Az Európai Unióban 240–270 ezer tonna közötti mennyiségben termeltek spárgát az elmúlt években. A legnagyobb termelők Németország, Spanyolország és Olaszország. Hollandiában friss fogyasztásra a fehér, Olaszországban a zöld spárgát kedvelik. Spanyolországban a fehér spárgát főleg konzerv formájában, a zöld spárgát frissen fogyasztják. Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb lágy, enyhén aromás íze miatt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb az íze.
Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás (1,5 kilogramm/év), ahol sokáig inkább a fehér spárgát kedvelték, az utóbbi években került előtérbe a zöld spárga. Az elmúlt években a spárga területe folyamatosan bővült, 2017-ben rekordszintet (23 ezer hektár) ért el, ami 130,8 ezer tonna spárga betakarítását tette lehetővé. Németországban a márciusi fagyok miatt húsvétkor kisebb volt a spárga kínálata, ezért a nagybani piacokon a fehér, 16–26 milliméter átmérőjű sípok nagykereskedelmi ára 60 százalékkal volt magasabb, 15,4 euró/kilogramm. A tavaszi fagyok a mediterrán térséget is sújtották, ezért a 13. héten az olaszországi zöld spárgát 8,28 euróért kínálták kilogrammonként a németországi nagybani piacokon, 44 százalékkal magasabb áron, mint az előző év azonos hetében. Németországban és Spanyolországban a kínálat növekedésével május elejére csökkent a spárga ára.
Az EU-ban évente 240–270 ezer tonna spárgát termelnek (Fotó: Pixabay, Pexels)
Az Európai Unióban a friss spárgát elsősorban a belső piacon értékesítik. A legnagyobb spárgaexportőrök Spanyolország, Hollandia és Görögország, amelyek együtt az export több mint 70 százalékát bonyolítják. Spanyolország 16,7 ezerről 20 ezer tonnára növelte kiszállításait a tagországok felé 2017-ben. A belső piaci kereskedelembe kerülő spárga legnagyobb vásárlói – volument tekintve – Németország (23,6 ezer tonna) és Franciaország (13,3 ezer tonna) voltak 2017-ben.
A közösség évente 35-36 ezer tonna spárgát importál a harmadik országoktól. A legnagyobb mennyiségben Peruból (2017-ben 27,7 ezer tonna) érkezett spárga, illetve lényegesen kisebb volumenben megjelent a Mexikóból (6,3 ezer tonna), a Marokkóból és az USA-ból származó spárga is. A közösség határain kívülről érkező spárgát elsősorban Spanyolország, az Egyesült Királyság és Hollandia vásárolja.
Az Európai Bizottság adatai szerint Hollandiában a spárga nettó termelői ára 8,91 euró/kilogramm volt márciusban, ez lényegesen magasabb, mint az előző év azonos hónapjában (6 euró/kilogramm).
A KSH adatai szerint Magyarországon 1-1,2 ezer hektárról 4-6,5 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. A fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.
A spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés körülbelül 95 százaléka exportra kerül. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,53 milliárd forintra emelkedett 2017-ben az előző évihez viszonyítva. Kivitelünk volumenben 21 százalékkal 3,33 ezer tonnára, értékben 21 százalékkal 3,33 milliárd forintra nőtt 2017-ben az egy esztendővel korábbihoz képest. A magyarországi spárga legnagyobb felvásárlói Németország, Szlovákia és Svájc voltak 2017-ben. Németország felé 81 százalékkal 1,07 ezer tonnára bővült az export a megfigyelt időszakban.
A Budapesti Nagybani Piacon a 15. héten jelent meg a spárga 2400 forint/kilogramm termelői áron. A fehér spárgát 63 százalékkal magasabb (1500 forint/kilogramm), a zöld spárgát 52 százalékkal magasabb (1511 forint/kilogramm) termelői áron kínálták 2018 15–19. hetében az előző év azonos időszakához képest.
Forrás: AKI