Amint hűvösebbre fordul az idő, a természetben - így a kertben is - mozgó jószágok téli menedéket keresnek maguknak. Egerek, pókok, katicák, poloskák próbálnak védettebb helyre húzódni. Egy-egy szellőztetés után érdemes alaposan körülnézni, miféle szerzet akar társbérletbe szegődni.

Míg a rágcsálók egyértelműen károsak, addig az ízeltlábúak között vannak hasznosak is. A katicákról köztudott, hogy a levéltetvek mészárosai, a pókok is sok káros rovart vadásznak le, akárcsak a fátyolkák.

A fura szerzet poloskák között vannak hasznosak és károsak is. A legalább negyvenezer fajt számláló közösség rossz hírét leginkább az ágyi poloskának (Cimex lectularius) köszönheti. A poloskák túlnyomó többsége azonban másfajta életét él, mint a kellemetlen rokon. A növényszívó és élősködő fajok mellett vannak köztük valódi ragadozók, sőt algaevők is. Ezért a lakásba tolakodó jövevényt jó lenne felismerni, s csak utána dönteni sorsáról. Például az átható poloskaszagot árasztó zöld vándor poloskát agyoncsapni ajánlott. Ha már az átható szagnál tartunk, egyes bőrmirigyeik bűzmiriggyé módosultak, amelyeket be is tudnak zárni, és poloskától függ, mikor spricceli a jellegzetes, riasztó illatot, ami poloskáék társkeresésében párvonzó. Hogy a poloskabűz ügyében teljesen képben legyünk: az ágyi poloska mirigyzárója "gyárilag" állandóan ereszt.

Fátyolka (Fotó: kapanyel.postr.hu)
 

A Nezara viridula tudományos névre hallgató zöld vándorpoloska magyar elnevezése találó, hiszen a sokféle növényt szívogató jószág Etiópiából indult világkörüli útjára és Magyarországra 2002-ben érkezett. A növények minden részét szívogatják, de előnyben részesítik a fiatal hajtásokat és a képződő termést. A poloskákra jellemző szúró-szívó szájszervvel szívják fel a növényi nedveket a szövetekből, tehát szövethiányosságokat, rágásnyomokat nem okoznak. Nem egyszerű felismerni, hiszen a tojásállapotot öt lárvastádium követi, s minden egyes fokozatban más formát ölt, majd ezután veszi fel jellegzetes zöld ruháját.

Zöld vándorpoloska (Fotó: kapanyel.postr.hu)
 

A hasznosság szempontjából azonban vannak olyan - az apró virág-, mezei-, tolvaj- és címeres poloska - fajok, amelyek ragadozók, és lárváik a növények rovar- és atkakártevőit szívogatják, ezért egy-egy ilyen naponta százával pusztítja a levéltetvek, tripszek, atkák, takácsatkák tojásait, petéit, lárváit, de veszedelmesek a nagyobb hernyókra is.

A kert hasznos ragadozói: egyes fonálférgek, atkák, poloskák, százlábúak, fülbemászók, pókok, futrinkák, zengőlegyek, fátyolkák, darazsak, békák, madarak, denevérek és a sün.

Forrás: kapanyel.postr.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hogy kikerülhessen a tábla a kertre: PATKÁNYMENTES ÖVEZET!

2024.09.20.

Elege van abból, hogy a rágcsálók tönkreteszik értékes termékeit és virágait? Most nyolc olyan eljárást ismertetünk, amelyek révén különösebb erőfeszítés nélkül patkánymentes övezetté tehető a kert!

Újabb árucikkekkel bővítette lejárati útmutatóját a Nébih

2024.09.20.

További termékkategóriákkal bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója

A hirtelen jött esők mindent megváltoztattak, de hogyan alakul a termés minősége?

2024.09.20.

Az elmúlt tíz napban jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte, ami alaposan átnedvesítette a talaj felső rétegeit. Bár az időjárás a múlt héten hűvösebb volt, most visszatért a meleg, ami kedvező feltételeket teremt a mezőgazdasági munkákhoz. Az őszi káposztarepce vetése és kelése, valamint a nyári kapásnövények betakarítása is optimális körülmények között zajlik. A napos, száraz időjárás elősegíti a munkálatokat, így a gazdák hatékonyabban tudják folytatni a betakarítást.

Kedden újra fordulat áll be az időjárásunkban

2024.09.20.

A következő hét nap időjárása változatos arcát mutatja, a napos, száraz időtől kezdve az esős, felhős napokig minden megtalálható lesz. A hét elején még zavartalan napsütés várható, azonban a hét közepétől változékonyabbra fordul az idő, helyenként záporokkal és élénk széllel. Nézzük, mire számíthatunk naponta!

A talajvédelem új korszaka: 3 millió hektáron indul talajkímélő gazdálkodás

2024.09.20.

Hazánk vállalta, hogy 2023-ra legalább 1 millió hektáron alkalmaznak talajkímélő gazdálkodást, azonban a termelők összesen 3 millió hektáron vállalták a talajvédelmi szempontok érvényesítését.

Közös az EU-s és a magyar érdek: az európai mezőgazdaság erősítéséről tárgyaltak Budapesten

2024.09.20.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián a Közös Agrárpolitika volt a fő téma.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás