Az orosz kormány vezető tisztségviselői azt állították, hogy a fekete-tengeri gabonaegyezményt a jelenlegi körülmények között nem hosszabbítják meg. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az Izvesztyijának azt mondta, hogy a gabonaüzletnek „de facto nincs esélye”, mivel a megállapodásnak azt a részét, amely az orosz mezőgazdasági termékek exportjának megkönnyítésére irányult, soha nem hajtották végre.

Moszkva 2023 májusában vonakodva egyezett bele abba, hogy a gabonaüzletet 2 hónappal, július 17-ig meghosszabbítsák.

Az idei szezon kezdete óta Oroszország 52 millió tonna gabonát exportált, ami 42 százalékkal több az előző évinél – becsülte az orosz mezőgazdasági minisztérium (Fotó: Pixabay)

A gabonamegállapodás akadályba ütközik

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának, a Föderációs Tanácsnak a vezetője a szentpétervári gazdasági fórumon az állami sajtónak elmondta, hogy a gabonaüzlet akadályba ütközött, mivel a legfontosabb orosz követelések még nem teljesültek. Például az orosz agrárbankot, a Roszszelhozbankot nem kapcsolták vissza a SWIFT-hálózathoz, és a nyugati országok még mindig blokkolják a kritikus mezőgazdasági technológiák Oroszországba irányuló exportját.

„Ezt az alkut nem lehet korszerűsíteni. És ilyen körülmények között, úgy vélem, meghosszabbítani sem lehet, mert a türelmünk és a megvalósítási szándékunk határa kimerült” – mondta Matvijenko, hozzátéve, hogy az orosz hatóságok egy sor konzultációt terveznek a szakértői közösséggel és az afrikai országok küldöttségeivel, hogy megvitassák a jövőbeli élelmiszerellátást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szentpétervári fórumon kijelentette, hogy a gabonamegállapodás meghosszabbítása értelmetlen lenne, megismételve azt az állítást, hogy a nyugati országok következetesen figyelmen kívül hagyják az orosz követeléseket. Kijelentette, hogy a gabonaegyezmény nem működik.

A szankciók megkerülése

Viktorija Abramcsenko orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Oroszországnak nem származik ugyan haszna a gabonaüzletben való részvételből, de a vállalt kötelezettségeket teljesíti. A megállapodás jövőjéről nem nyilatkozott, de elmondta, hogy az orosz exportőröknek nagyrészt sikerült leküzdeniük a szankciós nyomást, és idén 60 millió tonna gabona exportjára számítanak.

Az idei szezon kezdete óta Oroszország 52 millió tonna gabonát exportált, ami 42 százalékkal több az előző évinél – becsülte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Az orosz üzleti élet keresi a szankciók megkerülésének módjait, többek között a helyi valutában történő tranzakciókra való áttéréssel – mondta Vitalij Szergejcsuk, az orosz állami bank, a VTB szóvivője. Az elkövetkező években Oroszországnak lehetősége van arra, hogy közel megduplázza élelmiszerexportját, mivel kulcsfontosságú kereskedelmi partnerei, köztük Kína és India várhatóan növelni fogják az Oroszországból származó importot.

(Forrás: allaboutfeed.net)   

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás