A legjobb magyar kenyerek: megvan a Szent István napi és az Innovatív kategória győztese
A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére csaknem 50 nevezés érkezett. A döntőbe jutott kenyerek közül ötfős szakmai zsűri választotta ki azt, amelyik a legjobban megfelel a szigorú bírálati szempontoknak. A szakértők nyílt zsűrizésen döntötték el, hogy melyek Magyarország legjobb kenyerei. Az innovatív kategóriában gyógynövényes, fűszeres kenyereket, a Szent István napi kenyerek között döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával készített darabokat díjaztak.
A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg Kenyérversenyét, melyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, hogy tagja-e az érdekképviseleti szervezetnek. A koronavírus járvány miatt jó ideig bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a versenyt, így idén viszonylag későn, június elején hirdették meg azt. A rövid határidők ellenére is közel 50 nevezés érkezett. A megmérettetés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így az egyik legalapvetőbb élelmiszer választéka a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon - írta meg a NAK.
Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér
A két kategória célja az volt, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek. A kategóriagyőztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek, ami a Szent István napi kenyér esetében 500 ezer forintot, az Innovatív kenyér esetében 300 ezer forintot jelent. A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret. Fontos, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, és az esetleges tájjellegére.
Hirdetés
A Magyar Pékszövetség Kenyérversenye a szakma versenye. Csak azok tudnak sikeresen szerepelni rajta, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra és fejlődésre. A közel félszáz nevező között sokan vannak, akik mindkét kategóriában neveztek, akár több kenyérrel is. Büszkék vagyunk a magyar pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
A kenyérvizsgálat menete
Az első körben azt vizsgálták, hogy a nevezett termék megfelel-e a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel rendelkezik a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 7 terméket hívtak be a 2. körös bírálatra, ez összesen 15 kenyeret jelentett (7 Szent István napi és holtverseny miatt 8 darab Innovatív).
A második körös zsűri tagjai voltak: Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője, Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára és a zsűri elnöke, Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.
A szakmai zsűri pontozásos értékelését a Pékszövetség munkatársai összesítik és az eredményt egészen augusztus elejéig titokként őrzik. A nyertes kenyereket és azok készítőit augusztus elején az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján mutatják be a Parlamentben. A nagyközönség először augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcáján a Várkert Bazárban kóstolhatja, és vásárolhatja meg az év kenyereit.
Hagyomány és innováció
A magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik. Előbbit kiválóan bemutatták a Szent István napi kenyér kategóriájának indulói, utóbbit pedig az Innovatív kategória termékei. Fantasztikus volt a versenyzők innovációs készsége. Bátran nyúltak a fűszerekhez, gyógynövényekhez. Kreatív anyaghasználatot láttunk, néhányan akár négyféle fűszert is ötvöztek. A termékek külső megjelenése változatos volt, sok olyan terméket hoztak, ami már első látásra megfogja a fogyasztót. Ezt a versenyen részt vevő pékek nem hozzáadott adalékanyagokkal, hanem technológiai fogásokkal - hosszú érésű kovász, hosszú érésű tészta és megszakított kelesztés - érték el – mondta Ilonka Boldizsár.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés