Az ügyfélszolgálatunkhoz a múlt heti cikkünk nyomán sok kérdés érkezett be a kárenyhítési kérelem beadásával kapcsolatban. Ezek alapján írtuk ezt a cikket, hogy Ön is pontosan tudja, mire számíthat, amikor beadja a kárenyhítési juttatás iránti kérelmét.

Hogyan működik a kárenyhítési juttatás?

Bizonyos üzemméret felett kötelező a tagság a kárenyhítés rendszerben. Ön a termelt növényektől függően hektáronként 1.500-4.500 Ft közötti kárenyhítési hozzájárulást fizet. Ez a pénz az, amely bekerül a közös kalapba, az állam is tesz hozzá egy összeget és ebből enyhítik a termelők kárát.

Ez azt jelenti, hogy ez a kalap felülről zárt: nem annyit fizet ki, amennyi kár keletkezett, hanem annyi pénzt tud kifizetni, amennyi benne van.

Ez idén valószínűleg kevés lesz, mert a szokásos jég- és viharkárok mellett történelmi léptékű aszály volt hazánkban, ezért sokkal több igényt fognak benyújtani, mint amennyi pénz rendelkezésre áll.

Fotó: Unsplash

Mit tehet azért, hogy jól adja be az igényét?

Ebben a helyzetben a legfontosabb az, hogy hibátlan legyen és jól legyenek kiszámolva a sarokszámok. Nem tudjuk, de feltételezzük, hogy a nagy számú és értékű igény miatt a hibák azonnali elutasítási okok lesznek, mert így próbálják majd csökkenteni a terhelést.

Milyen buktatói vannak a kárenyhítési rendszernek?

Több buktatója van a kárenyhítési rendszernek, ezekről fogunk most írni.

Az első buktató a hozamérték-számítás.

Ez azt jelenti, hogy amikor valamilyen kár éri a növényeit, akkor nemcsak a hozamcsökkenés számít, hanem az, hogy a hozamérték csökkent-e? Egy példa erre: Tavaly volt egy növényből hektáronként 6 tonna hozam és 120.000.- Ft volt az eladási ár, akkor a hektáronkénti hozamérték 720.000.- Ft volt. Idén beütött az aszály és csak 3 tonna volt a hozam hektáronként, de a termény ára felment 240.000.- Ft-ra, a hozamérték ugyanúgy 720.000.- Ft volt hektáronként, ezért a kárenyhítési rendszer szerint nincs hozamérték-csökkenés, így nem fog kárenyhítési juttatást fizetni. Annak ellenére, hogy a valóságban 50% a hozamkiesés.

A második buktató a referenciahozam.

Ez egy sarokszám a rendszerben. Azt jelenti, hogy a hozamkiesés szempontjából nem az számít, hogy idén mennyi hozama lett volna. Hanem az számít, hogy milyen volt az elmúlt 5 évben lejelentett hozam. (Ez azt is jelenti, hogy ha az elmúlt 5 évben számla és bejelentés nélkül adott el terményt, az csökkenti a referenciahozamot.)

Úgy számolják, hogy az elmúlt 5 év hozamának átlagát veszik, növényenként. Ha még nincs 5 éves hozama az adott növényből, akkor a megyei vagy az országos átlagot nézik, amelyik rendelkezésre áll. (Egy szőlész ügyfelünk mondta ezzel kapcsolatban, hogy nem érti, más termelők hogyan élnek meg a megyei referenciahozam körüli vagy alatti termést hozó szőlőjükből, mert nem lehet: nincs elég bevétel a költségek kitermeléséhez.)

Ez az, amit kiszámolunk Ön helyett! Díjmentesen és pillanatok alatt: töltse fel az egységes kérelmét az oldalunkon és emailben elküldjük a végeredményt.

De mire való a referenciahozam?

Ha ismeri a refereciahozamát, már előre tudni fogja, hogy mivel számol a kárenyhítési rendszer. Ezért azt is ki tudja számolni, hogy mennyit fog kapni tőlük. Sajnos, ez elég kevés pénz is lehet, vagy akár nulla is: ha alacsony a referenciahozama, előfordulhat, hogy a kisebb kárai után nem kap pénzt. Vagy sokkal kevesebbet kap, mint ami a valós kára.

Ezért már előre el tudja dönteni, hogy érdemes-e növénybiztosítást kötnie.

Ha köt, annak az az egyik előnye, hogy nem felezik le a kárenyhítésből kivehető pénzt. A másik előnye az, hogy – az aszálykárt kivéve – nem a referenciahozammal számolnak, ha kára van, hanem azzal a terméssel, amit várt.

Ezért érdemes megnéznie, hogy mennyibe kerülne Önnek egy növénybiztosítás, kattintson ide, töltse fel az egységes kérelmét és kiszámoljuk!

A harmadik buktató a kárküszöb.

A törvény kimondja, hogy a referenciahozamhoz képest minimum 30%-nak kell lennie a kárának ahhoz, hogy kárenyhítési juttatást kapjon. Ez az első szűrő.

Így, ha Ön ismeri a referenciahozamon alapuló kárküszöbét, akkor tudni fogja, hogy mi az a hozam, amelynél magasabbat nem érdemes bejelenteni a kárenyhítési rendszerbe, mert akkor nem lesz jogosult kárenyhítésre.

Nálunk ezt is egy gombnyomással kiszámolhatja, próbálja ki a rendszerünket!

(x)

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás