Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termesztése. A hasznos tippekért olvassa el Jóvér János, a Debreceni Egyetem tudományos munkatársának írását!

Köles néven egy igen változatos növénynemzetséget illetünk, amely közel 550 fajt számlál. Hazánkban a Panicum miliaceum, az úgy nevezett termesztett köles nevezetű faj terjedt el. Egyéves növény, amely fajtától függően 80 – 150 cm magasra nő meg. Összetett bugavirágzatában fejlődnek szemtermései, amelyek legelterjedtebben fehér, sárga, szürke vagy piros színűek.

Nagyon fontos, hogy a köles érzékeny a hűvös időjárásra, ezért vetése akkor ajánlott, amikor a talaj hőmérséklete tartósan meghaladja a 10-12°C–ot. Ebből adódóan az optimális vetési idő május elejétől – rövid tenyészidejének köszönhetően – egészen július elejéig tart. A termesztettet fajta jellegeitől függően 90-120 napot tölt a táblán, így akár másodvetésben is termeszthető. Kedvezőek a tapasztalatok pl: a borsó utáni másodvetésű köles termesztését illetően, sőt akár korai őszi árpa fajták után is ajánlott a köles vetése.

Gondosan előkészített, jó minőségű, gyommentes magágyat igényel. A vetés ideális mélysége talajállapottól függően 2-4 cm. A gabonasortávra vetett köles ajánlott vetőmag dózisa általában 35-40 kg/ha, ami megközelítőleg 60-80 csírát jelent folyóméterenként.

Amennyiben sikerül biztosítani a jó minőségű magágyat, azzal sok esetben a vegyszeres gyomszabályozást is sikerül kiváltani, hiszen a gyorsan fejlődő köles állománya jó gyomelnyomó képességgel bír, de a kelés utáni időszakban nagyon fontos a gyommentes állapot biztosítása. A kétszikű gyomok ellen MCPA hatóanyag-tartalmú szerekkel eredményesen védekezhetünk, de megbízható szer aligha akad az egyszikű gyomok szabályozására.

A köles termesztése - Fotó: Jóvér János
 

Köles tábla Karcagon

Tekintettel arra, hogy a jelenleg köztermesztésben lévő fajták vad típusok szelekciója útján kerültek előállításra, meglehetősen kedvezőek a tapasztalatok a köles kórtanát illetően. Nagyobb terméskiesést okozó betegségek, járványok ritkán fordulnak elő köles állományban. Gyakoribb betegségek: árpa sárga törpülés vírus, köles baktériumos levélcsíkosság, kölesrozsda, fuzárium. Leggyakoribb kártevői között az ízeltlábúak köréből a fritlégy említhető meg, de a legveszélyesebb kártevőknek a madarak számítanak.

A köles betakarítását egy menetben gabonakombájnnal végezzük, amikor a zöld száron a bugák sárgulnak. Nagyon fontos a helyes betakarítási időpont, hiszen túlérés esetén jelentős szempergéssel kell számolnunk, amely mind a terméskiesés, mind a következő évi árvakelés tekintetében meglehetősen kedvezőtlen. A pergési veszteségek megelőzése érdekében korábban betakarított köles nedvességtartalma magas, a betakarított termény szárítást igényel.

Jóvér János tudományos segédmunkatárs Debreceni Egyetem ATK Karcagi Kutatóintézet

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás