A zöldellő fűben kialakuló sárgásbarna foltok nagy valószínűséggel a háztartás négylábú tagjától, a kutyától származnak. Többféle egyszerű módszerrel is megmenthetjük a füvet a kiégéstől. Az eb idomítása lehet az első, de mást is ajánlható. A fűben kialakuló károsodott foltok a kutya vizeletében lévő tejsavtól és karbamidtól származnak, ezek az anyagok nagyobb töménységben elpusztítják a fűszálakat.

Mind a karbamidban, mind a tejsavban sok nitrogén és só van. Bár a nitrogén tápanyag a növények számára, a túl sok káros lehet belőle.

Egy gondozott kertben mindenképpen érdemes megtanítani a négylábú családtagokat, hogy milyen útvonalon közlekedjenek. Ez az oktatás kiegészíthető azzal, hogy amikor kimennek a kertbe, minél hamarabb ürítsék ki a hólyagjukat egy erre a célra kijelölt helyen. (Fotó: Pixabay)

Veszélyesebbek a gyepre a szukák

Általában a nőstény kutyák vizelete jelent nagyobb veszélyt a gyepre, mert savasabb kémhatású, mint a hímeké, ráadásul a szukák hajlamosabbak ugyanarra a helyre pisilni, és mint a kölykök, guggolva, kis helyre koncentrálódva végzik el a dolgukat. Ebből a szempontból a hímek inkább a bokrokra és a fákra veszélyesek, amiket rendszeresen, lábemelve megjelölnek.

Egy gondozott kertben mindenképpen érdemes megtanítani a négylábú családtagokat, hogy milyen útvonalon közlekedjenek. Ez az oktatás kiegészíthető azzal, hogy amikor kimennek a kertbe, minél hamarabb ürítsék ki a hólyagjukat egy erre a célra kijelölt helyen.

Be lehet öntözni a helyét

Gyors, átmeneti megoldásként úgy tudjuk közömbösíteni a kutyapisit, hogy alaposan beöntözzük a helyét, így felhígítva és nagyobb területre mosva azt.

A legjobb eredményt az azonnali beavatkozással érhetjük el, ha észrevesszük az akciót. A köztudat szerint a sütőpor vagy a gipsz semlegesítheti a káros anyagokat, de sajnos nem igazán válnak be a gyakorlatban.

Ha már kialakultak a sárguló foltok, szerencsés esetben idővel magától kinövi a gyep, ellenkező esetben ősszel vagy tavasszal újra kell vetni vagy gyepkockával pótolni az érintett területet. Önmagában az is segít a helyzeten, ha magasabbra hagyjuk a füvet, mert a hosszabb fűszálak ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben, és kevésbé szárad ki a gyep.

Sótűrő fűfélék

Amerikai ajánlások szerint néhány fűfaj jobban elviseli a magas sótartalmat, ezek tehát a kutyapisire is kevésbé érzékenyek.

Ilyen a csillagpázsit (Cynodon dactylon), a hazánkban kevéssé ismert Zoysia nemzetség fajai és a Stenotaphrum secundatum, a csenkeszfajok (Festuca) többsége, valamint a réti perje (Poa pratensis). Az utóbbi fajok általában megtalálhatók a nálunk kapható fűmagkeverékekben.

A felsorolásból figyelmet érdemel a Zoysia, ami egy sűrű, szőnyegszerű állományt alkotó. lassan növő fűfaj, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában honos. Gyakran használják golfpályákon is, mert elég nagy a tűrőképessége és alacsony növekedésű.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás