A jácint (Hyacinthus orientalis) gyönyörű kiegészítője a kerteknek. Élénk színekben pompázó, magas, szemet gyönyörködtető virágzásuk és élénkzöld lombjuk különleges látványt nyújt. A jácintok az Asparagaceae család tagjai, évelő növények, amelyek feltűnő, illatos virágokat hoznak minden évben. Ismerje meg a virágot, valamint ültetésük, gondozásuk és karbantartásuk módját, akár kertekben, akár konténerekben vagy ablakpárkányokon.

A jácint, egy illatos virágos növény, amely kora és tavasz közepén virágzik. Mutatós virágokat hoznak létre kék, lila, fehér, rózsaszín és piros árnyalatokban. A virágok vastag fürtökben jelennek meg magas tüskéken, mindegyik tüske kicsi, mélyen illatos, harang alakú virágzással rendelkezik. Hosszú, világoszöld levelek alakulnak ki a növény alapja körül.

Bár gyönyörűek, a jácinthagymák bőrirritációt okozhatnak. Kalcium-oxalát kristályokat tartalmaznak, amelyek láthatatlan tüskékhez hasonlóan mikroszkopikus töréseket okozhatnak a bőrön, viszketést és irritációt előidézve. Viseljen kesztyűt vagy alaposan mosson kezet a hagymák kezelése után, mielőtt megérintené a bőrét, az arcát vagy a szemét. A növény mérgező a háziállatok számára is.

Forrás: Pixabay

Hogyan kell gondozni a jácintot?

A jácintokat jól elvezetett talajba kell ültetni. A The Southern Living Garden Book szerint a nagyobb holland hagymákat 15 cm mélyen és 13 cm távolságra kell elhelyezni. A kisebb és a római hagymákat 10 cm mélyre, egymástól 10-13 cm távolságra ültessük. A hagymák a legjobban teljes napsütésben vagy részleges árnyékban nőnek, rendszeres öntözéssel a növekedési és virágzási időszakokban.

A jövő évi virágzási szezon előkészítéséhez megtermékenyítse a növényeket, amikor virágaik lehullanak. Vágja le a kifakult tüskéket, és folytassa a hagymák öntözését, amíg a lombozat sárgul és elhal. Az őszi ültetésű hagymák októbertől decemberig kerülnek a földbe, hogy tavasszal (márciusban és áprilisban) virágozzanak. Bár évelők, kezelheti őket egynyári növényekként is. A virágcsúcs mérete közvetlenül kapcsolódik a hagyma méretéhez: a legnagyobb hagymák kívánatosak kiállítási növények vagy cserepek számára, míg a kisebb hagymák lazább fürtöket adnak.

Mennyi fényt és milyen talajt igényel a jácint?

A teljes napfényben vagy részleges árnyékban növekszik. Legalább hat-nyolc órányi napfényre van szüksége naponta, de előnyös, ha délutáni árnyékot is kap. A talaj pH-ja nem különösebben fontos, de a legjobban enyhén savas vagy semleges talajban érzik magukat. A talaj legyen laza, mérsékelten termékeny és jól elvezető. Nem tolerálják a nedves vagy nagyon tápanyagban gazdag talajt, mivel ez hagymarothadást és hajlékony szárakat okozhat.

Mennyi víz és hőmérséklet kell a jácintnak?

Tartsa a talajt folyamatosan nedvesen, de jól elvezetőn. Ne öntse túl a talajt vagy a tartályt, hogy elkerülje a rothadást és a betegségeket. A csapadékra támaszkodhat, de ha ez nem lehetséges, hetente körülbelül 1,25 cm vizet biztosítson. A jácintok a hidegebb hőmérsékletet részesítik előnyben, mint kora tavaszi virágzók, és legalább három hónapig 4-7 °C közötti hőmérsékletnek kell kitenni őket. Az izzóknak hideg expozícióra van szükségük, ezért ha a hőmérséklet nem csökken 16 °C-ra vagy az alá, ássa ki az izzókat, és tartsa őket hűvös, sötét helyen legalább hat-10 hétig az újratelepítés előtt.

A jácint műtrágyázása és szaporítása

Az ültetés után adjunk neki egy lassan feltáródó, szemcsés műtrágyát, például egy 10-10-10-et. Az ültetés előtt adjuk hozzá a műtrágyát a talajhoz, hogy elősegítse az egészséges jácint növekedését. Az őszi szaporításhoz óvatosan ássa ki a növényt, távolítsa el a felesleges talajt, és válassza le a hagymákat a szülő hagymáról. Az elválasztott hagymákat ültesse újra jól vízelvezető talajba.

Áttelelés és betegségek

Az éghajlattól függően a jácinthagymák téli gondozást igényelnek. Hidegebb környezetben vastag talajtakaró réteg segít szigetelni a növényeket. Ha konténerekben termeszti a növényt, mozgassa őket olyan helyre, amely megvédi őket a túlzott nedvességtől vagy kemény időjárástól. Hidegre van szükségük a következő évben virágzáshoz. Viszonylag kevés gondoskodást igényelnek, de érzékenyek lehetnek levéltetvekre, hernyókra, csigákra és gombás betegségekre.

A jácint gondozása nem bonyolult, de némi odafigyelést igényel. Követve ezeket a tanácsokat, kertjében vagy otthonában egészséges, gyönyörű jácintokat nevelhet.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás