Egyre több helyen jelennek meg a Balatonban, és más hazai vízterületeken is a törpeharcsa-ivadékfelhők, amelyek kiemeléséhez adott tanácsokat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) horgászati ágazatvezetője, Nagy Gábor. A törpeharcsa-ivadékfelhők kiemeléséhez a legideálisabb a sűrű szövésű, úgynevezett versenyszák, lehetőleg minél hosszabb nyéllel. A szakember az Országos Horgászrend (OHR) 25. pontjára hivatkozva nyilvánította a bemutatott módszert szabályosnak.

A Pecaverzum írta meg, hogy a társaság halőrei 2023. július 11-én 34 darab törpeharcsa-ivadékfelhőt emeltek ki a Balaton két befolyójából. Már az erről megjelent beszámolóban is kérték a horgászokat, hogy segítsék a halőrök munkáját.

Egyre több helyen jelennek meg a Balatonban, és más hazai vízterületeken is a törpeharcsa-ivadékfelhők, amelyek kiemeléséhez adott tanácsokat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője, Nagy Gábor - Fotó: BHNp Zrt.

Tanácsok és javaslatok

„A néhány centis ivadékot egy gyors mozdulattal könnyen kimeríthetjük, és buzdítunk is erre minden kedves horgásztársunkat!” – írták.

A témában most a BHNp Zrt. horgászati ágazatvezetője adott újabb tanácsokat a Facebookon megjelent videóban. 

„Fogásunk eredményét nagyban meghatározza a merítő szák típusa. Az anyag mindenképpen valami apró szövésű legyen” – mondta Nagy Gábor, aki egy hat milliméteres „lukbőségű”, damilos merítőt tartott a kezében.

https://fb.watch/m5HErh5ccP/

Elmondta, ő azért szereti azt, mert nagyon gyorsan lehet húzni a víz alatt. „Azonban, amikor még igen zsenge méretű a törpeharcsa – értem ez alatt a körülbelül 1 centiméteres méretet –, akkor ezen a halón még át is tudnak potyogni” – magyarázta. 

Szerinte ilyen esetben tehát jobb lehet egy szövetes anyag, amelynek csak 1-2 milliméteres a lukbősége. 

A szabályoknak is megfelel a módszer

A damilos szák tehát akkor működik a legjobban, ha törpeharcsák már elérik a 3 centiméteres testhosszt, mert akkor már sokkal fürgébben mozognak, és fontos a szák gyorsasága a víz alatt.

Nagy Gábor az Országos Horgászrend (OHR) 25. pontjára hivatkozva nyilvánította a bemutatott módszert szabályosnak. 

„25. A horgászkészségek mellett – ha a halgazdálkodási hasznosító másképp nem rendelkezik – az egyesületi tagsággal rendelkező horgász alkalmilag 1 db, maximum 1 m2 felületű csalihalfogó emelőhálót vagy – szintén emeléses technikával használt – merítőszákot is használhat, kizárólag számára a horgászathoz szükséges, 15 cm-nél nem nagyobb – kifogható státuszú – csalihalak gyűjtésére. Ha a csalihal-gyűjtés közben véletlenszerűen idegenhonos inváziós hal kerül a hálóba, az a horgászvízbe vissza már nem helyezhető” – olvasható az OHR 25. pontjában. 

Kitért arra is, hogy a törpeharcsa-gyérítéshez használnak varsát, elektromos halászgépet és dobóhálót is.

A horgászati ágazatvezető a kifogott törpeharcsák elhelyezésével kapcsolatban azt ajánlotta, hogy „tegyük ugyanoda, ahová a halbelet szoktuk” pucolásnál.

„Ha valakinek erre még sem lenne bejártatott helye, és jelentősebb mennyiségről van szó, akkor tegyétek bele egy kukás zsákba, csomózzátok be, és hagyjátok ott a kikötőben vagy a strandon, jelezzétek ezt mindenképpen az ügyfélszolgálatunkon vagy a halőri bejelentő SMS-számon, és kollégáink el fogják szállítani a döghallal együtt” – tanácsolta Nagy Gábor. 

„Fogjatok jó sok törpeharcsát!” – tette hozzá.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás