A svájci Arbon gyönyörű, történelmi városa volt a helyszíne a Nutreco közelmúltbeli ünnepélyes megnyitójának, a Jövő Kertjének. Az új létesítmény az úttörő fitotechnológiai program központja, valamint a kísérleti termesztés és növénytermesztés helyszíne, amelynek célja az állattenyésztést és az akvakultúra-ipart fenntartható, növényi eredetű takarmányozási megoldásokkal támogatni.

A Fito-völgy szívében található létesítmény a növények (fitotechnológia) erejét hasznosítja az állattenyésztés és az akvakultúra-ipar számára, úgynevezett „fitokomplexumok” révén. Ezeket az állatok takarmányához adják, hogy természetes és fenntartható módon támogassák az állatok egészségét és jólétét. A Nutreco Exploration csapata a létesítményben keményen dolgozott a Jövő Kertjének fejlesztésén és létrehozásán egy 2021-ben született ötlet alapján.

A Jövő Kertje egy 500 nm-es növénynemesítési és -szaporító kísérleti üvegházat és hozzávetőleg 30 hektár termőterületet foglal magában. (Forrás: allaboutfeed.net)

A jövő táplálása

David Blakemore vezérigazgató nyitotta meg a programot: „Amit csinálunk, az a növények hihetetlen erejének hasznosítása. A csapat egy olyan képesség kifejlesztésén dolgozik, amely megoldásokat kínál az iparágunkat érintő legnagyobb kihívásokra.”

Kifejtette azt is, hogy valóban szükség van az innovációra, és úgy véli, hogy a létesítményben előállított termékek fontos szerepet fognak játszani abban, hogy a vállalat elérje végső célját, a „Jövő táplálását”.

A Bernd Büter növényháziasítási és termesztési igazgató vezette Jövő Kertje egy 500 nm-es kísérleti növénynemesítési és szaporítási üvegházat és mintegy 30 hektár termőföldet, valamint az újszerű növények bemutatására kijelölt helyet foglal magában.

Megoldások a holnap kihívásaira

Színpadra lépett Remco van Reenen, a Nutreco állati takarmányra szakosodott üzletágának globális marketingigazgatója. Sokat beszélt az iparág előtt álló fő kihívásról: az egyre növekvő népességről. Fókuszában az állati fehérjék álltak, és felhívta a figyelmet arra, hogy az értékláncban a hulladék mintegy 40%-a van, a szántóföldi magvaktól egészen az asztali maradékig. Megemlítette, hogy ha az állatok genetikai potenciálját 60%-ról 80%-ra sikerülne növelni, és az értékláncban csökkenne a hulladék mennyisége, akkor az 50%-kal több állati fehérjét termelhetne. „Amikor a növényekről beszélünk, az az erő kiaknázása az állaton, a gazdaszervezeten keresztül – ez a Nutreco megközelítése” – zárta szavait.

A naphoz csatlakozott a Phyto Valley igazgatója, Andreas Bleiker, aki a Phyto Valley stratégiai szerepéről és küldetéséről beszélt. A Phyto Valley számos neves fitotermelő céggel, szakemberekből és vállalkozásokból álló közösséggel rendelkezik, amelyek felvállalták a természet jótékony tulajdonságainak kiaknázását. Három megatrendbe dolgoznak és fektetnek be: az egészségügybe, a fenntarthatóságba és az innovációba. Előadását néhány hazavihető üzenettel zárta:

Az egészségügyi problémák összetettsége több anyagból álló megoldást igényel. 

A természet több terápiás terméket és multiterápiás formát kínál – fel kell fedezni őket. 

Növényzseni

Dr. David Bravo tudományos igazgató és a Nutreco Exploration ügyvezető igazgatója lépett a színpadra, hogy beszéljen a bonyolult és bonyolult szavak közötti különbségről . „Egy összetett világban a kínált megoldásoknak magában kell foglalniuk a komplexitást és az összekapcsolhatóságot” – mondta. Beszélt az iparág jelenlegi kihívásairól, és elmondta, hogy az állatipar problémái egyre bonyolultabbakká nőttek. Gondoljunk a helyi problémákra, mint például a működési engedélyre, vagy a globálisabb problémákra, mint például a háborúkra. A jövő fenntartható táplálása összetett kihívás – hangsúlyozta.

A növényvilágban több mint 390 000 faj található. „A növények az energiájukat biokémiai energiára használják fel. 1 millió molekulát állítanak elő; a keletkező legtöbb speciális metabolit” – mondta Dr. Bravo. Találóan elmagyarázta, hogy azok a kémiai molekulák, amelyek a növényekben találhatók, valójában a növény és környezete közötti információátvitel hordozói. Ha ezt az információt jobban meg lehetne érteni, akkor a növényeket sok mindenre fel lehetne használni. Ezt nevezi „növényzseninek”. „A jövő összetett; meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat és a munkamódszerünket” – összegezte.

Workshopok

A délutáni program során számos műhelymunka zajlott, ahol az előadók elmélyültek a vállalkozás különböző aspektusaiban. Az 1. workshop a „piaci megoldások együttfejlesztése a Nutrecónál” címet viselte. A résztvevők, Dr. Alex Obach, a Skretting innovációs igazgatója és Dr. Kathleen Crispi, a Trouw Nutrition North America innovációs igazgatója megvitatták a különböző piaci kérdéseket, és azt, hogy a vállalatok hogyan használják fel a növényvilágot a vásárlóik és fogyasztóik előtt álló kihívások enyhítésére. Együtt dolgoznak az akvakultúra és állattenyésztés számára testre szabott fitogén megoldások kidolgozásán, biztosítva, hogy a termékek a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kerüljenek kifejlesztésre és piacra.

A 2. workshopon Dr. Karin Berger etnobotanikus, a Plant Discovery igazgatója Dr. Bravóval közösen tartott egy éleslátó előadást, a fitokémiát és az integrált intelligenciát vizsgálta. Szó esett a Nutreco egyedülálló algoritmus programjáról, amely az összetett piaci kérdéseket megoldani képes komplex üzemeket azonosítja. Egy második algoritmus ezután megfelelő léptékben képes előállítani ugyanazokat a növényeket.

Dr. Bravo részletesen kidolgozta a növényi molekulákat, létrehozva a legjobb „anyanövényt”, a növények összetettségét és a termesztést. Tovább vizsgálta a növény genotípusát, és bemutatta azt a tényt, hogy bár egyes növények ugyanúgy nézhetnek ki, génjeik mélyen eltérőek lehetnek. Dr. Berger a fitokémiáról, az elvégzett kutatásokról és újszerű megoldások létrehozásáról beszélt. Bemutatta az ipar számára szükséges fitomegoldások előállításához lépésről lépésre szükséges folyamatot, és megosztotta tudását a növényi vegyületekről, valamint arról, hogy az általuk létrehozott algoritmus hogyan segíthet megtalálni a megfelelő növényfajtákat, amelyek bizonyos egészségügyi problémák kezelésére alkalmasak.

A 3. műhelyt a létesítmény körüli kertek meglátogatásával egybekötötték. Dr. Emma Wall , a fitotechnológia felfedezéséért felelős igazgatója és Dr. Bernd Büter, növényháziasítási és termesztési igazgató, aki egyben a Jövő Kertjét is vezeti, tartotta az utolsó workshopot „Végponttól végpontig való ellátás: növényi háziasítás és termesztés” címmel. Beszéltek arról, hogyan biztosítják a globális kínálat kielégítését, hol és mikor van rá szükség a fent említett (védett) algoritmusok segítségével. Dr. Büter szerint az algoritmusok „forradalmiak”. Leírta azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az „anyanövénytől” a termékhez juthassunk a típushű szaporítással, utalva a számos kísérleti terepi állomásra, ahol a szaporítást végzik.

„A Nutreco termelői hálózata biztosítja a következetességet és a fenntarthatóságot a növényi termékek előállításában. A környezeti tényezőktől a konkrét agronómiai intézkedésekig mindent figyelembe vesznek. A fenntarthatóság a Jövő Kertjében a termelési lánc minden szintjét átszövi” – összegezte.

A jövő most van itt

David Blakemore a következőt mondta záróbeszédében:

„Amit itt, a Jövő kertjében csinálunk, az megváltoztatja a játékot. Nem másolunk senkit. Új határt, új valóságot teremtünk. 3 éve kezdődött és most tart. A kihívások valósak. A világ számít ránk és számít az innovációra. Ez ma történik – a jövő most van itt.”

(Forrás: allaboutfeed.net)

 

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás