Ha a kertészet iránt rajongók és a növények szerelmesei fenntartható módszert keresnek kertjük talajminőségének javítására, aligha találnak jobbat, mint amilyen a szalma. Olyan sokoldalú anyag, amely értékes humuszt biztosíthat a kerti ágyásoknak. Az alábbi írás annak járt utána, hogyan lehet hatékonyan bedolgozni a szalmát a talajba, akár komposztálással, talajtakarással vagy közvetlen kijuttatással. 

Ha valaki a szalma mellett dönt, jelentősen javíthatja a talaj termőképességét, szerkezetét és általános egészségi állapotát. (Forrás: garden-guide.com)

A szalma használatának előnyei a kertben

A szalma értékes erőforrás a kertészek számára, mivel számos módon segíti a talaj gazdagítását.

1. Humuszdúsítás. A szalma használatának egyik legfontosabb előnye a humusztartalma. Megfelelő komposztálással a szalmából kiváló talaj lehet, amely szerves anyagokat ad a kerti ágyásokhoz. Ez pedig hosszú távon növeli a talaj termékenységét.

2. Mulcsozás. A szalma talajtakaróként is használható a növények tövében. A szalmatakaró segít megtartani a nedvességet, elnyomja a gyomokat ,és szabályozza a talaj hőmérsékletét, egészségesebb környezetet teremtve a növények számára.

3. Közvetlen talajbedolgozás. A komposztálás és talajtakarás mellett a szalmát közvetlenül a talajba dolgozhatja. Ezzel a gyakorlattal jelentősen javítható a talajszerkezet és a vízvisszatartás.

A megfelelő szalmabedolgozás jelentősége

Noha a szalma fantasztikus erőforrás, néhány kulcsfontosságú szempontot érdemes szem előtt tartani a kertbe való sikeres beépítéshez:

1. Kerülni kell a mélyre temetést. Ha a szalmát a talajba dolgozzuk, fontos, hogy ne temessük el túl mélyen. A mélyre temetés oxigénhiány miatt gyenge bomláshoz vezethet, ez rövid távú nitrogénhiányt okozhat, ami további műtrágyázást igényel.

2. Ideális mélység. Az ilyen problémák megelőzése érdekében arra kell törekedni, hogy a szalma legfeljebb 25 cm-re (körülbelül 10 hüvelyknyire) legyen a talajban. Ez a mélység biztosítja, hogy a szalma fokozatosan le tudjon bomlani, miközben elegendő oxigént ér el a bomlási folyamatért felelős mikroorganizmusokhoz.

A talaj minőségének javítása szalmával: tippek kertészeknek

Íme néhány gyakorlati tipp, amelyek segítségével a legtöbb hozható ki a szalmából a kertben:

  1. Megfelelő előkészítés. Mielőtt bedolgoznánk a szalmát, meg kell győződni arról, hogy jól elő van-e készítve. Ez azt jelenti, hogy kisebb darabokra kell bontani, elősegítendő a gyorsabb bomlást.
  2. Kiegyensúlyozott komposztálás. Ha valaki komposztálni akarja a szalmát, össze kell kevernie más szerves anyagokkal, például konyhai törmelékkel, levelekkel és levágott fűvel. Ez a kiegyensúlyozott keverék segít a tápanyagban gazdag komposzt létrehozásában a kertben.
  3. Óvatos talajtakarás. Ha szalmát használunk talajtakaróként, egyenletesen terítsük el a növények körül, hagyjunk helyet az alap körül, hogy elkerülhetők legyenek a nedvességgel kapcsolatos problémák, és biztosítani lehessen a megfelelő légáramlást.
  4. Figyeljük meg a bomlást. Tartsuk szemmel a bomlási folyamatot. Ha észrevesszük, hogy a szalma nem a várt módon bomlik le, előfordulhat, hogy levegőztetni kell a talajt, vagy fontolóra kell venni további műtrágyázást.
  5. Szezonális időzítés. Ajánlott a szalma bedolgozását ősszel vagy kora tavasszal végezni, amikor kevésbé valószínű, hogy zavarja a növekvő növényeket, lehetővé téve a fokozatos lebomlást, és javítja a talaj minőségét a nyugalmi időszakban.

Szabadítsuk fel a szalmában rejlő lehetőségeket!

Ha valaki szalmát épít be a kertbe, jelentősen javíthatja a talaj termőképességét, szerkezetét és általános egészségi állapotát. Nem szabad megfeledkezni az ajánlott mélységi irányelvek betartásáról. Az adott kertészeti igényeknek leginkább megfelelő módszert kell kiválasztani, legyen szó komposztálásról, talajtakarásról vagy közvetlen bedolgozásról. A megfelelő megközelítéssel kihasználható a szalma ereje, és tulajdonosa sokáig örömét lelheti virágzó kertjében.

(Forrás: garden-guide.com

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás