Sokszor hallani, hogy veszélyben a kakaó vagy épp a kávé, mert egyre kisebb termőterületekre szorulnak vissza a klímaváltozás vagy épp az annak nyomán megjelenő kártevők miatt. De mi a helyzet itthon? Hazánkban is léteznek olyan fontos gyümölcsök és zöldségek, melyeket gond lenne elveszíteni.

Vannak-e olyan fajok, melyekkel korábban itthon nem találkozhattunk, de a jövőben helyük lehet a mezőgazdaságban vagy épp a kiskertekben? Ezekről a kérdésekről is beszélt dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. A Greendex anyagát szemléztük.

Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? - a kérdés sok területet érint
Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? - a kérdés sok területet érint

A hanganyagból kiderül, hogy

  • milyen hatással van a klímaváltozás a hazai mezőgazdaságra,
  • milyen viszonyokkal kell szembenézniük a hazai gazdáknak, és ezekre hogyan tudnak felkészülni,
  • miért fontos, hogy tanulmányozzuk olyan régiók mezőgazdaságát, mint például Észak-Afrika,
  • mely termények tűnhetnek el, és melyek jelenhetnek meg hamarosan a hazai termelőknél,
  • van-e realitása a magyar banánnak vagy épp a mangónak,
  • hol kell a leggyorsabban változásokat végrehajtani, hogy a magyar mezőgazdaság átvészelje a rá váró kihívásokat,
  • miért fontos a nemesítés, és hogy legalább részben hazai kézben maradjon az ágazat,
  • melyek azok a tényezők, melyek reménykedésre adhatnak okot.

Évről évre újabb és újabb nehézségekkel szembesül a magyar mezőgazdaság. A tavaszi hidegbetörések, a 2022-es aszály, az idei év elmaradt tele és tavasza újabb és újabb jelzések, amelyekre reagálnunk kell. Szerencsére egyre több a jó és pozitív gyakorlat, ami segíthet az alkalmazkodásban, ám így is könnyen lehet, hogy egyre több gyümölcstől és akár zöldségtől is el kell búcsúzi a jövőben. Dr. Gyuricza Csaba agrármérnök, talajtani szakmérnök, a MATE rektora, az MTA doktora segít megtalálni a válaszokat.

Veszélyben van a hazai málnatermesztés

A szakember szerint először az okokat kell feltárni ahhoz, hogy lássuk, valóban búcsút kell-e intenünk néhány közkedvelt hazai gyümölcsnek. A legveszélyeztetettebb csoport egyértelműen a bogyós gyümölcsöké - írta a Greendex kapcsolódó cikke.

A málna, a ribizli és a szeder, de elsősorban a málna az, amely egyre kisebb területen terem Magyarországon. Míg korábban több ezer hektáron termesztették, mára örülhetünk, ha 100–200 hektáron termeszthető málna. Habár Nógrádban és a Dunántúlon még akad a gyümölcsből, a klímaváltozás egyre inkább kiszorítja a hazai palettáról. A gyümölcs egyszerűen megsül, leég, a magyar klíma már nem kedvez a termesztésének.

A MATE-n is folynak kutatások, fejlesztések arra vonatkozóan, hogyan lehetne visszafordítani a folyamatot, és vannak jó példák is. A nemesítésben bőven vannak lehetőségek, azonban egy fajtanemesítés 15–20 évbe is telhet, ez pedig túl hosszú idő ahhoz, hogy belátható időn belül kézzelfogható eredmények szülessenek.

Vannak azonban olyan technológiák, amelyek segíthetik a gyümölcstermesztést. Ilyen például az agrárerdészet, ahol a bogyós gyümölcsöt más, fásszárú növényekkel együtt termesztik, amely természetes árnyékot ad. De vannak más árnyékoló eszközök, berendezések is, amelyek alkalmazhatóságát kutatják a szakemberek.

A termelés feltételei azonban rendkívül leromlottak, és a kézi munkaerő hiánya sem segít a helyzeten. A bogyósok munkaerőigényes termesztésű gyümölcsök, és ennek hiánya komoly szerepet játszik abban, hogy egyes gyümölcsök eltűnhetnek a magyar piacról.

Erősödő szélsőségek hozzák a változást

Habár a bogyósok helyzete a legdrámaibb, a nemesítés során minden gyümölcs- és zöldségfaj esetében előtérbe kerül szempontként a szárazságtűrés és a szélsőséges időjárási körülmények elviselése. Remek példa erre a magyar kajszibarack története. Ebben az esetben nem az átlaghőmérséklet növekedése a gond, hanem a tavaszi virágzás időszakában jelentkező hirtelen fagyok. Az enyhe tél ugyanis beindítja a nedvkeringést a növényben, emiatt az nehezebben tűri az esetleges alacsony hőmérsékletet, a hirtelen betörő mínuszokat. Az utóbbi években ez már általános jelenséggé vált.

Tehát nemcsak a hőmérséklet emelkedése, hanem az egyre gyakoribb szélsőségek is megtépázzák a hazai gyümölcstermesztést.

Dr. Gyuricza Csaba szerint a zöldségek tekintetében jobb a helyzet. Ezen a területen a legkritikusabb termelési tényező a víz. Szabadföldi körülmények között ma Magyarországon rendkívül nehéz zöldséget termeszteni, mert ez olyan kitettséget jelent, ami gazdaságilag kezelhetetlen. A szabadföldi termesztés alapja az öntözés, aminek a feltételeit meg kell teremteni.

Ez vonatkozik a gyökérzöldségekre, a sárgarépára, a petrezselyemre, de ide sorolhatjuk a csemegekukoricát vagy a zöldborsót is: ezeket a növényeket csak öntözés mellett lehet gazdaságosan termeszteni.

A lehullott csapadék megtartása lenne a kulcs. Magyarországon ma 300 és 500 milliméter közötti az átlagos csapadékmennyiség. A szélsőségek itt is megjelennek: előfordulhat 800 és 200 milliméter is. Az alapvető probléma azonban az, hogy a talajra kerülő nedvesség 40–50 százaléka eltávozik a légkörbe. Tehát ha leesik 400–500 milliméter csapadék, akkor körülbelül 250 milliméternyi hasznosul. A legfontosabb feladat az lenne, hogy mielőtt öntözésbe kezdünk, azt a nedvességet tartsuk meg, amely természetes csapadék formájában a területre jut.

Erre remek megoldás a megfelelő talajhasználat: a mulcsozás, a növényi maradványok meghagyása, a talajtakarás. Ezek azok a praktikák, amelyek kiskerti körülmények között is alkalmazhatók, de a szántóföldeken is remekül bevethetők. Utóbbi helyzetben azonban az öntözés nem kerülhető meg: a természetes vízmegőrzési módszerek nem elégségesek, ha iparszerűen és biztonságosan akarunk gyümölcsöt vagy zöldséget termelni Magyarországon.

Habár a kép vegyes, egyre erősebb az igény a tudatos, környezetvédelmi, talajvédelmi és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő edukálásra. Aki kipróbálta már a talajfelszín takarását szerves maradványokkal, mulccsal, szalmával vagy akár bármilyen hulladékanyaggal, az érzékelheti azt a változást, amit ez a módszer tesz a talajjal.

A nagyipari körülményeket illetően pedig nincs más út, csak a technológiák megváltoztatása, a korábbi már nem működő módszerek átalakítása - fogalmazott.

További híreink

A hőség és a vízhiány határozza meg, merre tart a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés

2024.09.19.

Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? - a kérdés sok területet érint.

Minden eddiginél nagyobb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodást folytatók

2024.09.19.

Az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP ST) keretében induló európai uniós társfinanszírozású agrártámogatások eddig soha nem látott előnyöket kínálnak azoknak a gazdálkodóknak, akik az ökológiai gazdálkodás mellett döntenek.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Debrecenből Vermillion városába: négy precíziós mezőgazdasági mérnökjelölt tanulhat Amerikában

2024.09.19.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar négy hallgatója a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés keretében fél évet tanulhat a Dél-Dakotai Állami Egyetemen.

Ne lepődjön meg, tájékozódjon előre: összegyűjtöttük az árvíz miatti útlezárásokat és korlátozásokat

2024.09.19.

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

Öt év alatt több mint duplájára nőtt a szója vetésterülete Vas vármegyében

2024.09.19.

Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan termeszthessen szóját a gazda? Többek között erről is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezete által megrendezett fajtabemutatón.

Partnerhírek
Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás