, roncsolhatják a máj szerkezetét, rontva ezáltal élvezeti értékét - írta a cikk.

A hazai liba és kacsa-termékek előnyei közé tartozik, hogy magas a biológiai értékük, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, jelentős mértékben és kedvező arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat, amelyeket a szervezet más úton nem képes előállítani. 

A kacsa- és libatermékek koleszterintartalma, illetve a belőlük készített ételek zsír- és energiatartalma jóval alacsonyabb, mint sok egyéb állati eredetű terméké, ugyanakkor zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek.

A hazai liba- és kacsatermékek mellett szól a fokozott élelmiszerbiztonság, amelyet az állományok folyamatos állatorvosi felügyelete, valamint a szigorúan ellenőrzött, jó minőségű takarmány garantál. A magyar árunak kisebb a környezeti lábnyoma, amit a rövid ellátási lánc is erősít. Amikor a járványhelyzet lehetővé teszi, az állományok nagyrészt szabadban (kifutón) tartózkodnak, így állatjóléti szempontból is kedvező körülmények között tartják őket. A jelenlegi madárinfluenza-helyzetről érdemes a Nébih weboldalán rendszeresen tájékozódni.

A biztonság és az állatvédelem

Rendkívül fontos, hogy az egyes termékpályák, hasznosítási irányok és technológiák termékei, a termelés és termékelőállítás sokszínűségét és hagyományait megőrizve, kontrollált módon, szabályozott formában az állatvédelmi szabályok teljes megvalósulása mellett jelenhessenek meg mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. A Baromfi Termék Tanács által 2010. évben megjelentetett Baromfi Állatjóléti Útmutató Európában egyedülálló módon minden baromfifaj, valamennyi hasznosítási irányára kiterjedően tartalmazza a hazai és EU jogszabályokat.

A kevésbé szabályozott területeken továbbá szakmai ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek betartása garantálja, hogy a Magyarországon előállított baromfifélék (köztük a lúd- és kacsatermékek) nem csak ízletesek és biztonságosak, illetve jó minőségűek legyenek, de előállításuk során kiemelt figyelmet fordítanak az állatjólétre - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Sűrű köd és helyenként erős szél vár ránk

2024.11.26.

A következő három napban többnyire erősen felhős vagy borult, párás időre lehet számítani, esőkkel, a nappali hőmérséklet 2 és 15 fok között alakul, míg éjszaka -3 és +6 fok között hűl le a levegő.

A hízott liba eladása nőtt, a húshasznúé viszont jelentősen csökkent Magyarországon

2024.11.26.

A hazai víziszárnyastartás és -feldolgozás növekedést mutat 2024-ben, az egyes fajokon belül a hasznosítási irányok termelési szintje és annak változása eltérő.

Bajban a magyarság szimbóluma

2024.11.25.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan zsugorodott a paprika termesztésére alkalmas terület Magyarországon, ami komoly hatással van a hazai fűszerpaprika-ellátásra.

Közeleg a tél, persze, hogy megint felmerült az energiaválság kérdése

2024.11.25.

Európában ismét emelkednek a földgázárak, ami a hidegebb időjárás és a geopolitikai feszültségek következménye.

Avokádó a kertben: neveljen saját fát otthon sikeresen

2024.11.25.

Az avokádó az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon, nemcsak finom, hanem egészséges is. Az otthoni termesztése egyre nagyobb érdeklődést kelt, de számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Vajon mi kell ahhoz, hogy egy sikeres avokádófát neveljünk? Hogyan érhetjük el, hogy termést is hozzon? Cikkünkben megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek leggyakrabban felmerülnek a házi avokádótermesztők körében.

Partnerhírek
Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BFP Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BFP Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás