A RELACS projekt rézkiváltási kísérletét szőlészetben és paradicsom kultúrában is elvégezte az ÖMKi. A növényvédelmi kísérletet a Pest megyei Szigetmonostoron, Pethő Áron ökológiai gazdaságában állították be fóliasátor alatt, aminek során 4 kezelést hasonlítottak össze. A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó input anyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyag-felhasználás kiváltására.     

Az első kezelés egyáltalán nem kapott gombaölőszert, a másodiknál Áron már bevált réz és Polyversum alapú kezelését alkalmazták, a harmadik kezelésben a RELACS projekt keretében kapott rézalternatívát, egy növényikivonatot próbáltak ki. Az utolsó kezelésében ez a növénykivonat lett kombinálva Áron már bevált technológiájával, azzal a különbséggel, hogy a réz helyett a növényi kivonatot használtak. A növényvédőszeres kezeléseket kiegészítve mind a 4 parcella növényeiről folyamatosan eltávolították a beteg leveleket - írta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

A kivont növényvédőszerek helyett keres megfelelő helyettesítő megoldásokat a magyar kutatócsapat: rézkiváltási kísérlet paradicsomban

Bár az adatok még feldolgozás alatt vannak, az első tapasztalatok alapján azt lehet megállapítani, hogy a növényvédőszeres kezelést nem kapott parcellákról több beteg levelet kellett eltávolítani, mivel itt nagyobb mértékben fertőzte a növényeket az alternária. A témában szakmai összefoglaló és hamarosan videó is készül majd, amiben Pethő Áron és Trugly Bence, a kísérlet vezetője részletesen beszámolnak tapasztalataikról - írta a kutatóintézet weboldala. A RELACS Európai Uniós projekt fő célja, hogy felmérje a résztvevő EU-s országok ökológiai ágazatainak jelenlegi igényeit a külső forrásból származó inputanyagokra, és megoldásokat nyújtson a vitatható anyagfelhasználás kiváltására.

A projekt az ökológiai gazdálkodás számos területét érinti, így például 
  • a szőlőtermesztést, 
  • a kertészetet, 
  • a szántóföldi növénytermesztést, 
  • a szarvasmarha-, a juh-, illetve a baromfitartást is képviseli az európai régiókban.

A RELACS célja, hogy

  • Felmérje és értékelje az ökológiai állattenyésztés és növénytermesztés igényeit a külső forrásaiból származó input anyagokra.
  • Eszközöket és technológiát biztosítson a réz, ásványi olaj, konvencionális állattenyésztésből származó trágya, valamint antibiotikumok, féreghajtók és GM szervezetekkel előállított vitaminok felhasználásnak csökkentésére vagy fokozatos kivezetésére az ökológia gazdálkodók számára.
  • Stratégiát dolgozzon ki a vitatható input anyagok kivezetésére a gazdálkodók, tanácsadók, kutatók, döntéshozók és ipari vállalatok bevonásával.
  • Elősegítse a kifogásolható anyagok használatát mellőző technológiák és eszközök terjesztését a gazdálkodók számára szaktanácsadó-hálózatok segítségével.

A hazai RELACS vizsgálatok

Az ÖMKi felmérést végez hazánkban a jelenlegi rézhasználattal kapcsolatban, valamint on-farm körülmények között vizsgálja meg egy potenciális rézpótló szer, a tagatóz peronoszpóra, valamint fitoftóra elleni hatékonyságát szőlő, illetve paradicsom kultúrában. Megvizsgálja a hazai ökológiai növénytermesztést folytató gazdaságok külső forrásból származó tápanyag-felhasználásának mértékét. Felméri az elérhető tápanyag-forrásokat, valamint azokat a rendelkezésre álló újra-hasznosítási technikákat, amik segítségével tápanyagutánpótlásra alkalmas termékek állíthatók elő. Részt vesz a vitatható input anyagok kivezetését szorgalmazó stratégiák kidolgozásában. Itt lehet bővebben olvasni a RELACS projektről.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás