Az Európai Unióban 240–270 ezer tonna közötti mennyiségben termeltek spárgát az elmúlt években. A legnagyobb termelők Németország, Spanyolország és Olaszország. Hollandiában friss fogyasztásra a fehér, Olaszországban a zöld spárgát kedvelik. Spanyolországban a fehér spárgát főleg konzerv formájában, a zöld spárgát frissen fogyasztják. Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb lágy, enyhén aromás íze miatt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb az íze. Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás (1,5 kilogramm/év), ahol sokáig inkább a fehér spárgát kedvelték, az utóbbi években került előtérbe a zöld spárga. Az elmúlt években a spárga területe folyamatosan bővült, 2017-ben rekordszintet (23 ezer hektár) ért el, ami 130,8 ezer tonna spárga betakarítását tette lehetővé. Németországban a márciusi fagyok miatt húsvétkor kisebb volt a spárga kínálata, ezért a nagybani piacokon a fehér, 16–26 milliméter átmérőjű sípok nagykereskedelmi ára 60 százalékkal volt magasabb, 15,4 euró/kilogramm. A tavaszi fagyok a mediterrán térséget is sújtották, ezért a 13. héten az olaszországi zöld spárgát 8,28 euróért kínálták kilogrammonként a németországi nagybani piacokon, 44 százalékkal magasabb áron, mint az előző év azonos hetében. Németországban és Spanyolországban a kínálat növekedésével május elejére csökkent a spárga ára.
Az EU-ban évente 240–270 ezer tonna spárgát termelnek (Fotó: Pixabay, Pexels)
Az Európai Unióban a friss spárgát elsősorban a belső piacon értékesítik. A legnagyobb spárgaexportőrök Spanyolország, Hollandia és Görögország, amelyek együtt az export több mint 70 százalékát bonyolítják. Spanyolország 16,7 ezerről 20 ezer tonnára növelte kiszállításait a tagországok felé 2017-ben. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói – volument tekintve – Németország (23,6 ezer tonna) és Franciaország (13,3 ezer tonna) voltak 2017-ben. A közösség évente 35-36 ezer tonna spárgát importál a harmadik országoktól. A legnagyobb mennyiségben Peruból (2017-ben 27,7 ezer tonna) érkezett spárga, illetve lényegesen kisebb volumenben megjelent a Mexikóból (6,3 ezer tonna), a Marokkóból és az USA-ból származó spárga is. A közösség határain kívülről érkező spárgát elsősorban Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia vásárolja. Az Európai Bizottság adatai szerint Hollandiában a spárga nettó termelői ára 8,91 euró/kilogramm volt márciusban, ez lényegesen magasabb, mint az előző év azonos hónapjában (6 euró/kilogramm). A KSH adatai szerint Magyarországon 1-1,2 ezer hektárról 4-6,5 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. A fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben. A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés körülbelül 95 százaléka exportra kerül. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,53 milliárd forintra emelkedett 2017-ben az előző évihez viszonyítva. Kivitelünk volumenben 21 százalékkal 3,33 ezer tonnára, értékben 21 százalékkal 3,33 milliárd forintra nőtt 2017-ben az egy esztendővel korábbihoz képest. A magyarországi spárga legnagyobb felvásárlói Németország, Szlovákia és Svájc voltak 2017-ben. Németország felé 81 százalékkal 1,07 ezer tonnára bővült az export a megfigyelt időszakban. A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a spárga 2400 forint/kilogramm termelői áron. A fehér spárgát 63 százalékkal magasabb (1500 forint/kilogramm), a zöld spárgát 52 százalékkal magasabb (1511 forint/kilogramm) termelői áron kínálták 2018 15–19. hetében az előző év azonos időszakához képest. Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás