Bár kiváló minőségű az idei diótermés, de a mennyisége közepes és a tavalyinál 10-15 százalékkal drágább is. Ennek a dióburok-fúrólégy jelentős károkozása az oka.

Magyarországon az átlagos diótermés 7 ezer tonna magasságában alakul, miközben egy jobb év alkalmával ez elérheti a 10 ezer tonnát is. Idén közepes termés várható, ámde a minősége kiváló lehet - mondta el az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Kiváló minőségű az idei diótermés, de a mennyisége közepes és a tavalyinál 10-15 százalékkal drágább is (Fotó: Pixabay, NickyPe)

Bár a május-június megfelelő mennyiségű csapadékot hozott a diófák számára, és ennek okán a dió gyümölcsmérete és beltartalma nagyon kedvezően alakult, az árát tekintve viszont az előző évekhez képest egy 10-15 százalékos drágulás várható.

Ezért a dió egyik rettenetes kártevője, az úgynevezett dióburok-fúrólégy okolható – tette hozzá a szakember. A nem kezelt, nem gondozott kisebb szórványültetvényekben, valamint a szabadon élő diófákban igen komoly károkat okoztak az idei évben, elsősorban a Dunántúlon. A dióbél igen jelentős része épp az említett szórványültetvényekből, vagy vadon termő fák termésének megtöréséből kerül az asztalra.

Kérdés még mindig, mint minden évben, hogy a főszezonban mennyi ukrán és román import dióbél érkezik Magyarországra. Ha ugyanis az import esetleg több lesz az átlagosnál, az értelemszerűen mérsékelheti az árakat, ha viszont a megszokott mennyiség lesz, akkor mindenképp érvényesülni fog a korábban említett mértékű áremelkedés.

Apáti Ferenc szerint azonban nem kell megijedni a 10-15 százalékos diódrágulás hírétől, ugyanis a dióbél ára széles intervallumon mozog a piacon, főként attól függően, hogy feles, negyedes, vagy tört dióbélről van-e szó. Így az elmúlt években 1500 és 4000 forint között alakult a csonthéjas gyümölcs kilónkénti ára, értelemszerűen az alacsonyabb árak a törött bélre, míg drágábbak a jó minőségű, mutatósabb feles dióbélre vonatkoznak. Ez az intervallum tolódhat feljebb 10-15 százalékkal, ismételte meg a szakember. Úgy vélte, aki bejglihez darált diót szeretne vásárolni, ezt már megteheti 2000 forint körüli áron, hiszen ledarálva teljesen mindegy, hogy feles, negyedes, vagy tört diót használunk. Aki viszont valamilyen díszítésre kívánja használni a feles belet, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás