Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá az emberi szervezet működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcse a szamóca, melynek a háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását. A kíméletes tartósító technológiák hatását Salamon Bertold, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje vizsgálta.

A MATE írta meg, hogy az emberi immunrendszer kiemelt figyelmet élvez az ősz beköszöntével, a vírusok elleni hatékony védekezés egyik leghatékonyabb módja pedig a vitamindús étrend. A friss szamóca fogyasztásának jótékony hatása segítséget nyújthat a gyulladás, az oxidatív stressz, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és az elhízás elleni küzdelemben, mivel nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, antocianinokat és egyéb antioxidáns hatású vegyületeket. Illetve jelentős mennyiségű ásványi anyagot, főleg kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és vasat tartalmaz – mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ifjú tehetsége, aki Dr. Dalmadi István egyetemi docens témavezető segítségével folytatott kutatómunkát az alternatív tartósításon belül a kíméletes hőkezelés és nagy hidrosztatikus nyomáskezelés bevetésével.

A kíméletes tartósítás technológiájának hatását Salamon Bertold, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje vizsgálta szamócán

Szamócapürén vizsgálta a tartósítás technológiájának hatásait

A vizsgálataihoz kereskedelmi forgalomból származó szamócát használt fel, melyből pürét állított elő. Kerülve a mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket, az élelmiszeriparban alkalmazott egyik legsikeresebben adaptált technológia segítségével arra a kérdésre kereste a választ:

Milyen módon lehet minél kedvezőbben megtartani a gyümölcs eredeti tápanyag- illetve élvezeti értékeit?

„A kíméletes tartósítási technológiák minimálisan hatnak az élelmiszerek minőségjellemző tulajdonságaira, hatékonyan megőrizve azok eredeti friss ízét, illatát, állományát, valamint kiindulási tápanyag- és vitamintartalmát. Továbbá alkalmazásuk során kerülik a mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket” – mondta a MATE kutatója. Ide tartozik a nagy hidrosztatikus nyomáskezelés (300-600 MPa) és a kíméletes hőkezelés, melyek kombinált alkalmazása garantálhatja a gyümölcs kedvező beltartalmi tulajdonságainak megőrzését, azaz táplálkozásbiológiai értéke és kémiai összetétele nem, vagy csak minimálisan változik.

A tartósítás eredménye biztató

A szamócapüré esetében a különböző önálló és kombinált kezelések hatásait összehasonlító vizsgálat mindenesetre biztató: 14 napig biztonságosan eltartható 2-15 °C-os hűtve tárolás esetén is.

„A termékek tárolásához javasolt alacsonyabb tárolási hőmérsékletet választani. A kezelések sorrendjét illetően ajánlott először a nyomáskezelést elvégezni a hőkezelés előtt a kedvezőbb végeredmény érdekében” – foglalta össze vizsgálatának eredményeit Salamon Bertold.

Így olyan szamócapürét lehet előállítani, melynek kedvelt érzékszervi jellemzőit (színét, ízét, illatát, állományát) valamint kedvező beltartalmi értékeit képesek vagyunk úgy megőrizni a 14 napos hűtve tárolás során, mintha azt frissen készítettük volna. Az eredmények igen biztatóak további kutatások elvégzésére, hogy magasabb kezelési szintek alkalmazásával ily módon még hosszabb ideig eltartható legyen a szamócapüré.

Megosztás

További híreink

Miért létfontosságú a szelén a sertések számára, és hogyan javíthat a hozamokon?

2024.11.24.

A szelénhiány a sertések csökkent növekedésével és szaporodási teljesítményével függ össze. Ezért az állatok szelénigényének kielégítése az optimális termelési hatékonyság, a termelői jövedelmezőség és a fogyasztók tápláló fehérjeforrással való ellátásának egyik kulcstényezője.

A NitroVolt zöld technológiája új korszakot nyit a műtrágyatermelésben

2024.11.24.

A NitroVolt nevű dán startup a magvető tőkebevonás révén a jövőbe ugrik a kibocsátásmentes ammóniatechnológiával, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy közvetlenül hozzáférjenek a fenntartható műtrágyaforráshoz.

Intelligenciából jeles: csak a szükséges helyre és mértékben juttatja ki a tápanyagokat a műtrágyázó rendszer

2024.11.24.

A Stout intelligensen adagoló műtrágyázó rendszere olyan megoldás, amely átalakítja a kereskedelmi gazdálkodók trágyázáshoz való hozzáállását. Ez a technológia a növénytrágyázás olyan megközelítését vezeti be, amely a pontosságra, a költséghatékonyságra és a fenntarthatóságra összpontosít.

Invazív fajok támadása: Mosómedvék és nutriák okozta kihívások Magyarországon

2024.11.23.

Két gyérítési akció zajlott le a magyarországi mosómedvék és nutriák állományának visszaszorítása érdekében az elmúlt hónapokban, a feladat azonban korántsem fejeződött be. Mivel mindkét inváziós faj gyorsan terjed, és országszerte számtalan nehezen kezelhető problémát okozhat, további terjedésük lassítása természetvédelmi, vízügyi és mezőgazdasági szempontból is kulcsfontosságú kérdés.

Korallvirág kisokos: Fény, víz és gondoskodás lépésről lépésre

2024.11.23.

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) egy kedvelt szobanövény, amely színes virágaival és kevés gondozási igényével hódít a növénykedvelők körében. Különleges tulajdonságai és változatos színei miatt sokan választják, ám a megfelelő gondozásával kapcsolatban mégis sok kérdés merülhet fel. Összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat, hogy mindenki megtalálja a legjobb módszereket ennek a gyönyörű növénynek az ápolására.

A területalapú támogatási rendszerről beszélt a NAK elnöke

2024.11.23.

Nélkülözhetetlen eleme a területalapú támogatási rendszer a hatékony és fenntartható mezőgazdasági művelésnek - mondta Papp Zsolt György, a NAK elnöke

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BFP Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BFP Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás