Az elmúlt napokban folytatódott a száraz és enyhe időjárás, mely továbbra is kedvező körülményeket teremtett a mezőgazdasági munkákhoz. A repce fejlődéséhez és a búza vetés előtti magágyának készítéséhez a talaj is kellően nedves. Viszont a már elvetett búza keléséhez igen jól jönne egy áztató eső, hiszen a mozgatott talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt a csaknem három hete tartó száraz idő után. A folytatásban a péntek a keleti országrészre többfelé hoz fagyot, a szombat sokfelé ígér egy kis locsolást, majd a jövő hét enyhe és többnyire száraz időt mutat.

Az elmúlt egy hét során az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék, csak néhol fordult elő kisebb eső, zápor, de a csapadékösszeg a 2 mm-t sehol nem haladta meg. Jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. A csapadékos szeptember után tehát az október eddig száraz idővel telt, így az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is egyre nagyobb területen fordul át újra csapadékhiányba. A talajok felszín közeli rétege is sokat száradt, a felső néhány centiméter teljesen száraz. Kb. 5 cm alatt van egy hol vékonyabb, hol vastagabb, még többnyire kellően nedves réteg, majd a nyáron alaposan kiszáradt, mélyebb rétegekben (jellemzően 60-80 cm alatt) szintén kevés a nedvesség, bőven lenne hely az őszi és téli csapadék számára.

Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. október 19-ig (mm)

A hőmérséklet több fokkal az átlagos értékek fölött alakult az elmúlt napokban: délutánra 20 Celsius fok köré melegedett a levegő, hétfőn országszerte 20 fok fölé, és a hajnalok is többnyire enyhék voltak. A tegnapra érkezett hidegfront mögött érkezett hideg levegő ma reggelre már ugyancsak éreztette hatását: az Északi-középhegység északi oldalán, illetve Kecskemét széles térségében 2 m magasságban is fagyott, de e mellett sokfelé volt deres a fű reggelre, tehát talajmenti fagy nagyobb területen alakult ki - olvastuk az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

A kukorica betakarítása még tart, a száraz idő ehhez kedvező volt, csak a hozam kiábrándító. Az augusztus 20-a után érkezett bőséges csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, és azóta is szépen fejlődnek az állományok. Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A már elvetett táblákra viszont nagyon jól jönne egy locsolás, hogy a kelés szépen meginduljon, mert a fellazított talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt. A határban néhol látványosan virágzik a napraforgó árvakelés.

A kukorica hozama sokfelé kiábrándító

A folytatásban pénteken reggelre az ország keleti felén várható sokfelé 2 m-es magasságban is fagy, majd enyhül az idő, a jövő héten már nem valószínű fagy és délutánra újra 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Szombat délutántól vasárnap reggelig várható egy csapadékhullám, melyből a jelenlegi számítások szerint többnyire 2-10 mm csapadék ígérkezik, délkeleten ennél kevesebb valószínű. Az országnak mintegy felén várható az elvetett őszi búza keléséhez elegendő eső. Vasárnaptól a jövő hét végéig a reggeli pára- és ködfoltok megszűnése után nagyobb részt napos idő várható számottevő csapadék nélkül.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás