A világ egyik legfontosabb gabonájáról, rizsről és magyarországi termesztéséről nyilatkozott a legnagyobb hazai termelő a Tudatos Vásárlók Egyesületének. A magyar rizs létezik, és egyre nagyobb szerepet kaphat az időjárásváltozás következményeként. A rizs a világon a második legfontosabb gabona. Tavaly világszerte közel 482 millió tonna hántolt rizst állítottak elő. Fél Ázsia ezt termeszti, és ezt is eszi – a világ rizskészletének 90 százalékát a kontinens adja. A legfrissebb adatok szerint több mint 210 millió tonnával Kína termesztette a legtöbb rizst 2017-ben, őt India és Indonézia követte a dobogón. A világ teljes rizsfogyasztása tavaly nagyjából 478 millió tonna volt, amiből csak Kínában 146 millió tonnát (fejenként több mint 100 kg-ot) fogyasztottak el - írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A magyar rizs a felmelegedéssel nagyobb szerephez juthat
Európában is termesztenek rizst, a FAO adatai alapján 2017-ben összesen nagyjából évi 3 millió tonnát, ami a teljes fogyasztásunk körülbelül 70 százalékát fedezi. A legnagyobb európai termesztők a mediterrán országok: az EU-s rizs 80 százaléka Olaszországban, elsősorban a Pó-síkságon és Spanyolországban, főleg Andalúzia és Estremadura tartományban terem. További 12 százalékot Görögország és Portugália, a maradékot pedig Franciaország, Bulgária és Magyarország adja. Az európaiak rizsfogyasztása is dél felé nő:  míg egy spanyol vagy olasz évi 6-18 kg-ot, egy északi csak 3,5-5,5 kg rizst eszik meg évente - számol be róla a TVE.
Magyarország a risztermesztés legészakibb határvonalán helyezkedik el, tőlünk északra a jelen klimatikus viszonyok között már nem terem meg a rizs. Az európai termesztők nagyjából hasonló problémákkal szembesülnek, amik a következők:
  • viszonylag rövid a termesztésre alkalmas időszak, ami májustól szeptemberig tart,
  • szélsőségesen hideg vagy hőség is előfordulhat,
  • rendszertelen napsütés,
  • eső akadályozhatja a betakarítást.
Ezekre a jellegzetesen mérsékelt égövi körülményekre speciális japonica-fajtákat nemesítettek ki, amelyek viszonylag rövid idő alatt (100-120 nap) érnek be. Továbbá jól tűrik a hideget és ellenállóak a főbb kártevőkkel és betegségekkel szemben.
Nem fogyaszt túl sok rizst a magyar
A magyarok átlagos fogyasztása fejenként 4, maximum 4,5 kilogramm, tehát összesen évente nagyjából 40 ezer tonna rizs fogy Magyarországon - ezzel a mennyiséggel a kevés rizst evők közé tartozunk Európában. Annak ellenére, hogy a nyugati kultúrákban a távol-keleti konyhák térhódításával, valamint a gluténérzékenység miatt is egyre nő a rizs népszerűsége, Magyarországon csak minimálisan nő a fogyasztás - mondta Fazekas Gyula, a legnagyobb hazai rizstermesztő és feldolgozó Nagykun 2000 Zrt. termesztésének irányítója a TVE-nek. A cég a Nagykunságon 1530 hektáron termeszt rizst, évente a hazai termés 40 százalékát, 3500–4500 tonna árurizst állít elő. Ezt a Magyarországon mások által termesztett rizzsel együtt, saját hántoló üzemeikben Kisújszálláson és Mezőberényben dolgoznak fel. A rizsnek a szakember szerint három dolog kell: állandó vízborítás, napsütés és meleg. Magyarországon az évi átlagos hőösszeg 2900-3300°C, ami pont elég, a rizsnek ugyanis legalább 2800°C-ra van szüksége.
A felmelegedéssel felemelkedhet a magyar rizs
A klímaváltozás hatásait pontosan nem láthatjuk előre, de amennyit ismerünk, az akár kedvezhet is a rizsnek. Lehetne több rizst is termeszteni Magyarországon.
Fazekas Gyula

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás