Az állattartó gazdaságok versenyképességének növelése és fejlesztése, valamint a védett őshonos és veszélyeztetett állatfajták megőrzésének támogatása kiemelt cél – mondta Nagy István agrárminiszter a VII. Magyar Szürke Szarvasmarha a Kárpát-medencében Nemzetközi Konferencián, szombaton a Hortobágyon.

A rendezvényen a miniszter a magyar szürke marhát a magyar állattenyésztés jelképének nevezte. Hangsúlyozta, hogy a szarvasmarha-tenyésztők és a gulyások a puszta legerősebb emberei, az általuk birtokolt tapasztalat, bölcsesség és tudás felbecsülhetetlen értéket képvisel, amit nagyra kell becsülnünk.

szürkemarha
Fotó: Vermes Tibor

Nagy István kifejtette, hogy az agrártárca a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben továbbra is kiemelten támogatja az állattenyésztést. A támogatási lehetőségek közé tartoznak a beruházási támogatások, melyek részeként a minisztérium júliusban hirdette meg az állattartó telepek megújítására irányuló pályázatokat. A kisebb fejlesztéseket 50 milliárd forintos keretösszeggel támogatják, míg a nagyobb beruházásokra 150 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezek a támogatások új épületek létesítésére, eszközbeszerzésre és technológiai fejlesztésre egyaránt igényelhetők. A pályázatokat szeptember 17-től, illetve október 15-től lehet benyújtani – emelte ki a miniszter.

A miniszter beszédében kitért a génmegőrzés és az állatjóléti támogatások fontosságára is. Jelenleg elbírálás alatt állnak azok a pályázatok, amelyek a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták és a fajtarekonstrukció alatt álló állatfajták megőrzéséhez, valamint a húsmarhák – köztük a magyar szürke marha – tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javításához, illetve az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemhez nyújtanak támogatást. Ősszel várhatóan újabb támogatási lehetőségek nyílnak meg, amelyek hasonlóan a korábbiakhoz, az alacsony létszámú védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták in situ fenntartását célozzák – tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország vidéke nélkülözhetetlen. A vidéki Magyarország pedig nem lehet sikeres versenyképes mezőgazdaság és állattenyésztés nélkül.

Forrás: AM

További híreink

Eső helyett ma a bitang erős széllökésektől kell tartani ebben a 4 vármegyében

2024.09.15.

Síkvidéken északnyugaton kisebb területen délutánig egy-egy átmeneti 90 km/h körüli széllökés nem zárható ki. Hegyvidéken a Kőszegi-, Soproni-hegységben délutánig, illetve kezdetben a Bakony magasan fekvő részein fordulhat elő efeletti széllökés. 70 km/h körüli vagy feletti széllökések a délutáni órákig északnyugaton (Győr-Moson, Veszprém, Vas megye) előfordulhatnak, majd estére már csak Sopron térségében, Győr-Moson-Sopron megyen nyugati felében. Ezeken a részeken csak hétfő délután mérséklődik tartósan a szél.

Új fejezetet nyithat a mezőgazdasági robotika területén a Solix dokkolóállomása

2024.09.15.

A Solinftec bejelentette legújabb fejlesztését a mezőgazdasági robotika területén: a dokkolóállomást. A boone-i Farm Progress Show-n jelentették be, hogy a fejlesztés elindítása lehetővé teszi a Solix Ag Robotics 100%-ban autonóm működését az egész szezonban, anélkül, hogy kézi utántöltésre lenne szükség.

Még pontosabb a navigáció a Harxon és az Agres együttműködése révén

2024.09.15.

A világ vezető GNSS helymeghatározó antennamegoldás-szolgáltatója, a Harxon Corporation együttműködik a brazil mezőgazdasági navigációs megoldásokat és rendszereket fejlesztő Agresszel.

Kerttulajdonos? 100 ezertől 3 millió forintig terjedő büntetést kockáztat, ha nem tudja helyesen a szabályokat

2024.09.14.

Ahogy beköszönt az ősz, a kertekben egyre több lomb és egyéb kerti hulladék halmozódik fel, amelynek kezelése sokak számára napi rutinná válik. Az avarégetés régóta elterjedt módszer, de sokan nem ismerik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, melyek megsértése súlyos büntetéseket vonhat maga után. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerülhesd a bírságokat.

Sertéséleteket menthet a jó vakcinateljesítmény-ellenőrző rendszer

2024.09.14.

Az elmúlt években az ázsiai sertéstartás jelentős kihívásokkal szembesült számos kritikus betegség megjelenése és terjedése miatt. Nevezetesen a 2-es típusú sertéscircovírus (PCV2), amely súlyos gazdasági veszteségeket okozott a 2000-es évek elején, és az afrikai sertéspestis (ASF), amely a 2018-as kínai járvány óta pusztította az ágazatot, továbbra is komoly aggodalomra ad okot.

Növekedés és beltartalom: a LED-fényreceptek jótékony hatása

2024.09.14.

A korszerű üvegházakban és beltéri növénytermesztő létesítményekben egyre elterjedtebb a LED-ek használata. Ez a technológia számos beállítási lehetőséget kínál, azonban ezek teljes körű kihasználásához sok vizsgálat szükséges.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás